vodilna slika

Aktualno v Mestni občini Novo mesto

datum: 18. 11. 2015

Redno mesečno srečanje župana s predstavniki medijev

Novo mesto, 18. 11. 2015 – Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je predstavnike medijev seznanil z novostmi pri aktualnih projektih Mestne občine Novo mesto. Predstavil je potek del na območju zdravstvenega kompleksa, nadaljeval s predstavitvijo proračunskih prioritet za leti 2016 in 2017 ter povzel pogajanja predstavnikov občin in finančnega ministrstva glede sofinanciranja občin v letih 2016 in 2017. Župan se je v nadaljevanju dotaknil tudi ustanovitve Medobčinskega inšpektorata in redarstva Mestne občine Novo mesto, Občine Dolenjske Toplice, Občine Mirna Peč, Občine Žužemberk in Občine Straža. Prisotne je na koncu še seznanil z aktualnimi prostorskimi projekti.

 

Dela na območju zdravstvenega kompleksa

Dela trenutno, glede na ugodne vremenske razmere, potekajo po načrtih. Če bo tako tudi v prihodnjih tednih, bi se dela na stari Šmihelski cesti lahko večinsko zaključila v roku meseca in pol. Takrat se bo predvidoma lahko sprostil promet po Kandijski cesti do uvoza na staro Šmihelsko cesto in hkrati po stari Šmihelski cesti. Zaprt potem ostane še del Kandijske ceste od uvoza na staro Šmihelsko cesto do šmihelskega mostu, da se dokončajo preostala dela na tej cesti.  

Medtem so se zaključila dela na parkirišču pri Zdravstvenem domu Novo mesto.

 

Proračun za leti 2016 in 2017

Na seji Občinskega sveta, ki je potekala 12. novembra, je šel v prvo branje proračun za leti 2016 in 2017. Med prioritetami bo predvsem zagon investicij v družbenih dejavnostih (večja dostopnost predšolske vzgoje in osnovnih šol po celotni občini, energetska sanacija vrtcev in osnovnih šol; na področju športa bodo prioriteta nove vadbene površine in sanacija obstoječih objektov; na področju kulture dokončanje Knjižnice Mirana Jarca ter Narodnega doma in vzpostavitev Arheološkega parka Marof; predviden je tudi začetek priprav na izvedbo projekta mladinskega središča) in komunalni infrastrukturi, ki bo zagotovila podporo tako gospodarstvu kot občanom (stabilna vodooskrba, energetske sanacije, odgovornejše ravnanje z odpadki).

Pri zagotavljanju ustreznejše cestne infrastrukture je predvideno zmanjšanje zaostanka pri dosedanjem investiranju in investicijskem vzdrževanju državnih (med glavnimi prioritetami sta cesta v Velikih Brusnicah in stara Šmihelska cesta, v nadaljevanju pa tudi križišče v Žabji vasi in Šmihelska obvoznica) in občinskih cest (Straška cesta, Smrečnikova cesta z novim mostom). Prav tako se bo občina v prihodnje osredotočala na nujne razvojne projekte, kjer bo v ospredju ureditev mestnega jedra, pešpoti in kolesarskih stez ter zagotovitev širokopasovnih povezav, kar je tudi regijski projekt.

Proračun bo Občinski svet drugič obravnaval na decembri seji. Medtem bodo preučene pripombe, ki so bile podane tekom javne obravnave in seje Občinskega sveta.

 

Financiranje občin v letih 2016 in 2017

Župan Gregor Macedoni se te dni intenzivno udeležuje pogajanj glede višine povprečnine in sofinanciranja občinskih investicij, ki sta med najpomembnejšimi viri lokalnih skupnosti iz državnega proračuna, za leti 2016 in 2017. Država je po drugem letu gospodarske rasti za plače javnih uslužbencev namenila dodatnih 148 milijonov EUR, pri čemer teh sredstev ni v celoti zagotovila v proračunu. V kolikor država ne zagotovi dodatnih sredstev, pomeni, da morajo ta denar zagotoviti občine z razporeditvami znotraj občinskih proračunov - v Mestni občini Novo mesto na letni ravni 400.000 EUR.

Vlada RS sicer že nekaj let znižuje povprečnino, čeprav bi po izračunih Ministrstva za finance glede na zakonsko opredeljene naloge morala povprečnina znašati že 652 EUR. V prvi polovici leta 2015 je povprečnina znašala 525 EUR, v drugi polovici pa 519 EUR. Povprečnina je za občino zelo pomemben vir, saj se iz njenega naslova (v skladu z Zakonom o financiranju občin) financira izvajanje izvirnih in prenesenih nalog, ki jih morajo občine izvajati v skladu s sprejeto zakonodajo. Te naloge so vezane predvsem na zagotavljanje javnih služb in izvajanje javnih programov na področju predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, socialnega varstva, kulture ipd. Zaradi nenehnega zniževanja višine povprečnine v zadnjih letih (v letu 2011 je znašala 554,50 EUR, kar primerjalno z letom 2015 pomeni upad za približno 7 %), ta ne zadošča niti za pokrivanje tekočih stroškov občine. Praviloma bi moralo znižanju povprečnine nujno slediti tudi znižanje stroškov oz. obsega izvajanja zakonskih nalog občin, kar pa se dejansko ne izvaja. Predstavniki občin so zato predlagali, da država zagotovi 536 EUR povprečnine, vendar predlog ni bil sprejet, zato se pogajanja nadaljujejo. Občine so sprožile tudi ustavno pritožbo.

 

Ustanovitev Medobčinskega inšpektorata in redarstva

Svetniki so na novembrski seji potrdili tudi ustanovitev Medobčinskega inšpektorata in redarstva Mestne občine Novo mesto, Občine Dolenjske Toplice, Občine Mirna Peč, Občine Žužemberk in Občine Straža. Organ bo pristojen za skupno opravljanje nalog občinske uprave na področju občinske inšpekcije in občinskega redarstva. Sedež skupne občinske uprave bo v Mestni občini Novo mesto, enota pa ostaja tudi v Dolenjskih Toplicah. Ustanovitev organa skupne občinske uprave novomeški občini prinaša okrog 115.000 evrov prihranka, saj tovrstno povezovanje občinskih uprav, skladno z Zakonom o financiranju občin, sofinancira država.

 

Prostorski projekti

Med pomembnejšimi kratkoročnimi prostorskimi projekti občine je prav gotovo ureditev mestnega jedra. V teku je dvostopenjski javni arhitekturni natečaj za prenovo Glavnega trga, Rozmanove ulice, Kastelčeve ulice, Linhartove ulice, dela Prešernovega trga in Kandijskega križišča. Na prvi stopnji gre za odprt, anonimni, idejni natečaj za urbanistično zasnovo območja. Do pet rešitev bo nato povabljenih na drugo stopnjo projektnega, arhitekturnega natečaja za izbiro strokovno najprimernejše rešitve. V petek, 13. novembra, je z zainteresiranimi kandidati že potekal sestanek in ogled natečajnih površin. Rešitve je treba na 1. stopnji oddati do vključno 8. januarja 2016, do 16. ure, na 2. stopnji pa do vključno 4. marca 2016, do 16. ure.

Na novembrski seji občinskega sveta je bil v drugi obravnavi sprejet Občinski prostorski načrt za območje ob Topliški cesti, ki zajema tudi gradnjo brvi čez reko Krko. Lastnik zemljišča, ki se nahaja na območju, predvidenem za gradnjo brvi, sicer s postavljanjem nerazumno visoke cene še vedno ovira pridobitev vseh potrebnih zemljišč s strani Mestne občine Novo mesto. Občinski prostorski načrt bo začel veljati po izidu Dolenjskega uradnega lista. Takrat bo lastniku zemljišča podana tudi zadnja ponudba občine. V kolikor ne bo sprejeta, bodo sproženi postopki za razlastitev.

V okviru trenutnih prostorskih projektov je župan omenil tudi stavbo in pripadajoča zemljišča na Novem trgu 6, za katero je občina sprožila prodajni postopek. Javna dražba se bo odvijala 11. decembra, izklicna cena je 410.000 EUR. Pri izklicnih pogojih prodaje občina ni bistveno dvignila svoje nakupne cene, je pa opredeljenih kar nekaj dodatnih pogojev, ki bodo omogočili, da se to območje čim prej uredi v skladu z javnim interesom. Pogoji so rušenje stavbe (v roku 90 dni po prevzemu nepremičnine), pobuda za pripravo izvedbenega prostorskega akta za to območje, razpis dvostopenjskega javnega arhitekturnega natečaja in čimprejšnja gradnja novega objekta. Da bi preprečila morebitne špekulantske ponudbe, ima Mestna občina Novo mesto opredeljeno odkupno pravico za nepremičnine, ki so predmet prodaje, po ceni, kot bo dosežena s prodajo ali po nižji ceni, če se bo kupec odločil prodajati nepremičnine po nižji ceni. Po rušenju mora kupec to območje čim prej urediti za začasno rabo, npr. parkiranje.

 

Župan Gregor Macedoni je v zaključku povzel še dogovore glede druge faze projekta hidravličnih izboljšav na območju osrednje Dolenjske. Zaradi stečaja podjetja Begrad, ki je eden izmed izvajalcev, občina skupaj s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor še vedno išče ustrezno pravno pot, da se podpiše pogodba s konzorcijem izvajalcev.

 

Župan je okvirno napovedal tudi program v prazničnem decembru in zbrane povabil na podrobno predstavitev, ki bo predvidoma 26. novembra.

nazaj