vodilna slika

Evropski teden mobilnosti 2016

datum: 31. 08. 2016

Od 16. do 22. septembra 2016

Kolesarski izlet zaradi razmočenega terena odpovedan

Kolesarski izlet po trasi Sava Krka bike "Iz mesta v toplice", ki bi moral potekati v soboto, 17. 9. 2016, je bil zaradi razmočenega terena odpovedan in bo najverjetneje izpeljan v ustreznem jesenskem ali spomladanskem terminu.  

 

Nagovor evropske komisarke Violete Bulc ob otvoritvi Evropskega tedna mobilnosti: 

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I125183&sitelang=en&videolang=EN/SL

_________________________________________________________________________________________________________

Evropski teden mobilnosti se začenja z Dnevom brez avtomobila

Uvod v Evropski teden mobilnosti bo petkov Dan brez avtomobila, v okviru katerega se bodo med 9. in 13. uro na Glavnem trgu odvijale številne aktivnosti na temo mobilnosti: svoje delo v prometu bodo predstavili policisti, gasilci in reševalci, posledice neprimernega ravnanja v prometu bomo lahko preizkusili na demonstracijskih napravah zaletavček in alkoset, otroci se bodo na poligonih učili varnega kolesarjenja in pomena različnih oblik gibanja, nevladne organizacije bodo predstavile svoje delo na področju trajnostne mobilnosti, osrednji novomeški trg pa bo, očiščen avtomobilov, postal tudi velikansko igrišče.  Glavni trg bo za promet zaprt od 6. do 16. ure, v času zapore pa bo mogoče brezplačno parkiranje na parkirišču v Kandiji.

Program - Dan brez avtomobila

 

_________________________________________________________________________________________________________

Evropski teden mobilnosti v Mestni občni Novo mesto: Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost

Mestna občina Novo mesto se bo tudi letos pridružila Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki vsako leta poteka od 16. do 22. septembra in predstavlja najbolj razširjeno kampanjo za trajnostno mobilnost na svetu. Slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega ETM, je »Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost«. Raziskave kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost. Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov je višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, saj gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k temu pa lahko s svojim ravnanjem prispeva prav vsakdo izmed nas.

 

V šolo s Pešbusom ali Bicivlakom

Aktivnosti v okviru ETM so se letos začele že konec avgusta, saj je bila MONM zaradi izkazanega interesa povabljena, da se udeleži izobraževanja o izvedbi projektov Pešbus in Bicivlak, ki sta del programa Zdrav šolar (zdravsolar.si). S Pešbusom se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku, Bicivlak pa je organizirana skupina učencev s spremstvom, ki po stalnih poteh in rednem urniku v šolo kolesarijo. Otroci uživajo v sprehodu ali kolesarjenju s svojimi sošolci in v spremstvu odrasle osebe, starši pa niso več obremenjeni z jutranjim razvažanjem. V prizadevanju, da bi projekt pri nas čim prej zaživel, smo se izobraževanja, ki ga je v Ljubljani pripravil Inštitut za politike prostora, Novomeščani udeležili kot ekipa: predstavniki šol, občine, Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja - OE Novo mesto, ki sodeluje pri programu Zdrav šolar.

 

Brez skrbi za varnost: pregledi in ureditve šolskih poti

Hoja ali kolesarjenje v šolo sta odlična priložnost za številne pozitivne aktivnosti: za praktično učenje o okolju in zdravju, za osebni prispevek k varstvu okolja in zdravju posameznika, za spremembo lokalne prometne prakse, za urejanje varnega prostora za pešačenje oziroma kolesarjenje, za vaje iz samostojnosti. Da bi bili brez skrbi za varnost na poti v šolo, se v okviru ETM izvajajo pregledi šolskih poti s ciljem, da se nevarne točke odstrani. V letošnjem ETM namerava MONM v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, policisti, predstavniki šole in šolarji pregledati šolske poti pri OŠ Otočec in OŠ Grm. Na podlagi lanskih pregledov šolskih poti pri OŠ Bršljin in OŠ Šmihel je občina pred začetkom letošnjega šolskega leta izvedla več trajnostnih ukrepov za umirjanje prometa pred šolami in izboljšanje prometne varnosti. Prikazovalnika hitrosti pred OŠ Šmihel in OŠ Grm sta po novem povezana z zaslonom v šolski avli, na katerem je moč spremljati statistične podatke o hitrostih in številu vozil na cesti pred šolo, vključno z grafičnim in številčnim prikazom deleža vozil, ki vozijo v skladu s predpisi in tistih, ki so omejitev prekoračili. Ukrepi pri OŠ Bršljin pa obsegajo dodatno prometno signalizacijo, namestitev svetlobnega prometnega znaka pred prehodom za pešce, meritve hitrosti in postavitev elementa za umirjanje prometa ter pripravo spremembe prometne ureditve priključka Ceste brigad na Andrijaničevo cesto z ureditvijo peš površin.

 

Cel september brezplačna vožnja z mestnimi avtobusi in izposoja koles v TICu

Spodbude k trajnostni mobilnosti so občanom dostopne že pred uradnim začetkom ETM. Cel september se je mogoče brezplačno voziti z avtobusi mestnega potniškega prometa, prav tako je cel mesec brezplačna izposoja koles v Turistično-informacijskem centru (Glavni trg 6).

 

Ozaveščanje o trajnostni mobilnosti za kakovost bivanja, zdravja in okolja

Šole in vrtce smo povabili, da v času ETM izvajajo priporočene aktivnosti za spodbujanje in ozaveščanje otrok in staršev o pomenu trajnostne mobilnosti za kakovost bivanja, zdravja in okolja, pa tudi, da izvedejo praktične ukrepe za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Tako od začetka novega šolskega leta poteka intenzivna promocija projekta Kolesarju prijazni, s katerim MONM podjetja in organizacije spodbuja k ureditvi ustrezne kolesarske infrastrukture za svoje zaposlene in obiskovalce. Konec avgusta je novi prejemnik certifikata Kolesarju prijazni, ki ga podeljuje MONM, postal Vrtec Pedenjepd, ki si z različnimi projekti že vrsto let prizadeva za kolesarsko vzgojo malčkov in njihovih staršev. K pridobitvi certifikata lahko pristopijo vse organizacije (zasebna ali javna podjetja, ustanove ali nevladne organizacije in združenja), ki delujejo na območju MONM in izpolnjujejo minimalne kriterije določene s Pravilnikom za pridobitev certifikata. Pridobitev certifikata je brezplačna. Več informacij na: www.kolesarjuprijazen.si

 

Dan brez avtomobila

Kot uvod v ETM bo v petek, 16. 9.2016, potekal Dan brez avtomobila, v okviru katerega se bodo na Glavnem trgu odvijale številne aktivnosti na temo mobilnosti: svoje delo v prometu bodo predstavili policisti, gasilci in reševalci, posledice neprimernega ravnanja v prometu bomo lahko preizkusili na demonstracijskih napravah zaletavček in alkoset, otroci se bodo na poligonih učili varnega kolesarjenja in pomena različnih oblik gibanja, nevladne organizacije bodo predstavile svoje delo na področju trajnostne mobilnosti, osrednji novomeški trg pa bo, očiščen avtomobilov, postal tudi velikansko igrišče. Glavni trg bo za promet zaprt od 6. do 16. ure, v času zapore pa bo mogoče brezplačno parkiranje na parkirišču v Kandiji.

 

Vabljeni h gibanju: kolesarjenje po poteh Sava Krka bike, dobrodelni teniški turnir, brezplačno supanje in pohod

Posebno doživetje, ki bo trajnostno mobilnost povezalo s turizmom in športom, bo dan družinskega kolesarjenja po poteh Sava Krka bike, ki bo v soboto, 17. 9. 2016. Pod vodstvom izkušenih kolesarskih vodičev ali samostojno se boste lahko podali po kolesarskih trasah do Dolenjskih ali Šmarjeških Toplic in se na postojankah ob poti okrepčali z dobrotami, ki jih bodo pripravile sodelujoče občine in Terme Krka. Izlet se bo zaključil v Novem mestu, ob reki Krki, kjer bo na ta dan živahno dogajanje, povezano z gibanjem: na igriščih Portoval bo potekal županov dobrodelni teniški turnir, na mestni plaži pa si bo v sklopu ETM med 9. in 16. uro mogoče brezplačno izposoditi kajake  in supe.

 

Pohodniško društvo Novo mesto v okviru ETM vabi na pohod: v četrtek, 22. 9. 2016, ob 16.30 izpred rotovža do konjeniškega centra v Češči vasi in nazaj.

 

Planinsko društvo Krka Novo mesto pa v sklopu ETM pripravlja naslednje aktivnosti:

- v torek, 20. 9. 2016: pohod NOVO MESTO-MAROF-KRKA-RAGOV LOG- NOVO MESTO, odhod ob 8.00 izpred rotovža.

 

 

Za najmlajše: lutkovna predstava o obnašanju otroka kolesarja v prometu

ETM bo obeležila tudi Knjižnica Mirana Jarca, ki bo v ponedeljek, 19. 9. 2016, ob 17. uri gostila lutkovno predstavo BICI-KLETA. Hudomušna zgodbica o nastanku kolesa je primerna za otroke v vrtcu in prvi triadi osnovne šole. Po polurni predstavi bodo otroci sestavili sestavljanko iz velikih lesenih puzzlov in se z avtorji predstave pogovorili o obnašanju otroka kolesarja v prometu.

 

Pripravljavci Celostne prometne strategije želijo slišati mnenja občanov o prometni ureditvi

Zaključek ETM v Novem mestu bo zaznamovala javna razprava o viziji prihodnje prometne ureditve v MONM, ki bo potekala v sklopu tematskih delavnic o Strategiji razvoja MONM do leta 2030. Letošnji ETM se namreč tesno navezuje na pripravo Celostne prometne strategije MONM. V ponedeljek, 19. 9. 2016, bo v Dolenjskih toplicah organiziran posvet na temo priprave Celostnih prometnih strategij občin iz regije, v četrtek, 22. 9. 2016, pa bodo na dogodku v Kulturnem centru Janeza Trdine pripravljavci Celostne prometne strategije želeli slišati mnenja občank in občanov o trenutni in prihodnji prometni ureditvi naše občine.

____________________________________________________________________________________________

 

ETM PASICA.png

Naziv občine: Mestna občina Novo mesto

 

Evropski teden mobilnosti 2016 – Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost

 

Program dejavnosti

 

Datum: sreda, 24. 8. 2016 

Vrtec Pedenjped, Šegova 22, Novo mesto: Vrtec Pedenjped pridobil certifikat Kolesarju prijazni, ki ga podeljuje Mestna občina Novo mesto.

 

Datum: četrtek, 25. 8. 2016 

9.00 – 13.45, rotovž, Novo mesto: v okviru dogodka »Akcija Prvi šolski dan«, ki ga je organiziral Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MONM, predstavitev aktivnosti ETM predstavnikom šol in vrtcev v MONM in poziv, naj njihova organizacija pridobi certifikat Kolesarju prijazni. 

 

Datum: ponedeljek, 29. 8. 2016 

9.00 – 13.00, Knjižnica Prežihov Voranc, Ljubljana: udeležba predstavnic MONM, OŠ Grm in OŠ Otočec, Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in NIJZ OE Novo mesto na izobraževanju o projektih »Pešbus« in »Bicivlak, ki ga je v okviru programa »Zdrav šolar« za izbrane občine organiziral Inštitut za politike prostora

 

Datum: cel september 2016

cel dan, celotno območje MONM: brezplačna uporaba avtobusov mestnega potniškega prometa

9.00 – 18.00, sobota 9.00 - 15.00, nedelja 9.00 - 12.00, Turistično – informacijski center Novo mesto, Glavni trg 6, Novo mesto: brezplačna izposoja koles

 

Datum: september 2016

dopoldne, OŠ Šmihel: predstavitev trajnostnega ukrepa za zagotavljanje varnejše poti v šolo – stalni merilec hitrosti

dopoldne, OŠ Bršljin: predstavitev trajnostnih ukrepov za zagotavljanje varnejše poti v šolo – dodatna prometna signalizacija, namestitev svetlobnega prometnega znaka pred prehodom za pešce, meritve hitrosti, postavitev elementa za umirjanje prometa, sprememba prometne ureditve

dopoldne, OŠ Grm: predstavitev trajnostnega ukrepa za zagotavljanje varnejše poti v šolo – stalni merilec hitrosti

 

Datum: torek, 13. 9. 2016

11.00, Podjetniški inkubator Podbreznik, Novo mesto: skupna novinarska konferenca županov občin v regiji o aktivnostih ETM 2016

 

Datum: 16. 9. - 30. 9. 2016 

dopoldne, osnovne šole na območju MONM: izvajanje igre Prometna kača

Sodelovanje potrdile:

- OŠ Šmihel (4., 5., in 6. razred - okvirno število sodelujočih učencev je 109)

- OŠ Otočec

- OŠ Drska (učenci od 1. do 5. razreda - 13 oddelkov, 310 učencev)

- OŠ Bršljin

- OŠ Grm

 

Datum: 16. 9. - 22. 9. 2016 

dopoldne, vrtci na območju MONM: izvajanje igre Beli Zajček

 

Datum: petek, 16.9 2016 

9.00 - 13.00, Glavni trg: Dan brez avtomobila (popolna zapora Glavnega trga od 6. do 16. ure, brezplačno parkiranje na parkirišču pri hotelu Kandija) Občina bo organizirala brezplačen avtobusni prevoz na prizorišče za učence iz oddaljenih šol. Udeležence pozdravi župan, predvidoma ob 10. uri.  

 

AKTIVNOSTI IN DEJAVNOSTI DNEVA BREZ AVTOMOBILA 2016

1. DRPD: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Ustvarjalna delavnica za otroke: pisane bučke (smejoče, barvne, navihane…)

2. OŠ BRŠLJIN

Učenci (petošolci) predstavijo projekt Varno na kolesu (osvojili 1. mesto)

3. POLICIJA

Predstavitev preventivnih akcija

Policist motorist

Intervencijsko vozilo

4. GASILCI

Predstavitev gasilskega vozila

Gasilske igre

5. NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje)

Spretnostni poligon za aktivne malčke

6. JAVNA AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VARNOST PROMETA

Demonstracijski napravi: ZALETAVČEK IN ALKOSET

7. KK ADRIA MOBIL

Kolesarski poligon

8. TRGOVINA KOLES – JOŽE SMOLE

Predstavitev električnih koles

9. JB TEAM

Predstavitev cestnih koles

Tekmovanje v menjanju zračnic – kolesarske veščine

10. NOVOMEŠKA TRŽNICA + DRUŠTVO UPOKOJENCEV

- predstavili bodo ličkanje koruze in pletnje kit iz koruze in česna

- rokodelski predmeti in česa

- predstavitev konoplje in izdelkov iz nje (zgodovina)

- pokušanje buhteljčkov in zavitke iz ajdove in konopljine moke

- pokušina in predstavitev domačih sirov

- pogovor o doma pridelani zelenjavi

Rokodelska delavnica: ga. Kastelic

11. RDEČI KRIŽ + REŠEVALNO VOZILO

Prikaz temeljnih postopkov prve pomoči

12. EUROPE DIRECT NM

Odgovori na vprašanja o Evropski uniji

Nariši PEŠBUS in BICIVLAK – kaj si otroci predstavljajo

13. ŠKRAT RUDI pove pravljico in plesno razgiba najmlajše

14. ODBOJKARSKI IZZIV NA GLAVNEM TRGU

Odbojkarske veščine bo predstavljal reprezentant Slovenske odbojkarske ekipe Miha Plot

 

Datum: sobota, 17.9. 2016 

9.00, zelenica pri teniških igriščih Portoval: kolesarski izlet po trasi Sava-Krka bike: »Iz mesta v toplice« (v sodelovanju z občinami Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice, Straža)

- vzhodna trasa (NM-Otočec-Šmarješke Toplice-Bela Cerkev-Družinska vas-NM): 32 km ali

- zahodna trasa (NM-Straža-Obrh-Dol. Toplice-Vavta vas - NM): 34km

9.00 do 16.00, mestna plaža: brezplačna izposoja kajakov in supov (v sodelovanju s Kajak-kanu-sup klubom Novo mesto)

9.00, teniška igrišča Potoval Novo mesto: županov dobrodelni teniški turnir

 

Datum: ponedeljek, 19.9. 2016 

9.00 – 13.00, Kulturno kongresni center Dolenjske Toplice, Sokolski trg 4, Dolenjske Toplice: regijski posvet pripravljavcev Celostnih prometnih strategij »Boljši življenjski slog z zavedanjem trajnostne mobilnosti« v organizaciji Razvojnega centra Novo mesto

17.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Rozmanova ulica 28, Novo mesto: Lutkovna predstava BICI-KLETA. Hudomušna zgodbica o nastanku kolesa je primerna za otroke v vrtcu in prvi triadi osnovne šole. Po polurni predstavi bodo otroci sestavili sestavljanko iz velikih lesenih puzzlov in se z avtorji predstave pogovorili o obnašanju otroka kolesarja v prometu.

 

Datum: torek, 20. 9. 2016

8.00, odhod izpred rotovža: pohod v organizaciji Planinskega društva Krka Novo mesto po trasi Novo mesto-Marof-Krka-Ragov log- Novo mesto

 8.00, OŠ Otočec: pregled nevarnih točk na poti v šolo s tajnikom Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MONM, policisti, predstavniki šole in šolarji

 

Datum: četrtek, 22. 9. 2016

8.00, OŠ Grm: pregled nevarnih točk na poti v šolo s tajnikom Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MONM, policisti, predstavniki šole in šolarji

16.30, rotovž: pohod v organizaciji Pohodniškega društva Novo mesto (rotovž) – Češča vas (konjeniški center) – Novo mesto

17.00, Kulturni center Janeza Trdine, Novi trg 5, Novo mesto: Občinski dogodek za javnost v okviru priprave Celostne prometne strategije: javna razprava o viziji prihodnje prometne ureditve v MONM, ki bo potekala v sklopu tematskih delavnic o Strategiji razvoja MONM do leta 2030

 

 

 

Lokalna koordinatorka ETM 2016

Nataša Jakopin 07 39 39 239

031 331 693 natasa.jakopin@novomesto.si 

 _________________________________________________________________________________________

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

 

Evropski teden mobilnosti (ETM) bo letos ponovno povezal na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Vrhunec dogajanja bo med 16. in 22. septembrom 2016, ko bodo po vsej Evropi potekale številne aktivnosti, ki bodo spodbujale k pametni in trajnostni mobilnosti, kot dobri investiciji.

»PAMETNA MOBILNOST ZA GOSPODARSKO USPEŠNOST« je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Raziskave namreč jasno kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost. Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov je, denimo višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k čemur lahko prispeva prav vsak izmed nas.

DAN BREZ AVTOMOBILA bo že tradicionalno poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez motornega prometa in odkrili, čemu namesto avtomobilov, lahko namenijo dragoceni javni prostor. 

Aktivnostim se bodo pridružile tudi številne občine v JV regiji. Razvojni center Novo mesto je v ETM 2016 povezal 12 občin regije ter prevzel pobudo za skupno nastopanje občin.

Občine, ki sodelujejo so: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Metlika, Mirna, Novo mesto, Ribnica, Semič, Straža, Šentjernej, Šmarješke Toplice in Trebnje.

 

Prenesite si program ETM 2016 v regiji JV Slovenije.

ETM PASICA.png

_________________________________________________________________________________________

Vse ljubitelje kolesarjenja vabimo , da se nam pridružijo na kolesarskem popotovanju po trasi Sava Krka bike!

 

V soboto, 17. septembra 2016 s startom ob 9. uri v Novem mestu.

 

Sava-Krka bike je drugo ime za daljinsko kolesarsko pot, ki poteka po porečjih Save in Krke. Trasa je v večji meri popolnoma ločena od vozišča. V projekt je vključenih 8 dolenjskih in 6 posavskih občin. Kolesarjenje kot oblika trajnostne mobilnosti lahko pomembno prispeva k bolj zdravemu načinu življenja in čistejšemu okolju.

 

Izbirate lahko med dvema trasama:

 

Zahodna (Novo mesto - Straža - Obrh - Dolenjske Toplice - Vavta vas - Novo mesto)

Dolžina poti: 35 km

Potek poti:

9.00 start iz Novega mesta

9.45 prihod v Stražo

10.55 postanek in ogled čokoladnice Berryshka

11.55 Dolenjske Toplice - Terme Krka

13.30 prihod v Novo mesto

 

Vzhodna (Novo mesto - Otočec - Šmarješke Toplice - Bela Cerkev - Družinska vas - Novo mesto)

Dolžina poti: 32km

Potek poti:

9.00 start iz Novega mesta

10.00 Otočec (Hotel Šport)

11.00 Šmarješke Toplice - Terme Krka

12.00 Bela Cerkev, Hiša žive dediščine

13.30 prihod v Novo mesto

 

Splošni pogoji:

Prijavnina znaša 10 EUR na osebo in vključuje:

startnino, darilno vrečko, spominsko darilo in topel obrok. Registracija in prevzem spominske štartne številke je na štartno ciljnem prostoru na Novomeški plaži pri hiški KKSK Novo mesto (nasproti Gostišča Loka).

 

Prijava skupin

Skupina je že 6 ali več posameznikov, ki se hkrati prijavi na maraton in vplača startnino. Skupino sestavljajo tako otroci kot tudi odrasli. Cena startnine za skupine je 9 EUR na osebo.

 

Za otroke stare 10 let in manj sta trasi zahtevni. Priporočljiva starost udeležencev je 11 let in več.

 

Podrobnosti v zvezi s prevzemom spominske štartne številke:

Zaradi lažje logistike bo prevzem darilnih vrečk na dan dogodka organiziran tako, da jih boste prejeli na koncu, ko se vrnete iz vožnje. Ob prevzemu številke prejmete zgolj kupon, ki ga shranite, na koncu pa ga unovčite in prejmete še darilno vrečko, v kateri bo tudi kupon za hrano. Na podlagi preteklih izkušenj so namreč udeleženci imeli težave z vrečko, saj je za čas vožnje niso imeli kam spraviti, na ta način pa teh težav ne bo.

 

OPREMA ZA UDELEŽBO

Da bi na dogodku bili čim bolj varni in bi se čim bolje počutili, ne pozabite na naslednje stvari:

zaščitno čelado za kolo

bidon za vodo – prejmete tudi v darilni vrečki

sončna očala, sončna krema

vetrovko, po možnosti nepremočljivo

 

Kolesarjanje bo potekalo v skupini s kolesarskim vodnikom.

 

14138666 659925084157593 5650593933828781704 o.jpg

_________________________________________________________________________________________

S kolesom po Novem mestu

V septembru je poleg MPP-ja brezplačna tudi izposoja koles v novomeškem TIC-u. Izkoristite podaljšek poletja za kolesarjenje!

kolesa.jpg

_______________________________________________________________________________________________________

Uporabite MPP za odhod na delo, v šolo, na popoldanske aktivnosti ali po opravkih v mesto

 Novosti, ki jih uvajamo v MPP s 1. septembrom 2016:

1. Novo avtobusno postajališče »Lekarna« pri Dolenjski lekarni omogoča, da se avtobusi, ki prihajajo iz smeri Gotna vas, izognejo vožnji na glavno avtobusno postajo in tako dvakratnemu prečkanju najbolj obremenjenega križišča. Predvsem v najbolj obremenjenih urah pomeni to veliko razbremenitev križišča in krajši čas vožnje.

2. Prilagoditev urnikov skladno z zaznanimi zamudami, ki so se pojavljale na linijah v lanskem letu.

Oglejte si urnike voženj.

 

BREZPLAČNA VOŽNJA V SEPTEMBRU

V septembru v sklopu Evropskega tedna mobilnosti omogočamo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi na vseh linijah.

 

REDNE CENE MESTNEGA POTNIŠKEGA PROMETA:

Mesečna vozovnica 9 EUR

Vozovnica predprodaja/na avtobusu: 0,60 EUR/ 1,50 EUR

  

PRODAJNA MESTA IN INFORMACIJE:

Vozovnice lahko kupite na avtobusni postaji, v kioskih na Glavnem trgu, Novem trgu, v Kandiji, pri Splošni bolnišnici NM ter v BTC-ju. Mesečne vozovnice pa lahko kupite na glavni avtobusni postaji.

AVTOBUSNA POSTAJA NOVO ESTO

Topliška cesta 1, Novo mesto

Tel.: 07 33 21 123, Fax: 07 33 21 856

E-mail: info@arriva.si

DELOVNI ČAS: ponedeljek – petek 6:20 – 14:20

Avtobusni prevoz lahko brezplačno uporabljajo člani Medobčinskega društva invalidov Novo mesto, slepe osebe s spremljevalcem, varovanci VDC ter občasno organizirane skupine predšolskih otrok iz novomeških vrtcev.

arriva.jpg

________________________________________________________________________________________________________

Mestna občina Novo mesto se bo tudi letos pridružila Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki vsako leta poteka od 16. do 22. septembra in predstavlja najbolj razširjeno kampanjo za trajnostno mobilnost na svetu. Slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega ETM, je »Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost«. Raziskave kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost. Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov je višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, saj gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k temu pa lahko s svojim ravnanjem prispeva prav vsakdo izmed nas.

 

ETM2016 pasica 728x90.png

 

 

nazaj