vodilna slika

Celostna prometna strategija Mestne občine Novo mesto

datum: 31. 08. 2016

Novo mesto na poti k trajnostni mobilnosti

Izžrebani nagrajenci nagradne igre Celostne prometne strategije Mestne občine Novo mesto

 

Danes sta predstavnika partnerjev v pripravi Celostne prometne strategije za Mestno občino Novo mesto Radovan Nikić (Acer) in Tjaša Kump Murn (Razvojni center Novo mesto) na rotovžu izžrebala nagrajence nagradne igre. Med tistimi, ki ste izpolnili anketo o stanju prometa v Novem mestu, sta izžrebala naslednjih deset nagrajencev: Boštjan Nosan, Urška Kristan, Gašper Krese, Ernest Jazbec, Katja Kralj, Andrej Irnik, Stane Brinjevec, Jože Grubar, Peter Kostrevc in Primož Brulc. Nagrajence prosimo, da bogate nagrade prevzamejo med delovnim časom na rotovžu, Glavni trg 7, Novo mesto.

Čestitamo!

DSC 0972.JPG

DSC 0989.JPG

DSC 1022.JPG

__________________________________________________________________________________________

Pripravo Celostne prometne strategije nadaljujemo z Javno razpravo o ključnih izzivih prometa v Mestni občini Novo mesto, ki bo v sredo, 19. oktobra 2016, ob 17. uri, v Kulturnem domu na Otočcu.

CPS druga javna razprava vabilo.jpg

__________________________________________________________________________________________

Anketa o stanju prometa za prebivalce Mestne občine Novo mesto – vaše mnenje je pomembno!

FB anketa prebivalci.png

   

Spoštovani občani!

   

Na Mestni občini Novo mesto nadaljujemo s pripravo Celostne prometne strategije. Vljudno vas vabimo, da si vzamete nekaj minut in nam prek ankete sporočite svoje mnenje glede stanja prometa v občini. Pomembna so mnenja vseh prebivalcev – staršev, mladih, starejših, zaposlenih, sorodnikov, uradnikov, nakupovalcev in ostalih prebivalcev. Ta anketa je namreč eno izmed ključnih orodij vključevanja širše javnosti v proces priprave strategije in zagotavljanja izdelave kakovostnega dokumenta. Čez nekaj dni boste enako anketo našli tudi v občinskem glasilu. Izpolnite lahko eno ali drugo različico. Odgovore bomo zbirali do petka, 30. septembra 2016. 

 

Za vaš čas in sodelovanje se vam želimo zahvaliti z nekaj nagradami, ki jih bomo izžrebali ob zaključku ankete. Podelili bomo pet različnih kompletov z uporabnimi pripomočki za kolesarjenje. 

 

Povezava na anketo.

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________

 

CELOSTNA PROMETNA STRATEGIJA MESTNE OBČINE NOVO MESTO

 

Novo mesto na poti k trajnostni mobilnosti

 

V začetku junija smo pričeli z izdelavo Celostne prometne strategije (CPS), v okviru razpisa »Celostne prometne strategije« Ministrstva za infrastrukturo, sofinancirane iz kohezijskega sklada. V okviru razpisa bo do poletja 2017 v Sloveniji izdelanih ali prenovljenih preko šestdeset CPS-jev, v Dolenjski regiji jih bo izdelanih šest. Izdelovalce CPS smo pridobili z javnim razpisom, to so ACER Novo mesto, Urbanistični inštitut RS in Razvojni center Novo mesto. Skupina izdelovalcev ima dolgoletne izkušnje na področjih, ki jih zahteva priprava tovrstnega dokumenta in dobro pozna promet in prostor v naši občini.

 

CPS je strateški dokument načrtovanja prometa in hkrati orodje za odločanje, določanje prioritetnih ukrepov ter argumentacijo odločitev. Gre za nov pristop k načrtovanju prometa, ki temelji na obstoječih metodah načrtovanja in jih dopolnjuje z novimi pristopi vključevanja in sodelovanja javnosti ter vrednotenja uspešnosti strategije tako, da z njimi zagotovi celostne spremembe prometa ter boljšo kakovost bivanja v celotni občini za sedanje in prihodnje generacije.

 

Proces priprave in izvajanja CPS zaznamujejo predvsem trajnostni pristop, ki z izboljšavami prometa uravnoveša gospodarski razvoj, socialno pravičnost in kakovost okolja; celovit pristop, ki upošteva prakse in politike različnih sektorjev v občini (promet, prostor, okolje, zdravstvo itd.), ravni oblasti ter sosednjih administrativnih območij in, ki enakovredno obravnava različne potovalne načine; participativni pristop, ki javnost vključuje v vseh fazah načrtovalskega procesa; jasna vizija, merljivi cilji in učinkovito zaporedje ukrepov, ki utemeljujejo pripravo ustreznega akcijsko-proračunskega načrta za izvajanje prometnih ukrepov v naslednjih 5 letih; strokovnost, ki temelji na uporabi pristopa k izdelavi CPS, preizkušenega v mnogih državah in mestih.

 

Priprava CPS Mestne občine Novo mesto bo potekala v treh fazah. V prvi fazi, ki že poteka, se izvaja analiza stanja in bo oblikovana vizija razvoja prometa v občini. Druga faza bo vključevala opredelitev prioritet, ciljev in ukrepov na področju prometa ter pripravo akcijsko-proračunskega načrta za naslednjih 5 let. Tretja, zaključna faza pa bo namenjena pregledu, potrditvi, sprejemu in promociji dokumenta, ki bo izdan kot spletna in tiskana publikacija. Celoten proces priprave CPS bo potekal do maja 2017. Ker dokument nastaja z intenzivnim vključevanjem občinske uprave in predvsem prebivalcev občine, bo v vseh fazah organizirana vrsta različnih aktivnosti tako za strokovno kot splošno javnost.

 

Spremljajte našo spletno stran, družbena omrežja in obvestila v medijih ter s svojim sodelovanjem doprinesite h kakovostnejšemu dokumentu. Več aktivnosti bo izvedenih že v prihajajočem Evropskem tednu mobilnosti med 16. in 22. septembrom.

 

CPS NM banner 130x141.pngMONM logotip barvni.jpglogo EU KS.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

nazaj