vodilna slika

Obnovitvena dela prestavljena

datum: 03. 10. 2016

Danes je bila v skladu z načrtovano izvedbo projekta zamenjave strehe na občinskem objektu Narodni dom izvedena zapora Sokolske ulice, vendar se z deli ni pričelo, saj nam kot lastnikom in investitorjem ni uspelo zagotoviti pogojev, da bi lahko izvajalec začel postavljati gradbišče v skladu z varnostnimi zahtevami.

Danes je bila v skladu z načrtovano izvedbo projekta zamenjave strehe na občinskem objektu Narodni dom izvedena zapora Sokolske ulice, vendar se z deli ni pričelo, saj nam kot lastnikom in investitorjem ni uspelo zagotoviti pogojev, da bi lahko izvajalec začel postavljati gradbišče v skladu z varnostnimi zahtevami.

 

Konec avgusta 2016 smo uspešno pridobili sofinancerska sredstva iz virov Ministrstva za kulturo, s katerimi nameravmoa izvesti prvo v nizu investicij s ciljem izboljšati stanje občinskega objekta Narodni dom (Sokolska ulica 3), in sicer zamenjavo strehe. Pri vzpostavitvi gradbišča v skladu z varnostnimi zahtevami je prišlo do ovir, saj stavba s strani uporabnikov kljub pozivu ni bila izpraznjena. Rok za zapustitev objekta je bil petek, 30. september 2016, zato smo v soboto, 1. oktobra 2016, izvedli pregled stanja in zamenjavo ključavnice vhodnih vrat. Kasneje v soboto je lastnike izvajalec tehničnega varovanja občinske stavbe Narodnega doma po izvedeni intervenciji obvestil, da je vhod v stavbo onemogočen, saj so uporabniki zamenjano ključavnico onesposobili in pred vrata iz notranje strani postavili ovire, ki so onemogočale vstop in nemoteno zagotavljanje varnosti v stavbi.

 

Da lahko izvajalcu projekta v najkrajšem možnem času omogočimo ustrezne pogoje za vzpostavitev gradbišča, bomo uporabili pravna sredstva. Ob tem je sicer zaskrbljujoče dejstvo, da že z današnjim dnem v povezavi s projektom nastajajo določeni stroški, končni datum izvedbe projekta pa se zamika. Prav tako je v tem trenutku vprašljivo, ali nam bo kot investitorju uspelo pravočasno izvesti projekt. Pogoj Ministrstva za kulturo namreč je, da do 15. novembra 2016 oddamo zahtevek za izplačilo upravičenih sofinancerskih sredstev.

 

V izogib nevšečnostim in zagotovitvi uspešne izvedbe sanacije novomeške črne točke pričakujemo tvorno sodelovanje vseh, ki želijo razvoj mesta. Vsa naša dejanja so usmerjena v cilj, da se ta za Novo mesto simbolno zelo pomembna stavba vrne v delovanje, ki bo namenjeno čim širšemu krogu občanov ter kulturnim ustvarjalcem. O tem smo skozi celo leto obveščali javnost. Glede na zagotovilo predstavnika ustvarjalcev iz Narodnega doma (povezava), da bodo njihove aktivnosti v samem objektu z začetkom prenove prenehale, nismo dvomili v popolno sodelovanje vseh akterjev v korist Narodnega doma in Novomeščanov. Ob vseh priložnostih komuniciranja z uporabniki nihče od predstavnikov Mestne občine ni podal ne pisne ne ustne obljube ali zagotovila, da bo stavbo možno uporabljati med samo izvedbo načrtovanih investicij. Informacija uporabnikov, da je sklep o brezplačni uporabi prostorov Narodnega doma zadostno zagotovilo o sklenjenem najemniškem razmerju, ne drži. Postopek za brezplačno oddajo prostorov je po zakonskih določilih drugačen in se mora v vsakem primeru zaključiti z najmanj dvostransko pogodbo o najemu, ki je v naših uradnih evidencah ni moč najti. V tem primeru gre za enostranski sklep, za katerega po dosedanjih informacijah ni bilo ustrezne pravne podlage. Zato vse posameznike, ki zasedajo Narodni dom, ponovno pozivamo, da ga izpraznijo, saj s svojimi dejanji preprečujejo začetek obnove ter povzročajo škodo.

 

Še enkrat želimo poudariti, da izvedba projekta zamenjave strehe in vseh ostalih investicij, ki bodo omogočile številnim zainteresiranim kulturnim ustvarjalcem nove prostore za umetniško izražanje, povezovanje in delo, ne pomeni odrekanja podpore različnim kulturnim in ustvarjalnim skupinam. Sodelovanje z ustvarjalci je vzpostavljeno in se kot uspešno kaže preko številnih skupnih projektov (npr. tudi Urbane galerije v mestnem jedru, ki so jih vzpostavili umetniki, delujoči v Narodnem domu na našo pobudo).

 

 

 

 

nazaj