vodilna slika

Predstavili Celostno prometno strategijo

datum: 23. 09. 2016

Postopek priprave se je začel v juniju, traja deset mesecev in se zaključi z obravnavo končnega dokumenta v Občinskem svetu.

Predstavili Celostno prometno strategijo

 

Na včerajšnji novinarski konferenci je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni skupaj s partnerji v projektu predstavil Celostno prometno strategijo. Gre za pomemben strateški dokument, vreden 104 tisoč evrov, ki je osnova za pridobivanje evropskih sredstev za investicije na področju prometa.

 

Konzorcij za pripravo Celostne prometne strategije za Mestno občino Novo mesto sestavljajo Urbanistični inštitut, Acer d. o. o. in Razvojni center Novo mesto. Po besedah župana Gregorja Macedonija bo Novo mesto s tem dokumentom prišlo do natančne analize aktualnega stanja na področju prometa, na podlagi katere bo možno določiti vizijo za prihodnost. Dokument bo tudi zelo konkreten akcijski načrt za ukrepe, ki jih bo možno financirati iz evropskih kohezijskih skladov.

  

Postopek priprave se je začel v juniju, traja deset mesecev in se zaključi z obravnavo končnega dokumenta v Občinskem svetu. Vodi ga Urbanistični inštitut, ki je koncept celostnih prometnih strategij pripeljal v Slovenijo in ga med drugim uspešno izvajal v Ljubljani, Novi Gorici in Ljutomeru. »Glavna prednost tovrstne strateške obravnave prometa je ta, da se ne ukvarja zgolj z gašenjem sprotnih težav, ampak s celostnim pristopom zelo konkretno izboljšuje kakovost življenja občanov, kar dokazujejo uspešni primeri Ljubljane, Ljutomera in ostalih,« pravi raziskovalec Urbanističnega inštituta Aljaž Plevnik.

 

Priprava strategije stane 104 tisoč evrov, pri čemer bo občina 85 % pridobila iz evropskih sredstev. Z dokumentom bo Mestna občina Novo mesto lahko kandidirala za sredstva iz dveh evropskih virov: Evropskega sklada za regionalni razvoj in Evropskega kohezijskega sklada. Za izdelavo Celostne prometne strategije se je letos v Sloveniji odločilo 62 občin.

 DSC 0037.JPG

DSC 0047.JPG

 

 

 

nazaj