vodilna slika

FOTO: Spomin na ustanovitev Novomeške čete

datum: 30. 10. 2010

Sinoči so obeležili spomin na ustanovitev Novomeške čete.

Ob včerajšnjem spominskem dnevu Mestne občine Novo mesto so obudili spomin na ustanovitev Novomeške čete. Osrednja prireditev se je letos odvijala v Dolenjskem muzeju.

Zbrane je nagovoril župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, ki je med drugim povedal: »Dnevi, kot je današnji, so simbol upora slovenskega naroda proti okupatorju. Za vse, ki so se udeležili leta 1941 vsesplošnega oboroženega odpora, ki je sčasoma zajel vso Slovenijo, je bil to zagotovo težek čas. Pa ne le zanje. Stisko, strah in negotovost tistega časa smo doživljali tudi tisti, ki smo ostali doma - torej predvsem otroci in matere oziroma žene. A volja naših pogumnih mož je bila močna, neomajna. V težkem, a pravičnem in zmagovitem boju je slovenski narod obstal. Brez upora partizanov ne bi bilo svobodne sedanjosti in vseh ugodnosti, ki nam jih ta prinaša. V tej zgodbi o boju, smrti, žrtvovanju, a seveda tudi uspehu in zmagi, pa je imela pomembno vlogo tudi prav na današnji dan, torej 29. oktobra 1941, ustanovljena Novomeška četa. V njej so bili zbrani posamezniki, ki so se združeno in pogumno te odločno podali v boj proti vsem, ki so poskušali poteptati naše ideale in prihodnost. Ponosen sem, da sem Slovenec, kajti za naš narod je značilno, da smo bili vedno v zgodovini dobri in odločni, a tudi pravični borci za svoje pravice, svoj jezik, ozemlje in identiteto.«

Osrednji gost letošnje prireditve je bil častni občan Mestne občine Novo mesto Bogdan Osolnik, ki je v pogovoru orisal spomine na vojne in druge dogodke. Slovesnost pa so s kulturnim programom popestrili mladi glasbeniki.

Novomeška četa je bila ustanovljena 29. oktobra leta 1941, ko so se na Frati zbrali prostovoljci iz novomeškega območja in od drugod. Pred odhodom v napad na nemško obmejno postojanko na Bučki je bila na Brezovi Rebri ustanovljena prva novomeška partizanska četa.


Foto: Foto Asja


Foto: Foto Asja


Foto: Foto Asja


Foto: Foto Asja


Foto: Foto Asja


Foto: Foto Asja


Foto: Foto Asja


Foto: Foto Asja

nazaj