Koledar_dogodkov_ETM_2023_-_ozko.png

Evropski teden mobilnosti 2023 v Novem mestu

datum: 16. 09. 2023

Evropski teden mobilnosti 2023 se znova vrača v Novo mesto, tokrat pod sloganom Varčne poti. Osrednji dogodki za osveščanje občanov o trajnostni mobilnosti in spremembah potovalnih navad bodo potekali med 16. in 22. septembrom 2023, v sodelovanju z lokalnimi deležniki bomo nagovorili tako mlajše kot starejše generacije, teden pa zaključili s tradicionalnim Dnevom brez avtomobila.

September 2023

Brezplačni mestni potniški promet

V sklopu letošnjega Evropskega tedna mobilnosti bomo občanom ponovno skozi celoten mesec september omogočili brezplačno uporabo mestnih avtobusov na vseh linijah, s tem pa spodbujali k ozaveščenosti o pravilnem ravnanju z okoljem in trajnostni mobilnosti. Brezplačna uporaba avtobusov je možna le z uporabo pametnega sistema Sitium, ki je uporabnikom na voljo preko aplikacije za mobilne telefone in kot fizična brezstična kartica ter nudi poenostavljen in lažji način uporabe javnih storitev.

Aplikacijo Sitium uporabniki brezplačno naložijo na mobilne telefone in jo s sredstvi oziroma dobroimetjem napolnijo prek mobilne denarnice VALU. Na informacijskih točkah sistema Sitium, ki delujejo na sedežu Mestne občine Novo mesto na Seidlovi cesti 1, v Knjižnici Mirana Jarca in na novomeški avtobusni postaji, je v promocijskem obdobju od 30. avgusta do 22. septembra 2023 možno brezplačno pridobiti tudi fizično kartico Sitium, ki sicer stane pet evrov. Uporabniki jo lahko na teh mestih tudi napolnijo z dobroimetjem.

Likovni natečaj in fotografski natečaj o prometu za osnovnošolske otroke

Občinski Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je pripravil nagradni likovni natečaj za 1. triado in nagradni fotografski natečaj za 2. in. 3. triado na temo »Zelena prihodnost v prometu«. Varčne potovalne poti so eden izmed ključnih korakov na dolgi in zahtevni poti v bolj trajnostno prometno prihodnost. Zato po vsem svetu sprejemajo proaktivne ukrepe za zmanjšanje negativnih vplivov opravljanja dnevnih poti z osebnim avtomobilom in za razvoj alternativ. S tega vidika je postalo zelo pomembno predvsem ozaveščanje o nujni in hkrati zavestni odločitvi za spremembo potovalnih navad.

Pomembno je, da so tudi otroci seznanjeni z različnimi možnostmi potovalnih navad, ki so bolj prijazne za okolje in so trajnostno naravnane. Namen natečaja je tako otroke vzpodbuditi k razmišljanju in ustvarjalnosti z likovnimi in foto izdelki glede trajnostne mobilnosti v prometu. 

Koledar dogodkov ETM 2023 - ozko

 

Od ponedeljka do petka, od 18. do 22. septembra 2023

Pešbus

Nadaljevali bomo tudi z nadvse uspešnim projektom organiziranega pešačenja v šolo Pešbus. Otroke bodo pri pešačenju spremljali starši in drugi prostovoljci, projekt bomo nadgradili z novimi tablami Pešbus, otroci pa bodo za svoj prispevek k trajnostni mobilnosti prejeli priznanje in simbolično darilo.

Aktivno v vrtec z Belim zajčkom

Novomeški vrtci so znova povabljeni k sodelovanju v igri Aktivno v vrtec z Belim zajčkom, pri kateri otroci simbolno čistijo zajčkov kožušček, ki je umazan od izpušnih plinov, tako da prihajajo v vrtec brez avtomobilov. Pri igri tako sodelujejo tudi starši, ki otroke pri pešačenju v vrtec poučujejo o pomenu trajnostne mobilnosti.

 

Ponedeljek, 18. september 2023

Županova vožnja z e-vozilom Rudi

Župan Gregor Macedoni se bo preizkusil v vožnji električnega avtomobila, ki po predhodnem dogovoru upokojencem in gibalno oviranim osebam omogoča brezplačne prevoze, in na želen cilj pripeljal uporabnike Rudija. Prevozi se izvajajo od ponedeljka do petka med 7. in 15. uro, za vožnjo pa se dogovorite s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 10 10.

 

Torek, 19. september 2023

Jutranja telovadba s Šolo zdravja ob 8.00 na Glavnem trgu

Novomeške skupine društva Šola zdravja bodo izvedle jutranjo telovadbo na Glavnem trgu, nato pa se bodo odpravili še na sprehod po Kettejevem drevoredu v Bršljin in ob Krki na Loko.

Potopisno predavanje »Kolesarsko popotovanje po Srednji Ameriki« ob 18.00 v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto

Knjižnica Mirana Jarca v Evropskem tednu mobilnosti vabi na potopisno predavanje Aleša Juvanca, ki je svoje kolesarsko popotovanje začel v Mehiki, v Cancunu, in kolesaril po vseh osmih državah celinskega dela Srednje Amerike. V mesecu in pol je prekolesaril 2.786 km, na poti pa so ga spremljale številne dogodivščine. Ob koralnem grebenu je plaval z želvami, si ogledoval majevske templje in bil okraden. Pot je zaključil v Panami, v Ciudad de Panama, kjer je moral na letališču pustiti kolo.

 

Sreda, 20. september 2023

Javno vodstvo po novem mostu v Irči vasi ob 17.00 pri novem mostu v Irči vasi

Vodja projekta Ivan Maloča in vodja gradnje Danilo Malnar bosta izvedla zanimivo vodstvo po novem, 130-metrskem visečem mostu v Irči vasi in predstavila zanimivosti iz faze načrtovanja mostu in gradnje. Predstavila bosta posebnosti mostu, ki je po arhitekturi med edinstvenimi, saj obstajajo le trije daljši na ta način grajeni mostovi na svetu.

 

Četrtek, 21. september 2023

Delavnica za starejše o pomenu gibanja in uporabi GoNm koles ob 9.30 pred Turistično-informacijskim centrom Novo mesto

V sodelovanju z Društvom Vezalka bomo izvedli brezplačno delavnico o pomenu gibanja za starejše, jim predstavili sistem izposoje mestnih koles GoNM, pokazali zabavne video vsebine na temo trajnostne mobilnosti, ki smo jih pripravili lani v sklopu ETM, ter jih popeljali na sprehod po Glavnem trgu. Starejšim bomo predstavili tudi delovanje Turističnega informacijskega sistema Novo mesto, kjer bo vodnica starejšim predstavila poti, po katerih se lahko odpravijo peš ali s kolesom. Na tak način jih bomo predstavili raznolike možnosti trajnostne mobilnosti v našem okolju. Povzpeli se bomo tudi na razgledno ploščad na Kapitlju, dogodek pa zaključili z zdravim in toplim prigrizkom.

Prijave: do torka, 19. septembra 2023, po e-pošti na radonevara@gmail.com ali na telefon 040 469 283

Pohod po Machovi učni poti ob 9.00 pri Amigo baru v Malem Slatniku

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije, podružnici za Dolenjsko in Belo krajino Novo mesto bodo izvedli pohod po Machovi učni poti, ki je dolga približno 10 kilometrov, je krožna in dobro označena, poteka pa pretežno po naravnem terenu, precej po gozdu, ki nam poleti nudi prijetno senco in svežino. Pot je primerna za vsakogar, jo je pa možno tudi skrajšati, saj ima označenih kar nekaj bližnjic za povratek do startnega mesta.

50-kilometrsko kolesarjenje ob 16.00 na Glavnem trgu pred rotovžem

Ob Evropskem tednu mobilnosti se bomo s Pohodniškim društvom Novo mesto zapeljali po medkrajevnih kolesarskih poteh, ki povezujejo Novo mesto in okoliška manjša lokalna središča. Trasa je večji del asfaltna, deloma pa lep utrjen makadam, tako da je primerna za gorska, treking, in gravel kolesa. Od zbornega mesta se bomo preko Kandijskega mostu odpravili proti večnamenski poti ob Levičnikovi cesti in nadaljevali v smeri vasi Krka. Tam bomo v vasi zavili levo in preko polj in skozi gozd nadaljevali po novi asfaltni poti do Žihovega sela in naprej po lokalnih cestah do Otočca in Dobruške vasi ter nazaj proti Novem mestu. Pot nas bo nato po kolesarskih stezah vodila mimo Qlandie v Bršljin in naprej v Cegelnico in proti novi viseči brvi pri Irči vasi. Tam bomo pot nadaljevali proti Grobljam, kjer se bomo prvič srečali z makadamom. Do Straže se bomo nato večji del peljali po makadamskih poljskih poteh, reko Krko pa bomo preko lesene brvi zopet prečkali pri nekdanjem Novolesu. Proti Novemu mestu se bomo kratek čas peljali po regionalni cesti, nato pa v Volavčah zavili na novo kolesarsko pot do prej omenjene nove brvi v Irči vasi. Pot nas zopet ne bo peljala preko nje, ampak se bomo odpravili naprej po novi rekreacijski poti po Portovalu, zavili levo preko brvi na Loko, mimo igrišč in preko nove Kandijske brvi nazaj na izhodišče na Glavnem trgu.

Za udeležbo je potrebno tehnično brezhibno gorsko, treking, gravel, kolo, obvezna čelada, rezervna zračnica, osnovno orodje ter hrana in pijača. Skupaj je predvidenih prekolesarjenih 50 km, drobiž višincev in 2-3 ure s postanki, povratek je predviden med 18. in 19. uro.

Prijave: Blaž Meznarčič (031 290 993)

Vsi kolesarji - vsi povezani ob 16.30 na Pumptracku Novo mesto

Kolesarsko društvo Zverinice vabi na lahko kolesarsko turo, s katero bodo povezali novomeške kolesarske objekte (skill park, pumptrack, kolesarske poti in brvi, velodrom...) z prikazom osnov kolesarjenja oziroma veščin, ki bi jih moral obvladati vsak kolesar. Ker želijo, da je tura tudi povezovalni dogodek, bo izvedena tako, da bo primerna za vse kolesarje, ne glede na predznadnje in vrsto kolesa. Tura bo trajala do 2 do 2,5 ure in jo bodo vodili člani društva, ki so tudi usposobljeni gorsko kolesarski vodniki. Obvezna oprema je izpravno kolo in čelada.

Pohod v Mrzlo dolino in Park mladosti ob 17.00 na Loki pri teniških igriščih

Pohodniško društvo Novo mesto vabi na pohod, ki bo potekal ob avtobusni postaji na Drsko, skozi naselje do OŠ Drska, v Mrzlo dolino in nato na hrib nad šolo. Na razglednem delu bodo poskrbeli za počitek, razgled in igre. Nadaljevali bodo mimo športne dvorane Leona Štuklja in naprej v Park mladosti, kjer bo počitek z malico. Sledila bo le še vrnitev skozi naselje Drska na izhodišče, kjer bomo zaključili naše pohodniško druženje ob 19.30.

Potrebovali boste športna oblačila, dobro obutev - primerno  za hojo po makadamu, travi. V nahrbtniku imejte pijačo in skromno malico.

Pohod je brezplačen.

Prijave: do torka, 19. septembra 2023, po e-pošti na majda@tomas.si in ajda.hudoklin@gmail.com ali na telefon 041 577 822 in 031 463

 

Petek, 22. september 2023

Peš v šolo v zgodnjih jutranjih urah iz Šentjerneja in Dolenjskih Toplic

V sodelovanju z Društvom Vezalka in Šolskim centrom Novo mesto se bodo srednješolci v zgodnjih jutranjih urah odpravili peš v šolo, na poti pa se bodo ustavili tudi na prizorišču Dneva brez avtomobila, na Glavnem trgu.

Dan brez avtomobila od 9. do 12. ure na Glavnem trgu

Sporočilo o velikem pomenu trajnostne mobilnosti bomo med otroci in vrtičkarji širili tudi na tradicionalnem Dnevu brez avtomobila, kjer bomo nagovorili tudi ostale generacije občanov. Dan brez avtomobila je vsako leto odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost.

 

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa in prestavitve/odpovedi dogodkov v primeru višje sile.

Pasica_za_na_Facebook

Povezane novice

19. september

Danes na Glavnem trgu Šola zdravja, v četrtek delavnica o pomenu gibanja

Evropskemu tednu mobilnosti so se v Novem mestu pridružile novomeške skupine Društva Šola zdravja, ki jih v jutranjih urah na številnih lokacijah opazimo v prepoznavni oranžni barvi, danes pa so...

več >

18. september

Za volanom Rudija župan Gregor Macedoni, dobrodošli tudi novi prostovoljci vozniki

Ob Evropskem tednu mobilnosti, ko obstoječe trajnostne načine potovanj spodbujamo tudi v Novem mestu, se je v vlogi voznika električnega avtomobila Rudi prvič preizkusil župan Gregor Macedoni, s...

več >

16. september

Vabljeni na številne brezplačne aktivnosti v času Evropskega tedna mobilnosti

Znova vstopamo v Evropski teden mobilnosti, ki ga vsako leto med 16. in 22. septembrom uspešno približamo občanom in občankam z raznolikim programom in trajnostno vsebino. Letos so tako v septembru...

več >

30. avgust
mestni avtobus Vožnja z mestnimi avtobusi septembra brezplačna

Vožnja z mestnimi avtobusi septembra brezplačna

Septembra v sklopu Evropskega tedna mobilnosti tradicionalno omogočamo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi, ki pa je možna le z uporabo pametnega sistema Sitium. Sitium je uporabnikom na voljo...

več >

nazaj