vodilna slika

Mestna občina Novo mesto bo podelila štipendije in enkratne denarne pomoči

datum: 29. 07. 2016

Mestna občina Novo mesto nadaljuje s politiko spodbujanja uspehov in omogočanja razvijanja posebnih talentov, ki jo je odločneje začrtala v začetku letošnjega leta pod sloganom Novo mesto priložnosti. Tokrat naproti prihaja predvsem mladim, ki bodo imeli z novim sistemom štipendiranja priložnost, da razvijajo svoje posebne talente.

Mestna občina Novo mesto bo v prihodnjem tednu objavila razpis za izredne štipendije in enkratne denarne pomoči, namenjene perspektivnim dijakom in študentom, ki prihajajo iz Mestne občine Novo mesto. Pri izbiri štipendistov tokrat prvič ne bo v ospredju učni uspeh, temveč bodo imeli prednost izjemni dosežki, ki omogočajo promocijo ali razvoj občine na različnih področjih, kot so kultura, umetnost, šport, znanost in drugo. Štipendije so prednostno namenjene študentom, saj bo razpis objavljen ravno v tednu, ko prihajajo informacije o vpisih na fakultete.

 

Mestna občina Novo mesto nadaljuje s politiko spodbujanja uspehov in omogočanja razvijanja posebnih talentov, ki jo je odločneje začrtala v začetku letošnjega leta pod sloganom Novo mesto priložnosti. Tokrat naproti prihaja predvsem mladim, ki bodo imeli z novim sistemom štipendiranja priložnost, da razvijajo svoje posebne talente.

 

V ospredju ne bo učni uspeh, temveč izjemni dosežki

Mestna občina Novo mesto bo kot prva v Sloveniji perspektivnim posameznikom omogočila štipendijo, za pridobitev katere v ospredju ne bo učni uspeh, temveč izjemni dosežki, ki niso vezani zgolj na zadnje šolsko leto. Za izjemne dosežke na posameznem področju štejejo najvišja mesta na državnem tekmovanju, udeležba ali najvišja mesta na mednarodnem tekmovanju, priznanja za najboljše raziskovalne naloge, nagrajeno znanstveno raziskovalno, razvojno ali umetniško delo, objave znanstvenoraziskovalne naloge v strokovni reviji ali zborniku, drugi izjemni dosežki. Letos je občina v te namene v proračunu prvič odprla posebno postavko za štipendiranje, ki bo glede na izkazane potrebe omogočala tudi povečanje sredstev.

 

Ker v ospredju ne bo samo učni uspeh, bodo sredstva v prvi vrsti namenjena tistim, ki niso bili uspešni pri pridobivanju načinov financiranja, kjer je glavno merilo učni uspeh, vendar pa izkazujejo izjemne dosežke, ki pomenijo omogočajo promocijo ali razvoj občine na različnih področjih (kultura, šport, znanost ipd.).

 

Občina pričakuje tri do pet kakovostnih štipendij

O vsakem primeru posebej bo odločala neodvisna komisija, ki jo bo imenoval župan Mestne občine Novo mesto. Komisija bo, v skladu z razpoložljivimi sredstvi, odločala tudi o višini štipendij. Mestna občina Novo mesto ima za te namene v proračunu za leto 2016 trenutno namenjenih 4.000 EUR, za leto 2017 pa 12.000 EUR. Zneski bodo predvidoma zadostovali za tri do pet kakovostnih štipendij, ki bodo v povprečju znašale okrog 300 EUR mesečno (za primerjavo: najvišji znesek Zoisove štipendije znaša 200 oz. 220 EUR za dijake oz. študente, ki se šolajo v več kot 25 kilometrov oddaljenem kraju). Znesek za štipendiranje bo mogoče v primeru večjega števila kakovostnih prijav tudi povečati.

 

Več informacij o podeljenih štipendijah bo objavljenih po zaključku razpisa, ko bo znano število prijavljenih kandidatov in vsebina prijav. Razpis bo potekal do konca septembra 2016, odločitev pa bo sprejeta v oktobru 2016.

 

Kandidirajo lahko študenti in dijaki

Možnost za pridobitev štipendije imajo perspektivni študenti študijskih programov 1., 2. in 3. bolonjske stopnje in perspektivni dijaki srednješolskega izobraževanja, ki so državljani Republike Slovenije, imajo stalno prebivališče v Mestni občini Novo mesto, so v zadnjem zaključenem šolskem letu dosegli kot dijaki povprečno zaključno oceno najmanj 4, so v zadnjem zaključenem študijskem letu dosegli kot študentje povprečno oceno vseh opravljenih izpitov najmanj 8, so dosegli izjemne dosežke, niso zaposleni ali vpisani v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, nimajo statusa samozaposlene osebe, ki opravlja registrirano dejavnost, niso lastniki oziroma solastniki gospodarske družbe. Izjemoma se lahko štipendija podeli tudi kandidatu, ki ne izpolnjuje pogoja glede ocen, če na posameznem področju dosega izjemne dosežke, primerljive v evropskem in svetovnem prostoru ter so ti nad dosežki tistih kandidatov, ki pogoje glede ocen izpolnjujejo.

 

Enkratne denarne pomoči so namenjene perspektivnim študentom študijskih programov 1., 2. in 3. bolonjske stopnje, ki se izobražujejo v tujini in so državljani Republike Slovenije, imajo stalno prebivališče v Mestni občini Novo mesto, so v zadnjem zaključenem študijskem letu dosegli kot študentje povprečno oceno vseh opravljenih izpitov najmanj 8, so dosegli izjemne dosežke, niso zaposleni ali vpisani v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje, nimajo statusa samozaposlene osebe, ki opravlja registrirano dejavnost, niso lastniki oziroma solastniki gospodarske družbe. Izjemoma se lahko podeli enkratna denarna pomoč tudi kandidatu, ki ne izpolnjuje pogoja glede ocen, če na posameznem področju dosega izjemne dosežke, primerljive v evropskem in svetovnem prostoru, ter so ti nad dosežki tistih kandidatov, ki te pogoje izpolnjujejo.

 

Več na: /ads/util/mma_bin.php?id=2017091410291715.

 

 

nazaj