304950690_380623737596275_9187934393225527383_n.jpg

Poletni utrip v mestu

datum: 30. 06. 2023

Poletje je čas, ko naše mesto zaživi z različnimi dogodki, festivali in prireditvami, ki pritegnejo obiskovalce iz vseh koncev in krajev. To je čas, ki nas spominja na brezskrbnost, sprostitev in veselje do druženja, glasbe, kulinarike, umetnosti, kulture, vsega, kar nas navdušuje in nas druži. V našem mestu pripravljamo pestro paleto dogodkov za vse okuse, od dogodkov za najmlajše do koncertov, filmskih večerov in razstav, ki vam bodo zagotovo oplemenitile poletne mesece.

Ljubitelji potovanj in spoznavanja novih kultur ne spreglejte festivala Teden kultur. V tretjem tednu junija vas bo s kulturnimi in kulinaričnimi dogodki popeljal po vsem svetu, od Južne Amerike in Afrike do Balkana, Kitajske in še dlje. Glasba, ples, stand-up komedija, kino na prostem, živahne delavnice, ulični nastopi, stojnice, foto box, kuhinje sveta … Na Glavnem trgu in Muzejskih vrtovih bo živahno.

Za športnike in športnike po duši bo vsekakor zanimiv prvi Krka Outdoor festival v organizaciji Zavoda Novo mesto, ki se bo odvijal v prvem tednu julija. Prireditev bo združevala že tradicionalna dogodka Skoki v Krko in Krka živi!, na katerih bomo ponudili aktivnosti, kot so mednarodno tekmovanje v supanju, vodene kolesarske ture, vodna doživetja z možnostjo najema plovil na Mestni plaži, filmske in pogovorne večere z outdoor tematiko, ne bo pa manjkalo tudi sproščene zabave in dobre glasbe.

krka outdoor festival

 

Kulturniki, pozor! Na novomeških poletnih večerih se bodo julija in avgusta Miha Mazzini, Miha Šalehar, Julija Lukovnjak, nAljoša Harlamov, Ivana Djilas in še mnogi drugi pogovarjali o temah, ki jih odpirata literatura in publicistika. Teme bodo fenomeni novomeške zgodovine, ekologije in šport. Velibor Čolić, Suzana Tratnik, Selma Skenderović, Klavdija Kotar, Jedrt Maležič, Irena Urbič, Ksenija Horvat in Igor E. Bergant bodo konec poletja na festivalu Novo mesto short pripovedovali zgodbe. Posebna gostja bo Maša Kolanović, prejemnica nagrade evropske komisije leta 2020 za delo Spoštovani žužki in druge srhljive zgodbe. Kot vedno bodo podelili nagrado za najboljšo zbirko kratkih zgodb preteklega leta. Kdo bo zasedel novo mesto v slovenski literaturi, bo znano na prvi šolski dan. Vabljeni tudi v galerijo Kocka, kjer si lahko ogledate razstavo svetovno prepoznanega umetnika Leona Zakrajška: Ojigi/ Hommage à YukiRei, posvečeno japonski kulturi, s poudarkom na tradicionalnih slikarskih in grafičnih tehnikah.

Filmoljubi boste lahko uživali v kinu na prostem, ki ponuja edinstveno izkušnjo kakovostnih filmov v toplih poletnih večerih. Poletni filmski večeri na ploščadi Kulturnega centra Janeza Trdine in Kino na trgu bodo na voljo za vse obiskovalce.

 

inštrumentalisti - pihala

Foto: Arhiv Zavoda Novo mesto

Na svoj račun boste prišli tudi glasbeni ustvarjalci in vsi, ki imate radi jazz. Gotovo že nestrpno pričakujete letos že 22. Mednarodno delavnico in festival Jazzinty, ki se bo odvil na ploščadi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine. Produkcija Jazzinty bo zopet gostila znana imena domače in tuje sodobne glasbene scene. Letošnji koncept je ljudska glasba v sodobnem času. Enotedenska delavnica nudi enotedensko intenzivno glasbeno izobraževanje in je odprta za vse, ki jih zanimata improvizacija in jazz, ne glede na inštrument ali predznanje. Med festivalskimi prireditvami velja omeniti vsem poznani Festival novomeško poletje, na katerem vas bodo julija in avgusta presenetili, raznežili, nasmejali in vam polepšali katerega od poletnih večerov Rade Šerbedžija, Tamara Obrovac, Aleksander Mežek, Bilbi, Ahmed Burić, Robert Petan in Rudi Bučar.

koledar dogajanj - novomeško poletje 2023

Foto: Festival novomeško poletje

Seveda nismo pozabili niti na otroke in mladino, saj se bodo v poletnih mesecih odvijale številne zabavne aktivnosti, kot so animacijski programi, delavnice in ulične predstave. Z otroki ne zamudite Mini Tedna kultur, ki prinaša lutkovne predstave, akrobacije, animacije, izdelavo instrumentov, poslikave obraza … Konec junija bodo vse mlade zabavali domači in tuji umetniki v mestnem jedru na najzabavnejšem festivalu v Novem mestu, Rudi Potepuški, ki bo na Glavni trg pripeljal najboljše plesalce, akrobate, artiste, klovne in ostale ulične umetnike, ki jih je spoznal v preteklem letu. Dopoldne bodo cirkuške delavnice za otroke, popoldne in zvečer pa vznemirljive ulične predstave za vse generacije. Za mladino in otroke bo zabavno tudi na Počitniških aktivnostih v Mladinskem centru Oton, kjer bodo skupaj z mentorji ustvarjali, kuhali, supali, rolali in hodili na krajše izlete po Novem mestu.

 

mestno dogajanje - predstava umetnika

Avtor fotografije: Lenart Lukšič

Poletje bomo zaključili z dogodkom za vse generacije Noč na Krki, ko bo Krka postala stičišče družabnega življenja s številnimi aktivnostmi na reki in ob njej. Z letošnjo prireditvijo želimo Novomeščane spet spomniti na nekatere čarobne in razigrane trenutke, ki so v preteklosti na ta dan navduševali njihove prednike – od lučk in lampijončkov, s katerimi so nekoč krasili plovila, do razigranih zvokov mestne godbe. Osrednji del prireditve se bo odvil na območju Športnega parka Loka, v dogajanje pa bo vključena tudi nova brv čez Krko. Pripravljamo pester popoldanski in večerni program (otroške delavnice, tematska turistična vodenja, športne aktivnosti, zabavni glasbeni program ipd.).

Novomeščanom poleti zagotovo ne bo dolgčas, vabljeni, da se nam pridružite pri aktivnostih in se udeležite kakšnega, našega dogodka! Vsebino in program z vsemi podrobnostmi, najdete na zadnji strani Glasila Novo mesto.

 

Avtor naslovne fotografije: Alan Orlič

 

KOLEDAR POLETNEGA DOGAJANJA

MONM , koledar poletnega dogajanja 2023

nazaj