vodilna slika

Pridobili milijon evrov za komunalno ureditev gospodarske cone Na Brezovici

datum: 23. 11. 2016

Na Mestni občini Novo mesto smo coni Livado in Na Brezovici v juniju 2016 prijavili na razpis Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologije za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo v gospodarskih conah. Včeraj smo prejeli sklep o odobritvi 980.000 EUR sofinancerskih sredstev za gospodarsko cono Na Brezovici.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je na srečanju z novinarji včeraj potrdil, da je bila Mestna občina Novo mesto uspešna na razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologije za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo v gospodarskih conah. Za projekt komunalne ureditve gospodarske cone Na Brezovici smo pridobili 980.000 evrov. Ob tem smo bili uspešni tudi na razpisu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo. Pridobili smo 39.316 evrov za izvedeno energetsko sanacijo Športne dvorane Marof in enak znesek za menjavo umetne trave na pomožnem nogometnem igrišču na Portovalu.

 

Uspešni pri pridobivanju sredstev

Na Mestni občini Novo mesto intenzivno sodelujemo z gospodarskimi subjekti in skušamo zagotoviti ustrezno podporo gospodarskim investicijam, ki prinašajo nova delovna mesta. V sodelovanju z gospodarstvom so bile zaznane tri gospodarske cone, Cikava, Livada in Na Brezovici, za katere so investitorji pokazali velik interes za nadaljnji razvoj in so-investiranje, nujno pa jih je treba opremiti tudi z ustrezno komunalno infrastrukturo, saj v zadnjih 10 letih na tem področju ni bilo veliko storjenega. Na Mestni občini Novo mesto smo coni Livado in Na Brezovici v juniju 2016 prijavili na razpis Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologije za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo v gospodarskih conah. Včeraj smo prejeli sklep o odobritvi 980.000 EUR sofinancerskih sredstev za gospodarsko cono Na Brezovici, ki bodo omogočila izgradnjo vodovodne, kanalizacijske in cestne infrastrukture. Celotna vrednost investicije znaša 1.464.386,15 evrov. Rezultati razpisa za gospodarsko cono Livada še niso znani.

Prav tako smo bili uspešni z dvema prijavama na razpis za sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo izvedenih v letu 2016. Skupno je bilo odobrenih 13 projektov, na Mestni občini Novo mesto smo prijavili že izvedeni energetsko sanacijo Športne dvorane Marof in menjavo umetne trave na pomožnem nogometnem igrišču na Portovalu in za vsakega od projektov prejeli 39.316 evrov. Za obe investiciji smo predhodno uspešno pridobili tudi sredstva Fundacije za šport.

 

Urejanje infrastrukture

Župan Macedoni je v nadaljevanju izpostavil, da bi se večina del na Smrečnikovi ulici in mostu preko potoka Težka voda ob ugodnih vremenskih razmerah lahko zaključila mesec dni pred rokom, kar bi omogočilo tudi predčasno sprostitev avtomobilskega prometa. Zaključek investicije s tehničnim pregledom je predviden v začetku leta 2017.

V novembru smo podpisali pogodbo z izvajalcem GPI tehnika za ureditev kanalizacije in obnovo vodovoda na Potovem vrhu, v vrednosti 814.231,77 evrov brez DDV. Izvajalec bo do konca novembra uveden v delo, pričetek del na terenu pa je odvisen od vremenskih razmer. Zaključek investicije je predviden v začetku septembra 2017.

V teh dneh sledi podpis pogodbe z izvajalcem za izgradnjo kanalizacije in vodovoda v naselju Šentjošt. Pričetek del bo prav tako odvisen od vremenskih razmer, zaključek je predviden v začetku septembra 2017. Vrednost investicije znaša 808.262,62 evrov brez DDV.

Če bodo vremenske razmere dopuščale, bi lahko še letos pričeli z ureditvijo cestne razsvetljave v naselju Dolenje Kamence. Trenutno poteka izbira izvajalca.

Na Mestni občini Novo mesto v teh dneh vodimo pogajanja z izvajalcem za prestavitev kapelice na Westrovi ulici. Prestavitev bo olajšala ureditev te prometno izjemno obremenjene ulice. Izvedba del je predvidena do konca leta.

Ob tem pa se za približno dva meseca zamika začetek del na Straški cesti zaradi vložene revizije s strani enega izmed ponudnikov.

 

Rebalans občinskega proračuna

Župan Gregor Macedoni je vezano na investicije izpostavil rebalans proračuna občine za leto 2016, ki ga bo Občinski svet obravnaval 24. novembra. Ta se spreminja predvsem zaradi dinamike sofinanciranja s strani države, ki nekatere razpise zamika v naslednje leto. Na drugi strani se povečujejo sredstva, ki jih mora občina na podlagi odločb Centrov za socialno delo nameniti za socialo (plačilo oskrbnin za ostarele, pomoč na domu, zavarovanje za nezavarovane občane ...).

 

Šport in mladina

Na področju športa in rekreacije še naprej aktivno nadaljujemo prijave na razpise za sofinanciranje športnih projektov. Na zadnji razpis Fundacije za šport smo se prijavili s projektom ureditve atletske steze in pokritja velodroma v Češči vasi, ki je eden prednostih projektov za leto 2017. Občina pri tem računa tudi na pomoč Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Za preteklo delo na področju mladine, ki je rezultiralo v sprejetju strategije na področju mladih za obdobje do leta 2020, smo bili nagrajeni s certifikatom Mladim prijazna občina. Certifikat s štiriletno veljavnostjo podeljuje Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije, pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja. S pridobitvijo certifikata smo se zavezali, da bomo področje mladih še naprej uspešno sistemsko urejali in v štiriletnem obdobju še dvignili nivo učinkovitosti.

Področji športa in mladine kot prednostni obravnavamo tudi z oblikovanjem Zavoda za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto, ki je bil v začetku novembra vpisan v sodni register, s čimer je tudi pravno-formalno zaživel.

 

Skrb za okolje

V Mestni občini Novo mesto v tem obdobju nastaja Program varstva okolja, ki definira ključne probleme v občini ter ukrepe, ki so potrebni za njihovo odpravo. V postopku priprave programa je bilo opredeljenih sedem strateških ciljev za obdobje do leta 2020:

• dolgoročno zagotavljati ustrezne količine kakovostne pitne vode,

• varstvo zraka,

• učinkovito gospodarjenje z odpadki in zagotavljanje kakovosti tal,

• vzdrževanje oziroma izboljšanje stanja mestnih gozdov ,

• izboljšati vizualne kakovosti prostora,

• varstvo pred hrupom in trajnostna prometna ureditev,

• Novo mesto - zeleno mesto (informiranje in ozaveščanje o odgovornem ravnanju z okoljem z dolgoročno kampanjo – to že poteka v sklopu kampanje Vse se vrača).

Javna razgrnitev predloga poteka v prostorih Mestne občine Novo mesto na Seidlovi cesti 1, do ponedeljka, 12. decembra 2016. Javna obravnava bo v sredo, 30. novembra 2016, ob 16. uri na rotovžu.

Na področju učinkovite rabe energije nadaljujemo s projektom energetske sanacije občinskih stavb, ki se bo izvajala po modelu Javno zasebno partnerstvo, preko katerega zasebni partner vloži sredstva v energetsko sanacijo objekta in garantira minimalni nivo prihrankov. Vložena sredstva se zasebniku povrnejo skozi udeležbo pri privarčevanih izdatkih za porabljeno energijo. Po poteku pogodbenega obdobja so prihranki pri stroških za energijo v celoti občinski. Trenutno smo v fazi pogajanj z zainteresiranimi izvajalci, v kratkem pa za to področje pričakuje še državni razpis za pridobitev nepovratnih sredstev iz kohezijskih skladov.

 

nazaj