vodilna slika

Delo Urada za družbene dejavnosti na Mestni občini Novo mesto

datum: 02. 09. 2016

Na rednem županovem srečanju z novinarji je bil osrednja tema občinski Urad za družbene dejavnosti, ki je dobil novo vodstvo.

Direktorica Občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič in vodja Urada za družbene dejavnosti dr. Jana Bolta sta izpostavili, da je Urad za družbene dejavnosti v preteklem letu kljub zniževanju povprečnine s strani države in racionalizaciji delovanja tako Občinske uprave kot javnih zavodov, obdržal, na veliko področjih pa tudi izboljšal raven opravljenih storitev. Posebno prizadevno delo je urad opravil pri javnih razpisih za razdelitev proračunskih sredstev. Ti so bili objavljeni še pred sprejetjem proračuna za leto 2016, s čimer je bilo omogočeno zgodnje financiranje uporabnikov na področju družbenih dejavnosti. V proračunu občine je bilo v letu 2016 za družbene dejavnosti v celoti namenjenih 15.133.073 EUR, kar znaša 27,4 % celotnega proračuna in 10 % več sredstev v primerjavi z letom 2015. 

DSC 0883.JPG

Na področju sociale je urad med drugim vzpostavil denarno pomoč za novorojenčke. Starši tako za vsakega novorojenčka že od leta 2015 prejmejo 220 EUR denarne pomoči in vrednostni bon Dolenjskih Lekarn Novo mesto v višini 20 EUR. Urad zagotavlja tudi sofinanciranje predšolske vzgoje in prevoz otrok pri šolski vzgoji.

Eden pomembnejših ukrepov na področju sociale je subvencioniranje socialno varstvene storitve pomoči na domu. V občini je v ta program vključenih okrog 140 uporabnikov. Urad je uspešno znižal ceno izvedbe pomoči na domu, in sicer s 5,50 EUR na 4,70 EUR na uro, ter s tem finančno razbremenil starejše, bolne in invalidne osebe.

Uspešno poteka tudi projekt Donirana hrana, v sklopu katere se razdeli med 8 in 12 paketov hrane dnevno. Prav tako je občina z Lions klubom Novo mesto podpisala donatorsko pogodbo za avtomobil, ki bo omogočil prevoz in prevzem hrane iz trgovskih centrov.

V letu 2016 je Mestna občina Novo mesto preko javnih del, kljub zmanjšanju sofinanciranja s strani države prvič zaposlila deset delavcev, ki se preko nevladnih organizacij vključujejo v socialne programe, kot so: Donirana hrana, Dnevni center za Rome, Dnevni center za priseljence … V preteklih letih sta bila v sklopu javnih del doslej zaposlena največ dva človeka. V program javnih del je tako s sofinanciranjem občine vključenih že 41 javnih delavcev. 

Na področju športa je Mestna občina Novo mesto za tretjino povečala število vadbenih površin in s tem povečala število razpoložljivih terminov za športno vadbo. Z osnovnimi šolami je bil namreč dosežen dogovor, da so šolske telovadnice ob popoldnevih in vikendih kot vadbene površine namenjene prednostno športnim društvom, ki imajo mlajše selekcije. Povečan je bil tudi obseg sofinanciranja strokovnih sodelavcev v športnih klubih. Občina sofinancira stroške zaposlitve petim strokovnim delavcem, zaposlenim na javnem zavodu in šestim strokovnim delavcem, zaposlenim v športnih klubih, za delo z mlajšimi kategorijami - skupaj trem več kot v primerjavi z lanskim letom. 

Na področju mladine je bila sprejeta strategija mladine, ki se aktivno izvaja. V sklopu strategije je bil objavljen tudi razpis za podelitev izrednih štipendij in enkratnih denarnih pomoči, s katerim občina naproti prihaja perspektivnim mladim, ki bodo imeli z novim sistemom štipendiranja priložnost, da razvijajo svoje posebne talente. Sredstva so namreč prednostno namenjena posameznikom z izjemnimi dosežki na različnih področjih, kot so kultura, umetnost, šport in znanost. Razpis je odprt do 7. oktobra 2016. 

Direktorica Občinske uprave je na področju predšolske in šolske vzgoje izpostavila tudi, da bodo s 1. septembrom 2016 sprejeti vsi pravočasno vpisani otroci, pri čemer bo v novomeške javne vrtce v šolskem letu 2016/2017 skupaj vključenih 1.670 otrok.

 

Gradivo Urada za družbene dejavnosti

nazaj