Kolesarjenje

GoNM - sistem za izposojo koles v Novem mestu

LOGO GONM

V Novem mestu smo 24. oktobra 2017 dobili avtomatiziran kolesarski sistem za samopostrežno izposojo koles GoNM, kot ga poznajo tudi že nekatera druga slovenska mesta. V prvi fazi je bilo vzpostavljenih pet samodejnih postaj s po petimi kolesi na postajo, v letu 2018 pa smo sistem razširili z devetimi postajami in petinštitidestimi električnimi kolesi. Skupno je sedja na voljo štirinjast postaj in sedemdeset koles. Namen storitve izposoje koles je vzpodbuditi uporabo koles pri vsakdanjih opravkih v mestu ter tudi na ta način doseči zmanjšanje onesnaženja zraka s CO2 in trdimi delci PM10. 

Sistem izposoje koles GoNM v Novem mestu predstavlja enega od delov mozaika razvoja trajnostne mobilnosti, ki ga sestavljajo še drugi načrtovani projekti ureditve kolesarskih povezav ter spodbujanja oblik mobilnosti, ki pomenijo manjšo obremenitev za okolje in promocijo zdravega načina življenja. 

Več na povezavi: http://www.gonm.si/

Splošni pogoji dostopa in uporabe sistema za izposojo koles GONM v Mestni občini Novo mesto

Kaj je GoNM?

GoNM je avtomatski sistem za izposojo koles v Mestni občini Novo mesto. Sistem omogoča enostavno izposojo in vožnjo s kolesi, ki bodo na voljo na petih postajah.

Kako si izposodim kolo?

Za izposojo kolesa je potrebno imeti ustrezno kartico ter biti registriran. S kartico nato na enem izmed postajališč prevzamete kolo ter ga oddate na istem ali drugem postajališču.

Kako lahko začnem uporabljati sistem?

Pred prvo uporabo se je potrebno registrirati. Izpolniti je potrebno prijavnico, ki jo lahko dobite v Turistično informacijskem centru – TIC Novo mesto, na Glavnem trgu 11.

Koliko stane izposoja kolesa?

Ob registraciji v sistem je potrebno kupiti uporabniško kartico. Cena članarine znaša petindvajset evrov, na voljo je tudi mesečni paket za pet evrov. S to kartico je izposoja koles nato brezplačna.

Koliko koles je na razpolago in kje?

Skupno je v uporabi sedemdeset koles, od tega petinštirideset električnih koles, ki jih je možno prevzeti in oddati na štirinajstih postajališčih:

 • Novi trg

20180607_114624

 • Ulica Slavka Gruma

20180607_104239

 • Seidlova cesta

20180607_112547

 • Šolski center Novo mesto

20180607_104649

 • BTC City

20180607_111737

 • Ragovska ulica
 • Kandijski most
 • Glavni trg
 • Center - Seidlova cesta
 • Topliška cesta
 • Drska
 • OŠ Bršljin
 • OŠ Šmihel
 • Podbreznik

Natančne lokacije postaj lahko preverite na spletni strani www.gonm.si. V prihodnjem letu načrtujemo širjenje števila postajališč in koles, kar boste lahko izvedeli tudi na tej spletni strani. 

Kako dolgo se lahko vozim s kolesom?

Za vse uporabnike sistema je izposoja koles časovno omejena, in sicer na 14 ur (oz. 840 minut) na teden. Vašo porabo časovne kvote lahko kadarkoli preverite na informacijskem terminalu ali spletni strani www.gonm.si.

Kdo in zakaj omogoča brezplačno izposojo?

Brezplačno izposojo koles omogočata Mestna občina Novo mesto in družbe, ki so kot donatorji ali partnerji pristopili k projektu. S tem želimo občanom ter obiskovalcem mesta nuditi, da se po mestu in nakupih odpravijo s kolesi in tako poskrbijo za bolj zdrav način gibanja, obenem pa prispevati k bolj kakovostnemu in prijaznemu bivanju v mestu.

Pokrovitelj in partnerji projekta so:

Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto

logo-krka

Šolski center Novo mesto

logo-scnm

BTC d. d.

logo-btc

Mestna občina Novo mesto

logotip + grb - barvni

 

Pomlad prinaša novo sezono GoNM

Pomlad prinaša širitev in novo sezono GoNm

Po Novem mestu hitreje z električnimi kolesi

Električna kolesa navdušila Novomeščane

 

Kolesarske in peš poti

V zadnjem času smo se v duhu trajnostnega razvoja našega mesta načrtno usmerili v urejanje kolesarskih in peš poti. Nekatere so vam na voljo na zemljevidu.

 

Kolesarju prijazni

V maju 2016 je v Mestni občini Novo mesto zaživel projekt, tesno povezan z varstvom okolja in trajnostno urbano strategijo. Skupaj s partnerji smo začeli s projektom Kolesarju prijazni. Z njim spodbujamo zdrav način življenja in krepimo zavest o zdravem okolju tudi s pomočjo promoviranja uporabe kolesa za pot v službo, šolo, obisk javnih ustanov, trgovskih objektov in druga opravila. V ta namen izdajamo certifikat kolesarju prijazni oz. kolesarju prijazno podjetje. Certifikat lahko pridobijo organizacije, ki delujejo na lokaciji Mestne občine Novo mesto in izpolnjujejo pogoje iz Pravilnika za pridobitev certifikata. Poleg tega smo izvedli primer dobre prakse, ki služi kot minimalni standard pri uresničitvi kolesarske investicije. V okviru začetka projekta smo na lokaciji Seidlova cesta 1, Novo mesto, uredili kolesarnico za kolesa in parkirna mesta ter izvedli nakup službenih koles. Dodatno pa bomo za morebitne investitorje izdelali tudi katalog z navodili za izvedbo primerne urbane opreme za kolesarje (parkirišča za kolesa, primerna stojala, oprema za servis koles ipd.) .

Pravilnik za pridobitev certifikata

Vloga

6 KP CERT IKONA

nazaj