etikete.png

1. MEDNARODNI BIENALE LIKOVNE VIZIJE, ETIKE(TE) – STRAH/FEAR 2019

datum: 16. 09. 2019

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja (DLUD) z organizacijskim odborom bienala v sredo, 18. septembra, od 18. ure dalje vljudno vabi na voden ogled razstave po različnih prizoriščih: Jakčev dom, Galerija Simulaker in Atrij Knjižnice Mirana Jarca. Ogled se prične v Jakčevem domu, nadaljuje v Galeriji Simulaker in se zaključi v Knjižnici Mirana Jarca. Direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik bo tam prejela umetniško delo akademske slikarke Vesne Drnovšek, dobitnice odkupne nagrade Bienala. Predaji likovnega dela sledi prijetno in sproščeno druženje. Projekt 1. mednarodni likovni bienale finančno podpiramo na Mestni občini Novo mesto, razstave pa bodo na ogled do 21. septembra.

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske je 19. avgusta uradno odprlo 1. Mednarodni bienale likovne vizije, ETIKE(TE) - STRAH, razstave pa bodo na ogled vse do sobote, 21. septembra 2019.

1. Mednarodni bienale likovne vizije ETIKE(TE) - STRAH, ki ga organizira DLUD in v okviru katerega umetniki raziskujejo in likovno proučujejo področja na temo strahu, je posvečen trenutno vsesplošno prevladujoči eksistencialni vsebini, ki se dotika najbolj pereče problematike – migracij in človekovega strahu na splošno.

Na razstavi sodeluje 50 likovno vizualnih umetnikov iz 5 držav Evrope. Kot gostje bienala svoja dela razstavlja tudi 5 dolenjskih fotografov.

S projektom imajo po svetu možnost spoznavati, poleg vrhunske likovno vizualne umetnosti, tudi lepoto neokrnjene narave, ki ravno na Dolenjskem prihaja močno do izraza, in ne nazadnje bogate kulturne tradicije in sodobne projekte, posvečene vrhunski kulturi. In ker je ravno naša južna meja, ob kateri leži Novo mesto na udaru in na begunski poti v Evropo, je tematika, ki se je bienale loteva letos, upravičena in zagotovo velik izziv za umetnike same. Proučevanje in raziskovanje fenomena »strah« v likovno vizualni umetnosti pa tako izvira že iz davne preteklosti in vse do danes pred nami niza umetnine prežete z umetnikovim videnjem in čutenjem strahu ter groze v najrazličnejših likovnih zvrsteh in tehnikah.

Razstave bodo nanizane po naslednjih novomeških razstaviščih:

-        Dolenjski muzej, Jakčev dom, Sokolska ulica 1, 

-        Galerija Simulaker, Vrhovčeva 1a, 

-        Knjižnica Mirana Jarca, Rozmanova ulica 28. 

etikete

 

nazaj