vodilna slika

Štiri sončne elektrarne tudi v Novem mestu

datum: 15. 12. 2010

Osnovne šole Drska, Grm in Šmihel ter Vrtec Labod imajo nove pridobitve.

Trimo in Elektro Ljubljana sta v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto na strehah osnovnih šol Drska, Grm in Šmihel ter Vrtca Labod postavila sončne elektrarne, s pomočjo katerih bomo pridobivali električno energijo iz obnovljivih virov.

Sončne elektrarne na osnovnih šolah Drska, Grm in Šmihel ter Vrtcu Labod s skupno močjo 267,75 kW bodo letno proizvedle predvidoma 287.000 kWh električne energije, kar je enakovredno letni energetski potrebi 82-ih slovenskih gospodinjstev. Ekološka vrednost štirih elektrarn se kaže v predvidenem letnem prihranku več kot 134ton ogljikovega dioksida.

Strehe vseh objektov so optimalne za postavitev sončne elektrarne, saj imajo zelo dobro lego. Na vseh strehah je skupaj nameščenih 1.275 kristalno-silicijevih modulov proizvajalca Evergreen Solar iz ZDA. Omenjeni fotonapetostni moduli dosegajo zelo visok energijski izplen, saj imajo posebno neodsevno steklo, kar jim omogoča boljšo prepustnost svetlobe.

Vse sončne elektrarne so priključene na elektro-energetsko omrežje (on-grid).

V izobraževalne namene je na osnovnih šolah Drska in Grm nameščen ekran, ki bo omogočal sprotno spremljanje delovanja sončnih elektrarn.

Mestna občina Novo mesto je v zameno za najemnino Trimu podelila služnostno pravico za uporabo streh za obdobje 25-ih let.

 

DSC06061 splet.jpg

Izjava direktorja Občinske uprave Mestne občine Novo mesto mag. Jožeta Kobeta

nazaj