NLD-skupinska.jpg

Razstava 14. novomeških likovnih dnevov

datum: 10. 07. 2018

V Jakčevem domu Dolenjskega muzeja je na ogled razstava 14. novomeških likovnih dnevov, ki bo odprta do 22. septembra 2018. Razstavljena so likovna dela sedmih udeležencev likovne kolonije, ki so ustvarjali v galeriji Dolenjskega muzeja med 6. in 11. majem 2018. Razstavo je odprl podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler.

Na razstavi sodelujejo slikarji Lojze Adamlje, Tanja Špenko in Sašo Vrabič ter kiparka Mojca Smerdu, vsi delujoči v Ljubljani ter slikar in grafik Hamo Čavrk iz Novega mesta. Slovenskim umetnikom sta se pridružila gosta iz tujine, srbska slikarka Aleksandra Rakonjac in madžarski slikar Istvan Balind. Idejni vodja novomeških likovnih dnevov Janko Orač je na otvoritvi razstave povedal, da tudi letos tema ni bila predpisana in se je vsak od ustvarjalcev izrazil v sebi prepoznavnem likovnem jeziku tako kot ga je Novo mesto navdihnilo in nagovorilo. Posebnost Novomeških likovnih dni je v tem, da potekajo v urbanem okolju pod okriljem strokovne inštitucije Dolenjskega muzeja in pod pokroviteljstvom Mestne občine Novo mesto. Letos potekajo že štirinajsto leto zapored in v tem času je nastal izjemen fond likovnih del, ki so jih gostujoči umetniki podarili novomeški občini. Ta fond šteje preko 100 likovnih del. Večina jih krasi novomeški rotovž in občinske pisarne.

NLD-Janko Orač

 

Razstavo je odprl podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler, ki se je zahvalil umetnikom v imenu občine za podarjena likovna dela in povedal: »Novomeški likovni dnevi so že tradicionalni dogodek, ki je svojevrsten del likovne identitete našega mesta in po svoji naravi predstavlja urbano obarvano umetniško kolonijo. Cenjeni ustvarjalci, iskreno se zahvaljujem, da ste prišli v Novo mesto in za podarjeno likovno delo. Upam, da se boste še vračali k nam, tako po likovni kot zasebni plati. Prav tako gre zahvala Janku Oraču, Jasni Kocuvan, Jasni Dokl Osolnik in celotnemu kolektivu Dolenjskega muzeja za organizacijo in ves vložen trud v izvedbo Novomeških likovnih dnevov.«

NLD-Boštjan

Likovna dela so na ogled do 22. septembra 2018 v Jakčevem domu Dolenjskega muzeja Novo mesto.

NLD-Sašo VrabičNLD-Lojze AdamljeNLD-slike Hamo Čavrk

nazaj