DSC_5565.JPG

Spomin na prvi izstreljeni naboj v Pogancih in slovensko osamosvojitev

datum: 23. 06. 2023

Župan Gregor Macedoni je danes, 23. junija 2023, v počastitev občinskega spominskega dne in dneva državnosti položil venec v Pogancih v spomin na dneve osamosvojitvene vojne in prvi izstreljen strel na našem območju. Spremljali so ga Anton Klobčaver, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska, Vasilije Maraš, predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto, Marjan Dragan, predsednik Policijsko veteranskega društva Sever in polkovnik Igor Strojin, poveljnik Vojašnice Franca Uršiča Novo mesto. V nadaljevanju se je župan s polaganjem cvetja na prečenskem pokopališču poklonili spominu na Franca Uršiča, tragično preminulega v osamosvojitveni vojni.

V sklopu obeleževanja dneva državnosti in spominskega dne je Mestna občina Novo mesto v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska v sredo, 21. junija 2023, na Muzejskih vrtovih Dolenjskega muzeja organizirala spominsko prireditev. Slavnostna govornica Marjeta Bregar, kustosinja Dolenjskega muzeja je poudarila pomen praznovanja in ohranjanja zgodovinskega spomina na dogodke, ki so pomembno zaznamovali slovensko samostojnost in državotvornost. S takšnimi proslavami, z zbiranjem dokumentarnega in arhivskega gradiva krepimo zavest o svojih koreninah, o ljudeh in dogodkih, ki so nam omogočili življenje v samostojni in svobodni državi.

Podžupan Urban Kramar

Urban Kramar, podžupan Mestne občine Novo mesto je v svojem nagovoru izrazil hvaležnost v imenu mlade generacije, ki so in še vedno odraščajo v miru in v okolju, ki ni bilo še desetletja devastirano in ohromljeno od vseobsegajočih posledic dolgotrajnih oboroženih spopadov. Dodal je še: »Takšnega privilegija niso imeli ne naši rojaki po obeh svetovnih vojnah, ne narodi nekdanje skupne države v devetdesetih letih in nenazadnje ga žal nimajo niti Ukrajinci, če izpostavim samo tri zelo nazorne primere.«

V kulturnem delu programa so nastopili dijaki Tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto z recitalom Pozdrav domovini, ki je zajemal izbrane odlomke iz Cankarjeve pripovedke Kurent in Šalijeve pesnitve Spev rodni zemlji. Nastopili so: Sara Jakše, Vito Novak, Tim Kos in Maj Macele (recital), na trobenti Marcel Burger, pela je Tija Rolih pod mentorstvom Jožice Jožef Beg in Magdalene Udovč. Program je povezoval Matic Vidic.

Praznovanje dneva državnosti in spominskega dne MO Novo mesto zaokrožujemo jutri, 24. junija 2023, z 9. spominskim pohodom Prvi strel v Pogancih, ki poteka v organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske. Pred začetkom pohoda bosta podžupan Urban Kramar in predsednik združenja Anton Klobčaver posadila lipo miru. Pohod se prične ob 8. uri in poteka po trasi od Pogancev, preko Drske, mostu v Irči vasi, Marofa, brvi na Kandijski cesti ob Težki vodi do Pogancev, kjer se bo nadaljevalo družabno srečanje.

 

Zgodovinsko ozadje državnega praznika in spominskega dne Mestne občine Novo mesto

Slovenija praznuje 25. junija dan državnosti, s katerim obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija 1991, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija ubranila neodvisnost. V Pogancih pri Novem mestu so se enote teritorialne obrambe Dolenjske v jutranjih urah 27. junija 1991 prvič spopadle z JLA na slovenskih tleh. Zato je Mestna občina Novo mesto v statutu občine določila 26. junij kot spominski dan občine v spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991, ko je bil izstreljen prvi naboj v Pogancih. Vojna za ubranitev samostojnosti Slovenije je bila častna in dostojanstvena in v skladu z načeli mednarodnega prava vojskovanja.

 

Fotografije s slovesnosti v Dolenjskem muzeju Novo mesto: Robert Kokol

Ostale fotografije: Arhiv MONM

nazaj