IMG_20230603_115515.jpg

V okviru projekta spodbujamo občane k obisku lokalnih kmetij

datum: 24. 07. 2023

Na Mestni občini Novo mesto s partnerji pod okriljem LAS Dolenjska in Bela krajina izvajamo projekt Socialna aktivacija: S kolesom na podeželje, ki je namenjen povezavi lokalnih družinskih kmetij z obstoječimi in novo trasiranimi kolesarskimi potmi. Na ta način ozaveščamo občane in turiste o pomenu lokalne (samo)oskrbe. Kratke dobavne verige oziroma nakupi direktno na kmetiji so pomembni za okolje, kmetije in občane. Še toliko pomembnejši je nižji ogljični odtis kmetijskih pridelkov prodanih direktno na kmetiji ter nižji osebni ogljični odtis občana pri nakupih katere opravi z kolesom.

Spodbujanje trajnostne mobilnosti gre z roko v roki z okolijsko naravnanostjo Kmetije Redek, ki leži na obrobju Novega mesta in je usmerjena v pridelavo špargljev.  Oskrba lokalnega trga z svežimi šparglji je za kmetijo zelo pomembna. S tem občanom zagotovijo svežo, lokalno in sezonsko  zelenjavo direktno z njive.

Pridelava špargljev kot ene prvih spomladanskih vrtnin, ki je še ohranila naravo sezonske zelenjave, zahteva in potrebuje veliko ročnega dela. Sezona pobiranja traja od aprila do začetka junija, dobrih osem tednov v nasadih s polno rodnostjo. Pobiranje in priprava za prodajo poteka v celoti ročno. Tako se pobrane šparglje takoj ročno prebere in neprimerne, kot so drobni, polomljeni ali zviti, izloči. Pri nadaljnji pripravi se vse šparglje poreže na enako dolžino, kjer ostane odrezani spodnji del šparglja. Tako izločene šparglje kot porezane spodnje dele so do sedaj zavrgli na kompost, ob povečevanju površin v rodnosti pa je izločenega pridelka postalo veliko več kot pretekla leta.

Iskanje primernega načina predelave izločenih delov špargljev je Kmetijo Redek peljalo v smer sušenja, ki ob primerni nadaljnji obdelavi prinese nove proizvode na kmetiji. V sklopu projekta so tako pridobili, delno sofinancirano, sušilnico oziroma  dehidrator  za šparglje. Slednji bo v prihodnjih letih omogočal predelavo špargljev v dva nova, trajna proizvoda, s čemer bodo popestrili ponudbo kmetije na trgu ter ponudbo v občini in širše. V prihodnjih letih lahko tako pričakujete v ponudbi kmetije Redek sušene šparglje v kosih in mlete suhe šparglje, ki se enostavno vmešajo v jedi. Na ta način se podaljša uporabnost špargljev, obenem pa se zmanjša količina zavržnega dela pridelka, ki ni namenjen direktni, sveži prodaji.

Dehidrator za šparglje


Na Kmetiji Redek se zahvaljujejo programu CLLD (LEADER) v okviru Skupne kmetijske politike EU  in LAS Dolenjska in Bela Krajina za pomoč pri izvedbi projekta in za sprejet izziv na področju spodbujanja pomena družinskih kmetij pri lokalni oskrbi.

logotipi - gonm srebrniče

nazaj