IMG_2982.JPG

Strokovni posvet o vrednosti knjižnic

datum: 15. 10. 2019

10. oktobra se je v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto odvilo 15. strokovno srečanje z mednarodno udeležbo na temo vloge in mesta knjižnic v naši družbi danes in v prihodnosti. Petinosemdeset sodelujočih se je pogovarjalo o aktualnih vprašanjih na področju knjižic in knjižničarstva, zbrane pa je med drugim nagovorila tudi direktorica občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič.

Strokovno srečanje knjižničarjev iz Slovenije in Hrvaške sta organizirali Gradska knjižnica »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto. 

Kaj se je zaradi delovanja knjižnic spremenilo? Kdo bi jih pogrešal, če jih ne bi bilo, in zakaj? Kakšno vrednost ustvarjajo za družbo, ki je nihče drug ne more? Ali številčni podatki vedno pokažejo resnični pomen knjižnice za okolje?

To je le nekaj vprašanj, na katera so skušali odgovoriti na strokovnem posvetovanju, ki je potekalo pod sloganom Koliko je vredna moja knjižnica? Z ugotavljanjem vrednosti knjižnic lahko knjižnice namreč izboljšajo svoje storitve, predstavijo različnim javnostim vrednost, ki jo ustvarjajo, na način, ki ga razumejo in jo hkrati tudi lažje zagovarjajo.

IMG_2986

 

Predavatelji so udeležencem na zastavljena vprašanja odgovarjali z različnih zornih kotov. Od zelo osebnega, do povsem praktičnega in metodološkega. Sklepe posveta so oblikovale ugotovitve, da je vrednost knjižnice v neoprijemljivih in dolgoročnih vplivih, ki jih ni mogoče izraziti v numerični obliki. Ključen poudarek na delovanju knjižnic temelji na osebnem odnosu z njihovimi uporabniki.

IMG_2975

 

Foto: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

 

nazaj