vodilna slika

17. redna seja Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto

datum: 21. 10. 2016

Sporočilo za javnost

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je na 17. redni seji v drugi obravnavi sprejel usklajen predlog odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu Revoz, v prvi obravnavi pa dopolnjeni osnutek odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu Tovarna zdravil Krka – 1 (OPPN TZ KRKA-1). Svetniki so sprejeli predlog sklepa o določitvi cen programov in rezervacij v javnih vrtcih Mestne občine Novo mesto, se seznanili z gradivi Nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto in s poročilom župana o realizaciji sklepov Občinskega sveta. Med kadrovskimi zadevami velja izpostaviti imenovanje predstavnikov ustanovitelja v Svet javnega zavoda za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto, imenovanje nadomestnega člana nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto in podano soglasje k imenovanju direktorice Dolenjskih lekarn.

 

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je v drugi obravnavi sprejeli usklajen predlog odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu Revoz, v prvi obravnavi pa dopolnjeni osnutek odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu Tovarna zdravil Krka – 1 (OPPN TZ KRKA-1).

Sprejetje OPPN Revoz bo enemu največjih novomeških podjetji omogočalo nadaljnji razvoj na obstoječi lokaciji. Svetniki so s pravočasnim sprejetjem akta uspeli zagotoviti, da se bodo investicije, povezane z načrtovano širitvijo proizvodnje, lahko začele v začetku prihodnjega leta. Širitev proizvodnje in nova delovna mesta pa niso edina pridobitev tega prostorskega akta. OPPN Revoz namreč zagotavlja tudi sprehajalno in kolesarsko povezavo med Grmom in Žabjo vasjo.

OPPN TZ KRKA-1 ureja predvsem povezave znotraj obstoječega kompleksa, širitev pa bo v ospredju v naslednjih postopkih, ki jih načrtujejo v naslednjih dveh letih. OPPN TZ KRKA-1 tako določa pogoje za gradnjo stavb in objektov ter odprtih površin, določa pa tudi pogoje za navezovanje na javno infrastrukturo in predvideva rešitve za priključevanje v prometno omrežje. Pri tem je cilj je ureditev prometnih zamaškov na Andrijaničevi cesti, za kar so že predvidene nekatere prometne rešitve in parkirišče v Kosovi dolini.

 

S sprejetjem sklepa o določitvi cen programov in rezervacij v javnih vrtcih Mestne občine Novo mesto je Občinski svet sledil usmeritvi, da staršem čim bolj olajša majski ekonomski dvig cene vrtcev, ki je posledica sprostitve napredovanj v javnem sektorju. Strateška usmeritev je bila, da se pomaga družinam, ki rešujejo stanovanjski problem. Za en plačilni razred se tako zniža cena vrtcev za vse družine s stanovanjskimi krediti za nepremičnine na območju Mestne občine Novo mesto.

 

V prvi obravnavi so svetniki sprejeli tudi dopolnjeni osnutek o spremembah in dopolnitvah Odloka o Ureditvenem načrtu za obrtni-industrijsko cono Livada (SD UN Livada – 2), ki sledi prizadevanjem občinske uprave pri urejanju obstoječih gospodarskih con za morebitne vlagatelje. V povezavi s tem so se svetniki seznanili tudi s poročilom o stanju pripravljenosti obrtno poslovnih con v Mestni občini Novo mesto.

V skrajšanem postopku sta bila sprejeta predloga odlokov o urejanju javne razsvetljave v Mestni občini Novo mesto in o spremembi in dopolnitvi Odloka o organizaciji in delovnem področju Občinske uprave Mestne občine Novo mesto.

Pri premoženjskih zadevah so bile sprejete nove dopolnitve in spremembe načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Mestne občine Novo mesto za leto 2016, sprejeti so bili sklepi o ukinitvi statusa javnega dobra na štirih parcelah na Težki vodi, v Šmihelu, Ždinji vasi in Bršljinu. Sprejet pa je bil tudi sklep o vzpostavitvi grajenega javnega dobra na občinskih javnih cestah.

V prvi obravnavi je bil sprejet tudi predlog odloka o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe zavetišča za zapuščene živali na območju Mestne občine Novo mesto.

 

Svetniki so se seznanili s poročiloma o meritvi hitrosti v Mestni občini Novo mesto in realizaciji projekta Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske (na dan 5. 10. 2016). Eden pomembnejših ciljev tega projekta je že izpolnjen, saj vode na območju Novega mesta tudi v primeru daljšega deževja ni več potrebno prekuhavati. Svetniki so potrdili tudi predlog pobude za spremembo 70. člena Ustave Republike Slovenije, ki določa, da ima vsakdo pravico do pitne vode in, da se vodni viri, ki služijo oskrbi prebivalstva s pitno vodo za oskrbo gospodinjstev, izkoriščajo v obliki neprofitne javne službe.

 

V sklopu seje so svetnice in svetniki odločali tudi o kadrovskih zadevah. Namesto Boruta Šterbenca, ki je konec junija podal odstopno izjavo, so svetniki v Nadzorni odbor Mestne Občine Novo mesto imenovali Igorja Hrovatiča.

Za predstavnike ustanovitelja v Svet javnega zavoda za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto so svetniki imenovali mag. Franca Bačarja, Stanislava Galiča, Dušana Kaplana in Jiřija Volta. Po izteku štiriletnega mandata prejšnjih članov je nove predstavnike ustanovitelja dobil tudi Svet Osnovne šole Šmihel. To so postali Miran Hudoklin, Tadeja Resman Špes in Maja Žunič Fabjančič. Nove predstavnike ustanovitelja je dobil tudi Svet Osnovne šole Dragotina Ketteja: Marko Dvornik, Ana Marija Kozlevčar in Boštjan Murn. V Svetu glasbene šole Marjana Kozine bodo po novem kot predstavniki ustanovitelja sedeli Marijan Dović, Mateja Grobler in Meta Potočnik, v Svetu Posvetovalnice za učence in starše Novo mesto pa Tina Dović, Miran Hudoklin in Andrej Resman. Mojco Novak in Boštjana Judeža bosta . v Svetu javnega zavoda Vrtec Ciciban Novo mesto zamenjala Janez Murn in Sandi Vidic. V Svet zavoda Šolski center Novo mesto je bila imenovana Mirjana Judež, v Svet zavoda Dom starejših občanov Novo mesto pa Eva Filej Rudman. Namesto Matjaža Štiha je bila v Svet zavoda Gimnazija Novo mesto imenovana Ana Granda Jakše.

 Do spremembe je prišlo tudi v Komisiji za statut in poslovnik. Nina Jakovljević in Borut Škerlj sta odstopila, nova članica je postala Mateja Kovačič, v Odboru za okolje in prostor pa bo Tomaž Goloba zamenjal Boštjan Pucelj.

Svetniki so podali tudi pozitivno mnenje za imenovanje mag. Miroslave Abazovič za direktorico zavoda Dolenjske lekarne.

 

V poročilu župana o realizaciji sklepov Občinskega sveta je župan Macedoni posebej izpostavil povečanje število javnih delavcev v Mestni občini Novo mesto, navkljub novim omejitvam in nižji spodbudi države. Govora je bilo tudi o projektu Donirana hrana, zaključku razpisa za občinske štipendije, usmeritvi v urejanje vadbenih površin za športnike, energetskem pogodbeništvu, vpisih v vrtce in investicije v njihove nove prostore, prometnih investicijah na Straški cesti, Smrečnikovi in jesenski preplastitvi nekaterih cest. Svetniki so bili seznanjeni tudi z reševanjem zapleta v zvezi z obnovo Narodnega doma, nadaljevanjem hidravličnih izboljšav, ob koncu pa je župan napovedal tudi Martinovanje z izborom županovega vina, Veseli december in decembrski obisk vlade.

 

Svetniki so podali tudi nekaj pobud in vprašanj. Med drugim so se dotaknili stališča občine do trgovinskih sporazumov, obnove Narodnega doma, sistemskih izboljšav pri vzdrževanju dreves, ureditve nekaterih ulic, cest križišč in prometnega režima v mestnem jedru.

DSC 0792.JPG

 

nazaj