BPu-ed6569.jpg

Otvoritev razstave Na dobri poti

datum: 15. 04. 2019

V petek, 12. aprila, so v Dolenjskem muzeju odprli arheološko razstavo Na dobri poti, na kateri so predstavljeni predmeti najdeni v času prenove novomeškega Glavnega trga v letih 2017 in 2018. Avtorja razstave sta Petra Stipančič, kustosinja Dolenjskega muzeja Novo mesto in Rafko Uranjek, direktor podjetja PJP iz Slovenske Bistrice, ki je izvajalo arheološka izkopavanja v času prenove Glavnega trga.

BPu-ed6413

Na razstavi lahko vidimo osrednjo arheološko najdbo iz Glavnega trga, in sicer tlak oziroma del tlakovane ceste iz 18. stoletja. Med arheološkimi odkritji so ostanki novoveških tlakovanj, prazgodovinska keramika, keltski srebrniki, bronaste fibule, rimski novci, odlomki amfor, velike hrambene posode, gradbeni ostanki, ter novci in drugi drobni predmeti. Razstava predstavlja preplet preteklosti in sedanjosti, saj so na njej tako prikazane najdbe iz železne dobe, iz obdobja Rimskega cesarstva oziroma, ko je čez današnji trg vodila rimska cesta, predmeti iz srednjega veka, ostanke cest iz 17. in 18. stoletja, makadamska cesta iz 19. stoletja ter video in foto prikaz prenove Glavnega trga v letih 2017 in 2018. Razstavo je odprla v. d. direktorja Direktorata za kulturno dediščino Maja Bahar Didović.

BPu-ed6694

V času prenove je bil zanimiv fenomen, da so naši občani z zanimanjem spremljali delo arheologov in prihajali na vodene oglede ostankov cest in tlakovcev naših prednikov. Arheološke najdbe iz prazgodovine, rimskega, srednjeveškega in novomeškega obdobja pričajo o živahnem življenju, ki se je že tisočletja odvijalo na okljuku reke Krke, na polotoku in prostoru sedanjega Glavnega trga. Župan Gregor Macedoni je v svojem nagovoru poudaril njegov pomen, saj predstavlja osrednji prostor druženja, kulturnih, športnih, družabnih prireditev in trgovanja. Pri tem je izpostavil: »Prenovljen novomeški Glavni trg dobiva svojo končno podobo. Prostor trga je »zadihal« v vsej svoji razsežnosti in veličini, osvobojen od prometa, sproščen za sprehajalce in svobodno igro otrok. S prenovo in dobrimi arhitekturnimi rešitvami smo poudarili kakovost osrednjega novomeškega prostora. V mestno jedro smo vnesli urbanost in ubranost.«

BPu-ed6648

BPu-ed6534

Lepo vabljeni na ogled razstave, ki bo odprta do 24. avgusta 2019.

BPu-ed6547

nazaj