BPu-ei2984.jpg

Praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti

datum: 24. 12. 2019

V atriju novomeške knjižnice je včeraj potekala prireditev v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Gimnazijo Novo mesto in Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto.

Gledališka skupna Goga, ki deluje na Gimnaziji Novo mesto, je na slovesnosti pripravila igrani recital z naslovom Po nevihti sladkih rož, v katerem so dijakinje in dijaki prek antologijskih verzov iz slovenske in svetovne lirike, pronicljivih razglabljanj Ihanovih Državljanskih esejev in lastnih reminiscenc prikazali odločitev za slovensko samostojnost in njeno devetindvajsetletno potrjevanje kot večplasten ljubezenski odnos med narodom in njegovo državo.

BPu-ei3148

BPu-ei3124

Ravnateljica Gimnazije Novo mesto Mojca Lukšič se je na prireditvi zahvalila za povabilo, da skupaj z mladimi sooblikujemo praznik naše samostojnosti in enotnosti ter da lahko mladi artikulirajo svoj pogled na naš in njihov vsakdan, njihove perspektive in izzive.

Zbrane je nagovoril tudi župan Gregor Macedoni, ki je ob zaključku svojega nagovora poudaril: »Skozi čas in v prostoru, kjer živimo so se oblikovali sklopi spominov, ki so del nas. To pomeni, da ne dedujemo zgolj gene naših prednikov, temveč tudi sklope zgodovinskega spominjanja … Vse to, in še veliko več je, če veš, da imaš svoj dom, svojo domovino, svoje korenine in da veš, da za sabo puščaš sledi, ki gradijo boljše odnose in boljši svet.«

BPu-ei2971

Dan samostojnosti in enotnosti kot državni praznik praznujemo 26. decembra, ko so bili na ta dan leta 1990 razglašeni rezultati plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Plebiscita, ki je potekal 23. decembra, se je udeležilo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih je okrog 95 odstotkov na zastavljeno vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« odgovorilo pritrdilno, s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije. 26. december Slovenci praznujemo kot državni praznik – dan samostojnosti in enotnosti v spomin na omenjene dogodke, ki so pospešeno vodili k ustanovitvi samostojne in demokratične slovenske države in ko smo Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v vsej svoji zgodovini.

BPu-ei2963

Foto: Boštjan Pucelj

nazaj