vodilna slika

Podpis darilne pogodbe za nepremičnino na naslovu Glavni trg 2

datum: 04. 03. 2016

Na novomeškem rotovžu je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni danes podpisal darilno pogodbo, s katero Nikolaj Toussaint Levičnik kot doprinos k oživljanju mestnega jedra MO NM podarja svoj delež v nepremičnini na Glavnem trgu 2.

Na novomeškem rotovžu je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni danes podpisal darilno pogodbo, s katero Nikolaj Toussaint Levičnik kot doprinos k oživljanju mestnega jedra Mestni občini Novo mesto podarja svoj delež v nepremičnini na Glavnem trgu 2. Stavba ima izjemno pestro preteklost, ki jo je z mediji delila Majda Pungerčar, kustosinja Dolenjskega muzeja.

 

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je ob tej priložnosti dejal: »Pobuda gospoda Levičnika je veliko priznanje in izkaz zaupanja v delo Mestne občine Novo mesto. Občina si namreč zelo prizadeva, da bi oživila mestno jedro in vanj pripeljala vsebino in ljudi. To pomeni, da bomo morali v nekaterih objektih tudi sami prispevati k ponudbi konkretnih vsebin, kar bo sicer nadgradnja aktivnosti, ki jih že izvajamo za izboljšanje infrastrukture našega mestnega središča.«

 

Nikolaj Toussaint Levičnik je ob donaciji spomnil na inavguracijski govor ameriškega predsednika Kennedyja: »Ne vprašajte se, kaj vaša država lahko naredi za vas, temveč se vprašajte, kaj morate vi narediti za svojo državo. Ko so nam bile vrnjene odvzete, nacionalizirane nepremičnine, sem razmišljal o različnih možnostih in se odločil za to, ki smo ji priča danes. Hiša stoji na imenitnem položaju, ki objema mestno jedro in obenem nudi čudovit pogled na celoten Glavni trg. Verjamem, da jo bo Mestna občina Novo mesto uporabila na najprimernejši način.« Levičnik je nekaj besed namenil tudi gradu Struga, saj je zadnji potomec njegovih nekdanjih lastnikov.

 

Nikolaj Toussaint Levičnik je z darilno pogodbo na Mestno občino Novo mesto prenesel svoj del, tj. polovice nepremičnine v idealnem deležu. Občina je že lastnica dobrih 20 odstotkov teh prostorov, s pogodbo pa je danes pridobila še Levičnikov delež. Ostajata še dva lastnika in občina si bo prizadevala, da v celoti pridobi lastništvo ter zagotovi celovito obnovo in kakovostne vsebine, ki bodo doprinesle k oživljanju starega mestnega jedra. Vrednost donacije je ocenjena na 330.000 EUR. Ob donaciji se je občina zavezala, da bo urejala družinsko grobnico družine Levičnik na pokopališču v Ločni.

DSC 0660.JPG

nazaj