vodilna slika

IZLETNIŠKE KOLONIJE MLADIH LIKOVNIKOV

dne 08. 01. 2020, 18:00

Lokacija: KC Janeza Trdine

Likovno nadarjeni učenci 11-ih dolenjskih osnovnih šol razstavljajo svoja slikarska dela, ki so maja 2019 nastala na 5. Izletniški koloniji mladih likovnikov Dolenjske in Bele krajine v italijanskem Gradežu.

Izletniške slikarske kolonije mladih likovnikov Dolenjske in Bele krajine potekajo že pet let zapovrstjo in združujejo likovne pedagoge in nadarjene učence v naši regiji.

Zadnja Izletniška kolonija mladih likovnikov je potekala 30. maja 2019 v italijanskem obmorskem mestu Gradež. Na koloniji se je zbralo 100 mladih likovnikov Dolenjske in Bele krajine iz 19-ih osnovnih šol, od tega 49 učencev in 7 mentorjev iz 11-ih dolenjskih osnovnih šol.

Vsa slikarska dela dolenjskih nadarjenih likovnikov, ki so nastala na zadnji koloniji, bodo na ogled na razstavi v galeriji Kocka, in sicer od 8. do 16. januarja 2020. Avtorji razstavljenih del prihajajo iz OŠ Grm, OŠ Bršljin, OŠ Stopiče, OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Žužemberk, OŠ Trebnje, OŠ Frana Metelka Škocjan, OŠ Šmarjeta, OŠ Brusnice, OŠ Toneta Pavčka in OŠ Mirna.

Izbranim likovno nadarjenim učencem ta kolonija predstavlja enkratno, nepozabno in bogato likovno izkušnjo, ki jo šolski kurikul težko zajame, prav tako pa je ni mogoče pridobiti v zaprtih prostorih šolske stavbe. Kot je v navadi, se udeleženci kolonije odpravijo v likovno zanimiv kraj, ki ga najprej  spoznajo v obliki vodenega ogleda. Nato si vsak likovnik izbere svoj motiv mestne vedute in prične slikati pod vodstvom mentorjev. Po zaključenem ustvarjanju na mestnih ulicah so udeleženci »nagrajeni« s prostočasnimi aktivnostmi, kot so medsebojno druženje, potepanje po mestu in celo kopanje v morju.

Izletniška likovna kolonija ima velik pomen zlasti zaradi izmenjave medsebojnih izkušenj in nasvetov, mladi likovniki spoznavajo drugačne poglede in pridobivajo nove likovne rešitve slikarskih problemov. Tudi mentorji izmenjujejo med seboj strokovne izkušnje in se ob prijetnem druženju učijo drug od drugega. Dolgoročno izletniška kolonija mladih likovnikov pomembno vpliva na krepitev likovne kulture v lokalnem okolju ter prispeva k promociji likovne dejavnosti med mladimi.

Kolonija ima že od vsega začetka svojo spletno stran, kjer so razstavljena nastala likovna dela, na njej pa je moč pridobiti tudi ostale informacije: http://izletniskakolonija.splet.arnes.si

nazaj
<dec januar 2020 feb>
po to sr če pe so ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

prikaži vse dogodke