pe__bus_1.JPG

Nadaljevanje projekta Pešbus

datum: 14. 05. 2019

Maja se nadaljuje uspešen projekt pešačenja v šolo v organiziranih skupinah Pešbus. Pešbus do 31. maja poteka na OŠ Grm, OŠ Center, OŠ Drska in OŠ Otočec, nadaljeval pa se bo v septembru v času Evropskega tedna mobilnosti (ETM). Dnevno tako v šolo pešači več kot 140 otrok, ki jih spremljajo starši in prostovoljci Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD).

Šole so skupno vzpostavile štirinajst začrtanih poti za pešačenje, najdaljšo razdaljo pa prehodijo učenci OŠ Otočec, ki se je letos na novo pridružila Pešbusu, in sicer na poti iz Vrha pri Pahi prehodijo skoraj tri kilometre oz. pešačijo štirideset minut.

Pešbus v Novem mestu poteka že tretje leto in velja za enega najuspešnejših v Sloveniji. Lani je v projektu sodelovalo več kot 240 otrok iz novomeških osnovnih šol, novomeška občina pa je pred dvema letoma prejela naziv najaktivnejše slovenske mestne občine v ETM, k čemur je pomembno pripomogel rekorden Pešbus na OŠ Grm, kjer pešačenje poteka vse leto.

Na naši občini pri tem nudimo podporo projektu, ki prinaša pozitivne učinke na več področjih: otroke usmerja h gibanju, druženju, učenju pravilnega obnašanja v prometu, samostojnosti, redoljubnosti; zmanjšuje avtomobilski promet na šolskih poteh in gnetenje avtomobilov na šolskih dvoriščih; pozitivno učinkuje na okolje ter povezuje skupnost in krepi medgeneracijske odnose.

Pešbus se je skupaj z Bicivlakom, ki v šolo vodi organizirane kolesarske skupine, razvil v okviru programa Zdrav šolar, katerega pobudnik in glavni koordinator je Inštitut za politike prostora.

Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

 

 

nazaj