IMG_6403.JPG

Rekorden Pešbus v Novem mestu predstavljen kot primer dobre prakse na nacionalni konferenci

datum: 20. 10. 2017

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je bil povabljen, da na 2. Nacionalni konferenci o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje - Dober tek Slovenija, ki je v organizaciji Ministrstva za zdravje 18. oktobra 2018 potekala na Brdu pri Kranju, zbranim strokovnjakom iz vse države kot primer dobre prakse predstavi izvedbo projekta Pešbusa na OŠ Grm, ki je bil najuspešnejši v Sloveniji.   

S Pešbusom se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Otroci uživajo v sprehodu z vrstniki in v spremstvu odrasle osebe, ki jih uči varne poti v šolo in pomena trajnostne mobilnosti, starši niso več obremenjeni z jutranjim razvažanjem, šola pa je vesela manjše gneče avtomobilov na svojem parkirišču. Leta 2016 je Pešbus v okviru projekta »Zdrav šolar« in v organizaciji Inštituta za politike prostora (IPoP) že potekal na dveh ljubljanskih in eni novogoriški šoli, v letošnjem letu pa je na pobudo in s finančno podporo novomeške občine, ob strokovni podori IPoP in Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter v sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto Pešbus izvedla OŠ Grm in bila pri tem izjemno uspešna. Dosegla je rekorden odziv, tako po številu udeleženih otrok in spremljevalcev, kot po trajanju projekta in številu in dolžini prog. Načrtovano je bilo, da bo projekt na OŠ Grm potekal en mesec, od 8. maja do 2. junija 2017, a se je zaradi pozitivnega odziva podaljšal do konca šolskega leta, nadaljuje pa se tudi v šolskem letu 2017/18. Na sedmih progah, pri čemer je najdaljša dolga kar 3,6 km, je ob koncu šolskega leta skupno v šolo peš hodilo 145 otrok in 25 spremljevalcev, zaradi tega pa je bilo pred OŠ Grm ob jutrih tudi do 60 avtomobilov manj.    

IMG 6395

Župan Gregor Macedoni je v okviru svoje predstavitve  na 2. Nacionalni konferenci o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje - Dober tek Slovenija izpostavil tudi rezultate raziskav, da je leta 1991 več kot 90 odstotkov slovenskih otrok v šolo hodilo peš, danes pa je takih samo še tretjina, pri čemer pa ankete med otroki kažejo, da si jih kar 80 % želi v šoli aktivno – peš ali s kolesom.  Opozoril je na  novo paradigmo prometne varnosti, v skladu s katero se mora fokus ukvarjanja prometne varnosti z varne vožnje preusmeriti na njeno zmanjševanje v okolici šol – ob fizični preureditvi okolice šol in vzpostavljanju razmer, ki so neprijazne uporabi osebnih motornih vozil, se je treba usmeriti v spreminjanje potovalnih navad.  »Mehki« ukrepi, kot je Pešbus,  navadno ne zahtevajo velikih denarnih vložkov in imajo pogosto zelo ugodno razmerje med koristmi in stroški. Uspeh novomeškega Pešbusa  je potrdil, da je pot nazaj k večji aktivni mobilnosti otrok mogoča in nujno potrebna, saj sta hoja ali kolesarjenje okoljsko najmanj sporna, ekonomsko najbolj racionalna, socialno najbolj pravična in najbolj zdrava načina mobilnost, za mnoge pa je aktivna mobilnost najenostavnejši in najbolj dosegljiv način ohranjanja zdravega življenjskega sloga. Župan je na konferenci sodeloval tudi na okrogli mizi s predstavniki različnih ministrstev, na kateri je poudaril, da je bil uspeh novomeškega Pešbusa plod povezovanja različnih institucij in da bi tudi na državni ravni potrebovali več povezovanja in manj birokracije ter prelaganja odgovornosti.   

Pešbus kot odličen primer spodbujanja trajnostne mobilnosti se je letos odločilo financirati tudi Ministrstvo za okolje in prostor, ki je objavilo javni razpis za sofinanciranje treh aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti 2018: parkirni dan, Pešbus  in vključevanje lokalnega gospodarstva v promocijske aktivnosti ETM. Skupno lahko posamezna občina na omenjenem razpisu prejme 16.500,00 EUR.
 

 

 

 

 

Povezane novice

20. oktober

Mestna občina Novo mesto zmagovalka ETM 2017 med mestnimi občinami

Na zaključnem dogodku letošnjega Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki je 19. oktobra 2017 potekal v Slovenj Gradcu, je bila Mestna občina Novo mesto v kategoriji mestnih občin razglašena za...

več >

05. september

Evropski teden mobilnosti 2017

Mestna občina Novo mesto se bo tudi letos pridružila Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki vsako leta poteka od 16. do 22. septembra.

več >

19. maj

V Novem mestu rekorden odziv na Pešbus

Od 8. maja do 2. junija 2017 imajo otroci, ki obiskujejo OŠ Grm v Novem mestu, možnost, da gredo v šolo s Pešbusom. V šolo se odpravijo peš, v organiziranih skupinah, po domišljeno začrtanih...

več >

nazaj