vodilna slika

Pravice oseb z demenco – praksa in zakonodaja

dne 14. 01. 2020, 17:00

Lokacija: Trdinova čitalnica, Knjižnica Mirana Jarca

Organizator: Spominčica Dolenjske

Predavatelji se dnevno srečujejo s težavami, ki jih demenca povzroča številnim družinam bolnikov z demenco. Vsebina bo namenjena njim in drugim, ki jih ta žgoča tematika zanima, saj nihče ne ve, kdaj lahko bolezen nastopi pri njem samem.

Spregovorili bodo o organiziranosti gibanj o demenci v svetu in pri nas v zdravstvu laičnem okolju. Vas zanima, kakšne so pravice bolnika z demenco? Kakšne možnosti pomoči družbe lahko pričakujete od socialnega skrbstva, ministrstva za delo, družino, zdravje?

To poglavje postaja v tem času zelo pereče za številne svojce, ki ne vedo, kako rešiti težave družine ob spoznanju, da so domovi za sprejem oseb z demenco polni, dnevnega varstva ni v bližini in tudi ni potrebnega števila prostovoljcev za pomoč. Na vasi si ljudje več pomagajo in so osebe z demenco pogosto v domačem okolju, v mestih mnogi ostajajo v stanovanjih prepuščeni sami sebi. Kako pomagati? Ali država in vodstva občin posvečajo programu starejših z demenco zadostno skrb?

Pridite in izvedeli boste veliko konkretnih napotkov, podanih rešitev, predlogov, kako ravnati in na koga se lahko obrnete pri reševanju težav.

Predavali bodo Alenka Virant, Jože Pečnik in Lucija Anžlin.

 

nazaj