Webp.net-resizeimage__18_.jpg

Rožnati oktober na Glavnem trgu

datum: 04. 10. 2019

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Europa Donna je v sodelovanju z Gimnazijo Novo mesto in Plesnim studiem Novo mesto ter Mestnimi kvačkarcami na Glavnem trgu organizirala humanitarni dogodek s raznolikimi vsebinami, z namenom opozarjanja na pomen zdravega življenjskega sloga, gibanja, preventivnih aktivnosti in rednega pregledovanja dojk.

Novomeški gimnazijci so pripravili več tematskih sklopov in se predstavili na stojnicah na Glavnem trgu. Vsebine so zajemale Znanost v gibanju, Zdrav življenjski slog, Turizem to smo mi, Gledališče, Kako temačen je bil v resnici srednji vek, Od matematike k podjetnosti, Raziskovanje dediščine Novega mesta preko spletne aplikacije. Z Mestnimi kvačkarcami so članice Europe Donne in gimnazijci oblekli drevesa v roza. Župan Gregor Macedoni je ob zaključku dogodka povedal: »Danes je lep dan. Zato vsem želim, da takšen tudi ostane. Vsekakor pa podpiram temeljno vodilo Europe Donne, da bi z zdravim slogom življenja ohranjali vitalnost telesa čim dlje v življenju.«

Webp.net-resizeimage (20)

Na koncu uradnega dela programa so vsi prisotni s Plesnim studiem Novo mesto zaplesali na pesem Alenke Godec Življenje je lepo.

V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre. V Združenju Europa Donna Slovenija že vrsto let oktobra pripravlja številne aktivnosti, s katerimi želi obeležiti rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Webp.net-resizeimage (19)

nazaj