EU_projekt__moj_projekt.png

UrbaNMakerspace med najboljšimi projekti evropskega natečaja

datum: 28. 07. 2023

V Sloveniji so z evropskimi kohezijskimi sredstvi podprli že več kot 10.000 projektov, programov ali javnih razpisov. Vsi imajo skupne cilje: rast, dvig življenjskega standarda in nova delovna mesta. Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je izbralo 12 projektov natečaja EU projekt, moj projekt 2023, med katerimi je tudi naš projekt UrbaNMakerspace. Svoj glas podpore za UrbaNMakerspace lahko podate tudi občani.

UrbaNMakerspace je novo inovativno podjetniško okolje z vsemi potrebnimi orodji, napravami in materiali ter primernim poslovnim prostorom, ki bo omogočal delovanje mladim inovativnim podjetjem in nudil podporno okolje za razvoj novih kreativnih idej v skupnostni delavnici za robotiko in pametna mesta. Cilji projekta UrbaNMakerspace so zagotoviti prostorske pogoje za inkubiranje inovativnih programov ter vzpostavitev ustreznega podpornega okolja za razvoj inovativnih dejavnosti v naši regiji, vzpostavitev skupnostne delavnice ter ureditev prostorov za namene novih inovativnih podjetij ali skupin s skupno površino 250 m2. Usmeritev projekta je razvoj novih prostorskih in razvojnih kapacitet, ki so povezane z razvojem urbanih področij – torej tako imenovanih pametnih skupnosti ali pametnih mest. Prostor bo v delu zasnovan kot skupnostna delavnica, ki bo z različnimi orodji in stroji (osmimi učnimi roboti) privabila k sodelovanju nova podjetja (robotika, IoT in pametna mesta) in omogočila srečevanje in sodelovanje različnih deležnikov.

UrbaNMakerspace bo pomenil pomembno dopolnitev in podporo pri ustvarjanju novih inovativnih podjetij in delovnih mest, dodatna vrednost projekta pa bo podpora pri razvoju novih  zmogljivostih na področju robotskih tehnologij, ki jih gospodarstvo v Novem mestu in regiji nujno potrebuje za uresničevanja koncepta pametnih tovarn. Na drugi strani želijo s projektom vzpodbuditi tudi razvoj tehnologij na področju tehnologij Interneta stvari (IoT) in pametnih mest.  S tem bo projekt na več področjih pripomogel k uresničevanju Slovenske strategije pametne specializacije – S4.

UrbaNMakerspace

Skupnostna delavnica prostorov UrbaNMakerspace, ki vsebuje sodobno tehnično opremo za poučevanje in razvoj robotike in avtomatizacije  (z roboti Dobot) ter osnovno senzorično in infrastrukturno opremo za razvoj tehnologij pametnih mest, bo delovala kot razvojni prostor in izobraževalno središče za različna področja. Opremljenost prostorov za različna testiranja inovativnih konceptov ter tehnoloških pristopov je  naravni gradnik za krepitev kompetenc širšega prostora. Prostor in pripravljena tehnologija sta predvidena tudi kot t.i. »testno okolje«, v katerem lahko posamezniki ali razvojne skupine preizkusijo teoretične koncepte v varnem praktičnem okolju z možnostjo povratnih informacij izkušenih mentorjev ali deležnikov. Pridobivanje veščin in znanj predvidevamo tudi preko izvajanja izobraževanj, dogodkov in mreženja s sorodnimi projekti v slovenskem in evropskem prostoru.

Ostalih enajst projektov letošnjega natečaja EU projekt, moj projekt lahko spoznate TUKAJ. Za projekt UrbaNMakerspace lahko glasujete prek povezave do 31. avgusta 2023.

 

nazaj