Novo mesto podpira domače
datum: 04. 03. 2016
Želimo si, da Novomeščani ob koncu delavnega tedna uvedete petkov ritual. Privoščite si kapučino ali malo pivo v mestnem jedru, na stojnicah pa si priskrbite sestavine za nedeljsko kosilo. Prepričani smo, da bo to sprememba na bolje.
5. junij 2016
V organizaciji Združenja za ekološko kmetovanje so se v petek 3. junij 2016 , na Glavnem trgu predstavile ekološke kmetije. Okušali in kupovali ste lahko njihovo pestro ponudbo: zelenjavo, namaze, kravje in kozje sire, jogurte in skuto, moke, kruh, čaje, sokove, vege namaze, mesne izdelke, zelišča, med, itd.
Slavnostna otvoritev z nagovorom župana Mestne občine Novo mesto se je začela ob 9.30 uri, s kulturnim programom in eko dejavnostmi pa so se predstavili učenci EKO osnovne šole in malčki vrtca ŠMARJETA, prostovoljke Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov in Splošne bolnišnice Novo mesto, ki so opravljale brezplačne meritve dejavnikov tveganja (krvni tlak, sladkor), ob 11. uri pa je v Knjigarni Goga potekalo predavanje g. Antona Komata z naslovom »Kakšno hrano uživajo naši otroci v šolah in vrtcih«. Za kulinarična razvajanja so poskrbeli v Hiši kulinarike - Gostišču na trgu. Se vidimo na Novomeški tržnici na Glavnem trgu, vsak petek.
___________________________________________________________________________________________
21. april 2016
Naš drugi tržnični petek na Glavnem trgu v Novem mestu bo potekal v duhu ekologije, zelenih barv in dneva zemlje.
Tokrat se namreč pridružimo projektu Komunale Novo mesto, ki na Glavnem trgu organizira zaključek Eko tedna in istočasno praznuje Dan zemlje.
V sklopu dogodka vam bomo tokrat predstavili še več ekološke ponudbe, saj bodo z nami poleg že znanih ekoloških pridelovalcev tudi ekološki kemtiji Zabukovec in Burgar. Poleg sveže zelenjave boste tokrat lahko dobili tudi izdelke iz moke in konoplje, med drugim tudi olja. Ponudili pa vam bomo tudi suhomesnate izdelke iz ekološke pridelave. Še večja pa bo ponudba eko sadik in semen, saj se nam čpridruži tudi društvo Samarin.
B&G chillies iz trebanjskega konca pa bodo poskrbeli, da vam bo vroče, z njihovo ponudbo pekočih omak, olj in mlinčkov.
Dogajanje na Glavnem trgu bo ta petek res pestro, zato vas zopet vabimo, da se nam pridružite.
15. april 2016
Novomeška tržnica je na današnji sončen petek odprla svoja vrata. Ponudba obsega vse od sveže, sezonske zelenjave in sadja, mlečnih izdelkov, suhomesnatih izdelkov. Hiša kulinarike pa ponuja tople hamburgerje in zajtrk s šparglji v jajčkih. Na otvoritveni dan se nam je pridružila tudi Semenjavnica, ki z vami deli ekološka semena, sadike in nasvete. Poleg klasične sejemske ponudbe bo poskrbljeno tudi za kulinarično in glasbeno obarvana razvajanja.
Vabljeni na novomeško tržnico!
____________________________________________________________________________________________
7. april
Spoštovani,
obveščamo vas, da otvoritveni in kulinarični program Novomeške tržnice zaradi slabe vremenske napovedi, žal, ODPADE. Pred Hišo kulinarike - Gostiščem na trgu bodo le stojnice Združenja za ekološko kmetovanje.
Otvoritev je prestavljena na naslednji petek, 15. aprila 2016.
________________________________________________________________________________________________________________
4. april 2016
PONUDNIKI NA NOVOMEŠKI TRŽNICI
Začnemo ta petek, 8.aprila 2016!
__________________________________________________________________________________________
EKOLOŠKI KOTIČEK:
1. Ekološka kmetija Šelar
Na sončni strani Gorjancev ekološko kmetuje družina Črnugelj. Kmetija obsega 8 hektarjev obdelovalnih površin in 10 ha gozda, ostale površine pa so najete in so namenjene za prehrano 70 ovac in kravo.
Glavna dejavnost na kmetiji je pridelava sezonske zelenjave, sadja in orehov. Posebno pa so ponosni tudi na svoj vinograd, ki ga tudi obdelujejo na ekološki način.
Kontakt: ekoselar@gmail.com
http://www.ekoloskekmetijedpbk.si/kmetije/ekoloska-kmetija-selar
2. Ekološka kmetija Mikolavčič
Kmetija, ki obsega gozdove, travnike in njive, je velika 4,3 ha. Usmerjena je v pridelavo sezonske zelenjave, koruze, sončnic, sadja, zelišč, krompirja ter sadik vrtnin in zelišč.
V zavarovanem prostoru velikosti 280 m2 pridelujejo paradižnik, papriko, jajčevce, baziliko, špinačo, rukolo… V hladnejših mesecih tudi solato, motovilec, radič, špinačo, peteršilj… Vzgajajo tudi sadike zelenjave in zelišč.
Kontakt:
Mikolavčič Milan
Cesta 4. Julija 122
8270 Krško
http://www.miroljubno-kmetijstvo-v-razvoju.org/kmetija_mikolavcic.html
3. Ekološka kmetija Marinček
V neposredni bližini ruševin gradu Kozjak se nahaja gručasta domačija »Ekološka kmetija Marinček«, ki ohranja 250 let staro stavbno dediščino (nekdanjo Aeuerspergovo pristavo za gozdarje in oglarje).
Kmetija je usmerjena v ekološko pridelavo in predelavo hrane: živinoreja - koze in govedo, gospodarske rastline - pira, oves, proso, lan, zelišča, čaji, travniški sadovnjak.
Kontakt:
marija.marincek@gmail.com
http://www.slovenia.info/?organic_farm=2404&lng=1
4. Ekološko čebelarstvo Pavlin
Družinsko čebelarstvo Pavlin je uveljavljeno ime na področju čebelarstva, medu in medenih izdelkov. S čebelarjenjem se ukvarjajo že več kot 60 let, njihovi izdelki pa so bili vedno znani kot zelo kakovostni.
Vsak kozarček medu je pridelan z ljubeznijo, posebej za vas. V njem boste našli svoj košček zdravja in narave, iz čudovitega, neokrnjenega okolja Bele Krajine. Njihova pestra ponudba sestoji samo iz 100% naravnih izdelkov. Poleg različnih vrst medu vam nudijo še domačo medico, propolis, razne mešanice, sveče iz naravnega voska...
kontakt:
bojan@cebelarstvo-pavlin.com
http://www.cebelarstvo-pavlin.com/
__________________________________________________________________________________________
5. Semenjavnica
S težavo pridete do kakovostnih avtohtonih semen starih sort, da bi si doma lahko sami pridelali zdravo hrano? Imate doma ekološko pridelano presežno seme ali sadike, manjka pa vam seme drugih rastlin? Potrebujete dodatno znanje na področju ekološke pridelave semen?
Letošnja sezona vrtičkanja se začenja, zato presežek semen in sadik prinesite s sabo in jih izmenjajte na Semenjavnici. Poleg izmenjave semen in sadik bomo izmenjevali tudi izkušnje, nasvete in znanja, ki so potrebna za uspešno vzgojo rastlin na vrtovih.
Organizatorja Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto – Regijski NVO
kontakt: majazun@gmail.com
__________________________________________________________________________________________
OSTALI PONUDNIKI:
6. Pekarstvo in slaščičarstvo Brodnik
Kjer sta pristnost in kakovost doma!
V pekarni Brodnik se trudimo, da vam približamo recepture naših staršev in obudimo trenutke nežnosti, ki tako lepo vpadejo v čas, ki ga preživimo z ljudmi, ki jih imamo radi.
Kakovost nam veliko pomeni, zato se trudimo izbirati najboljše sestavine in iz njih narediti najboljše.
Naše pekovsko pecivo ima večletno tradicijo, brez aditivov ali ojačevalcev okusov.
Naj bo kruh, drobno pekovsko pecivo ali pristna domača potica; vse za vaše prefinjene okuse.
7. Ana Retelj – unikatni leseni izdelki
Pod znamko Parobek najdete Jožeta in Ano Retelj, ki se ljubiteljsko ukvarjata z izdelovanjem unikatnih lesenih izdelkov. Ustvarjata doma, sama poiščeta dolenjski les, ki ga naravno sušita in pripravita za obdelavo.
Trudita se uporabljati čim bolj raznovrsten les, saj ima vsaka vrsta lesa svoj čar in lepote. Za izdelavo uporabljata oreh, hruško, slivo, češnjo, akacijo, brest, javor, ...
kontakt: joze.retelj@gmail.com
8. Sirarstvo Kranjec
9. Hotel pri Belokranjcu
Hotel in restavracija Pri Belokranjcu na Kandijski cesti v Novem mestu nadaljuje več kot 100 letno tradicijo gostilničarstva. Poleg klasične gostinske dejavnosti, so se določili, da razvijejo hišne produkte, po recepturah njihovih prednikov. Hišne marmelade iz nešplje, murve, šipka, drena in ostalih sadežev, prihajajo iz njihovih nasadov. Drobno in kruhovsko pecivo, kot tudi gibanice, vse izhaja iz pristnih domačih receptur izpod pridnih rok. Vse izdelke, ki bodo na prodaj na stojnici na Glavnem trgu, pa je moč skozi celo leto kupiti v Hotelu pri Belokranjcu na Kandijski cesti.
http://www.pribelokranjcu-vp.si/
10. Kmetija Peterle
Trebelno skriva tiste bisere domačih radosti, ki so znane že v recepturah naših babic. Kmetija Peterle te recepture obuja in jih z veseljem ponuja vsem ljubiteljem pristno domačega.
Nudijo domače moke in pekovsko pecivo, sokove, namaze, testenine in ostale dobrote.
Sezonska zelenjava je vedno v ponudbi, v kolikor pa bi si želeli deliti pristne recepture, pa se lahko dogovorite za individualne ali skupinske kuharske tečaje.
kontakt: irena.peterle@gmail.com
https://www.facebook.com/martin.peterle.7
____________________________________________________________________________________________
1. april 2016
Ogrevanje za prihajajočo novomeško tržnico se je začelo. Na Glavnem trgu v Novem mestu ugriznite v sočno jabolko Topaz.
31. 3. 2016
OGREVANJE ZA NOVOMEŠKO TRŽNICO
Prihodnji teden bo v Novem mestu dogajalo. V sredo, na predvečer občinskega praznika bomo s prireditvijo »Prihodnost je naša!« zaključili obeleževanje 650. obletnice ustanovitve mesta. V četrtek bomo že tradicionalno podelili občinske nagrade, v petek pa bo zaživela Novomeška tržnica. Na živahno dogajanje se je potrebno pripraviti, ogreti, v prvih pomladnih dneh pa je potreben tudi dokončen obračun z zimsko zaspanostjo. Predlagamo petkovo kavo na dopoldanskem sončku, prijazni prostovoljci iz projekta korporativnega prostovoljstva pa vam bodo ponudili jabolka kampanje Novo mesto podpira domače.
____________________________________________________________________________________________
16. marec 2016
FB stran - NOVOMEŠKA TRŽNICA
Novo mesto v letošnjem letu pričenja z novo zgodbo obujanja nekoč tako raznolikega dogajanja mestnih trgov. Obujanje tradicije bo v mestno jedro prineslo okuse in način življenja naših pradedov.
''Novomeška tržnica'' je zgodba začetka. Je zametek dolgoročne želje po obnovi že obstoječe tržnice in istočasno njena podaljšana zgodba. Je nadaljnji korak k obujanju mestnega jedra, ustvarjanje vsebine za njegove obiskovalce in promocija domačih izdelkov.
Tržnični dnevi bodo potekali na Glavnem trgu, vsak petek med 9.00 in 17.00 uro, od aprila do oktobra. Poleg klasične sejemske ponudbe bomo poskrbeli tudi za kulinarična razvajanja v sodelovanju z lokalnimi ponudniki gostinskih storitev in se povezovali s producenti, ki bodo petkove dneve popestrili s kulturnim programom.
Prepustite se zadnjemu delovnemu dnevu v tednu. Pomemben čas za malico preživite na Glavnem trgu in se okrepčajte na kulinarični stojnici. V popoldanskih urah se razvajajte z gostinsko ponudbo na okoliških terasah in seveda, kar je najbolj pomembno; zagotovite si lokalne pridelke za cel vikend.
Vse informacije so/bodo na voljo na FB strani Novomeška tržnica. Spremljate pa nas lahko tudi preko lokalnih medijev in te spletne strani.
____________________________________________________________________________________________
15. marec 2016
____________________________________________________________________________________________
14. marec 2016
Končal se je Gregorjev sejem 2016
»Gregórjevo je praznik, povezan z zaljubljenci. Tega dne se po ljudskem izročilu, 12. marca, ptički ženijo. Ko je veljal še stari julijanski koledar je Gregor, znan kot prinašalec luči, godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo,«
Prebuja se narava, prične se delo na poljih...
Pridelovalci Kmetijske zadruge Krka pa že več kot 60 let z bogatimi izkušnjami, tradicionalno pridelavo in pridnimi rokami, vsako leto pridelajo okusne sadove.
KZ Krka je nosilni steber lokalne samooskrbe in zagotavljanja kakovostne hrane na mizah slovenskih potrošnikov.
___________________________________________________________________________________________
13. marec 2016
Na tej povezavi si lahko ogledate zemljevid Ekoloških kmetij Združenja za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine.
___________________________________________________________________________________________
11.marec.2016
Kljub nekoliko deževnejšim dnevom, ki so pred nami lahko na Glavnem trgu v Novem mestu kupite domačo pridelano zelenjavo in ostale izdelke Združenja za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine ter ostalih.
____________________________________________________________________________________________
9. marec 2016
NOVOMEŠKA TRŽNICA
Mestne tržnice so bile nekoč zagotovilo živeža prebivalcem, izmenjave blaga, informacij in mestnega vrveža. Kultura tržnic je bila nekoč zakoreninjena v vsakdanjiku prebivalca nekega mesta, medtem, ko je okoliškim kmetom in obrtnikom ponujala možnost preživetja.
Novo mesto v letošnjem letu pričenja z novo zgodbo obujanja nekoč tako raznolikega dogajanja mestnih trgov. Obujanje tradicije bo v mestno jedro prineslo okuse in način življenja naših pradedov.
''Novomeška tržnica'' je zgodba začetka. Je zametek dolgoročne želje po obnovi že obstoječe tržnice in istočasno njena podaljšana zgodba. Je nadaljnji korak k obujanju mestnega jedra, ustvarjanje vsebine za njegove obiskovalce in promocija domačih izdelkov.
''Novomeška tržnica'' bo predstavljala lokalne pridelovalce, sledila današnjim trendom potrošnje in osveščala uporabnike o lokalni ponudbi in kakovosti produktov.
Ponudba pridelovalcev bo obsegala vse od sveže, sezonske zelenjave in sadja, mlečnih in mlevskih izdelkov, suhomesnatih izdelkov, klasičnih dobrot po recepturah naših babic in bolj mladostno obarvanih kulinaričnih sladkosti.
Tržnični dnevi bodo potekali na Glavnem trgu, vsak petek med 9.00 in 17.00 uro, od aprila do oktobra. Poleg klasične sejemske ponudbe bomo poskrbeli tudi za kulinarična razvajanja v sodelovanju z lokalnimi ponudniki gostinskih storitev in se povezovali s producenti, ki bodo petkove dneve popestrili s kulturnim programom.
Prepustite se zadnjemu delovnemu dnevu v tednu. Pomemben čas za malico preživite na Glavnem trgu in se okrepčajte na kulinarični stojnici. V popoldanskih urah se razvajajte z gostinsko ponudbo na okoliških terasah in seveda, kar je najbolj pomembno; zagotovite si lokalne pridelke za cel vikend.
Vse informacije o ponudnikih so na voljo na FB strani Novomeška tržnica. Spremljali pa nas boste lahko tudi preko lokalnih medijev in te spletne strani.
____________________________________________________________________________________________
8. marec 2016
Javni razpis za dodelitev finančnih sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v MONM v letu 2016
Vloge sprejema Mestna občina Novo mesto v uradnih delovnih dnevih oz. v času uradnih ur na naslovu:
- Mestna občina Novo mesto, Urad za prostor in razvoj, Seidlova cesta 1, Novo mesto.
V primeru oddaje vloge po pošti je potrebno vlogo poslati v zaprti kuverti na naslov:
- Mestna občina Novo mesto, Seidlova cesta 1, 8000 Novo mesto s pripisom »za javni razpis - kmetijstvo 2016«.
Dodatne informacije v zvezi z razpisom so na voljo na tel. št.: 07/39 39 262 (ga. Vera Vesely) ali na elektronskem naslovu: vera.vesely@novomesto.si.
Informacije in dokumentacija o razpisu so objavljene na spletnih straneh Mestne občine Novo mesto.
____________________________________________________________________________________________
7. marec 2016
GREGORJEV SEJEM
Gregorjev sejem je prvi in največji spomladanski kmetijski sejem v Sloveniji. Prinaša svež vonj pomladi ter prijetne domače okuse. Vsako leto sejem privabi okrog 25.000 obiskovalcev in povezuje več kot 200 razstavljavcev iz Slovenije in iz tujine. Vabljeni, da izveste kaj je novega v kmetijstvu in obiščete sejem
od 11. do 13. marca 2016 na Grabnu v Novem mestu.
Letošnji sejem nosi naslov »Po dolenjsko« in ob domačih dobrotah odkriva tudi zanimive razstave in spremljevalni program:
LETO STROČNIC IN POMLADNI VRT v soboto, 12.3.2016 (na razstavnem prostoru KZ Krka)
»Stročnice v domačem vrtu« ob 15h , Kristina Škrbec univ. dipl. ing. agronomije, Semina d.o.o
»Skuhajmo zdrav in okusen obrok« ob 10h in ob 14h»Vrtnarimo naravno« s Tino Ternjak in Metko T. Gomboc iz oddaje Vrtičkanje
KUHANJE V ŽIVO in pokušine domačih dobrot; vsak dan pražen krompir in pokušine v šotoru »Domače najboljše«
Tradicionalne dolenjske jedi v nedeljo, 13.3.2016 na razstavnem prostoru KZ Krka,
SVETOVANJE O SADIKAH v nedeljo 13.3.2016, Janez Miklavčič strokovnjak za pridelavo sadik na razstavnem prostoru KZ Krka;
Vzorčni pomladni vrtovi s pomladanskimi sadikami pred razstavnim prostorom Agroservisa
Razstava kozolcev (razstavni prostor KZ Krka) in fotografska razstava »Mirnska dolina v polževi lupini« Damjana Popelarja (prireditveni prostor)
Za dodatne informacije lahko obiščite tudi www.kz-krka.si.
Vabljeni, da skupaj odkrijemo, kaj prinaša nova kmetijska sezona!
__________________________________________________________________________________________
6.marec 2016
ZDRUŽENJE ZA EKOLOŠKO KMETOVANJE DOLENJSKE, POSAVJA IN BELE KRAJINE
Ekološko kmetovanje je posebna oblika kmetijske pridelave, ki poudarja gospodarjenje v sožitju z naravo. Je način trajnostnega kmetovanja, ki upošteva kmetijo kot celosten, enovit sistem, v smislu tla-rastline-živali-človek in skrbi za ravnovesje vseh vključenih elementov. Poseben poudarek je na ohranjanju rodovitnih tal z večanjem humusa in z uporabo organskih gnojil. Na ekoloških kmetijah pridelujemo kakovostno krmo, ki ob ustreznih bivanjskih razmerah, prilagojenim potrebam živali, prispevajo k dobremu počutju in zdravju živali in s tem h kakovostni prireji mesa, mleka in jajc.
Ekološko kmetijstvo ne pomeni le prepovedi kemično sintetičnih pesticidov in umetnih mineralnih gnojil. Cilji ekološkega kmetijstva so široko zastavljeni v smislu:
Ohranjanja rodovitnih tal, Sklenjenega kroženja hranil, Živalim ustrezne reje in krmljenja, Pridelavi zdravih živil, Zaščiti naravnih življenjskih virov (tla-voda-zrak), Minimalni obremenitvi okolja, Aktivnemu varovanju okolja in biološke raznovrstnosti, Varstvu energije in surovin, Zagotovitvi delovnih mest v kmetijstvu.
Ekološke kmetije Združenja za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine:
Ekološka kmetija Bevc (pri Murnovih) Ekološka kmetija Božičnik - Rupe Ekološka kmetija Čemas - Pri peričinih Ekološka kmetija Černelič Ekološka kmetija Ferlan - V Grabnu Ekološka kmetija Kerin Ekološka kmetija Na jasi Ekološka kmetija Pecel Ekološka kmetija Perme Ekološka kmetija Pinterič Ekološka kmetija Repovž Ekološka kmetija Rožman Ekološka kmetija sadjarstvo Kastelic Ekološka kmetija Šelar Ekološka kmetija Špehar Ekološka kmetija Strnad Ekološka kmetija Tovornik Ekološka kmetija Verstovšek Ekološka kmetija Vranetič Ekološka kmetija Zabukovec Ekološko čebelarstvo Pavlin Kmetija Leon Bratanič Kmetija Pri Martinovih Kmetijstvo Mežič
______________________________________________________________________________
5. marec 2015
SEMENJAVNICA in PREDAVANJE: Kapusnice in križnice - lastnosti posamezne vrste in pogoji pridelave
S težavo pridete do kakovostnih avtohtonih semen starih sort, da bi si doma lahko pridelali lastno zdravo hrano? Imate doma ekološko pridelano presežno seme, manjka pa vam seme drugih rastlin? Potrebujete dodatno znanje na področju ekološke pridelave semen? Vse večja zaskrbljenost glede zagotavljanja varne in zdrave prehrane se odraža tudi v porastu zanimanja za lastno pridelavo hrane, ki je lokalnega izvora in ni gensko spremenjena. Zdravo hrano lahko pridelamo tudi sami, in sicer tako, da začnemo za pridelavo uporabljati urbane prostore in površine in s tem dosegamo tudi večjo samooskrbo v lokalni skupnosti.
Letošnja sezona lastne pridelave hrane se začenja, zato presežek semen in sadik prinesite s sabo in jih izmenjajte na Semenjavnici. Poleg izmenjave bo potekalo tudi predavanje Fanči Perdih, direktorice podjetja Amarant. Amarant je slovenska ekološka semenarska hiša, ki seme za prodajo prideluje v Sloveniji in se ukvarja z vzdrževanjem ter selekcijo slovenskih avtohtonih sort, vzgojo sadik in s tehnično pomočjo kmetom. Semena in sadike podjetja Amarant bodo na voljo tudi za nakup.
PROGRAM:
Izmenjava semen in sadik - Semenjavnica
Predavanje Fanči Perdih: Kapusnice in križnice - lastnosti posamezne vrste in pogoji pridelave.
Petek, 4. 3. 2016, od 17. do 19. ure, Hostel Situla, Dilančeva ulica 1 (Glavni trg), Novo mesto
Organizatorja: Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto – Regijski NVO center v sodelovanju s Hostlom Situla
Dodatne informacije: Maja Žunič Fabjančič, Regijski NVO center (majazun@gmail.com; 07/39 39 311) in
Marija Marinček, Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine (marija.marincek@gmail.com, 040 254 667)
POROČILO O DOGODKU
Semenjavnica, ki so jo minuli petek v sodelovanju z Združenjem za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine pripravili v Situli, je uspela. Med udeleženci so zaokrožila najrazličnejša semena osnovnih vrtnih rastlin, kot so peteršilj, koruza, česen, najrazličnejše buče, fižol, blitva ipd., ki bodo zaokrožila po lokalnih vrtovih. Na predavanju Fanči Perdih so obiskovalci dobili kup praktičnih napotkov npr. zakaj je dobro sejati skupaj korenje in solato, kako preprečiti, da bi se doma kaljene rastline "pretegnile", kako odgnati porovo muho in polže...
Hvala vsem, ki ste prispevali, da semena domačih sort krožijo po naših vrtičkih. Se vidimo na naslednji izmenjavi.
______________________________________________________________________________
4. marec 2016
NOVO MESTO PODPIRA DOMAČE
Živimo v času ekstremov. Na eni strani nam hiter tempo življenja odžira čas za kvalitetno prehranjevanje, na drugi strani nam okolica nenehno vzbuja slabo vest z milo rečeno zelo agresivnim ozaveščanjem o zdravi prehrani, pri čemer kraljujeta predponi bio in eko.
Rešitev lahko poiščemo v navadah naših babic in dedkov. Njihove jedilnike je omejevala dostopnost nekaterih živil, zato so jim ostali sezonski pridelki iz lastnih vrtov ali sosedove kmetije. Tovrstna oskrba je v zadnjem času znova pridobila pomen.
Na Mestni občini Novo mesto smo se zato odločili, da je potrebno pridelovalce hrane, pijače in rokodelce iz našega okolja približati našim občanom. Za to si bomo prizadevali s kampanjo Novo mesto podpira domače, ki jo bomo aprila nadgradili s sejemskimi dnevi v mestnem središču.
Vsaka kampanja želi vplivati na navade svoje ciljne skupine ali jih celo spremeniti. Želimo si, da Novomeščani ob koncu delavnega tedna uvedete petkov ritual. Privoščite si kapučino ali malo pivo v mestnem jedru, na stojnicah pa si priskrbite sestavine za nedeljsko kosilo. Prepričani smo, da bo to sprememba na bolje.