MONM_otvoritevbazena_IG.jpg

V ponedeljek vabljeni na slovesno odprtje Julijine brvi

datum: 10. 10. 2023

Vabimo vas na slovesno odprtje Julijine brvi, ki bo v ponedeljek, 16. oktobra 2023, ob 17. uri na Župančičevem sprehajališču. S slovesnostjo bomo uradno predali namenu novo pomembno pridobitev za pešce in kolesarje ter obeležili poimenovanje brvi med Loko in Kandijo, ki kot Julijina brv povezuje Župančičevo in Julijino sprehajališče.

V kulturnem delu programa bomo prisluhnili odlomkom iz opere Julija, za katero je libreto napisal ddr. Igor Grdina, glasbo pa Aleš Makovac. V nosilnih vlogah bosta nastopila Irena Yebuah Tiran v vlogi Primičeve Julije in Rok Bavčar v vlogi Franceta Prešerna. Prešernove verze, posvečene Juliji Primic, bo prebiral Tomaž Koncilija.

Julijina brv, dolžine 121,5 metra in širine 4,3 metra, je na desnem bregu reke Krke umeščena tik pred izlivom Težke vode, kjer se nahaja tudi manjši vstopni trg in na levem bregu preko dostopne klančine in stopnic na Župančičevo sprehajališče. Z njo je Novo mesto dobilo mrežo sprehajalnih poti, ki sprehajalce in kolesarje vodijo ob reki Krki in omogočajo prečkanje reke in sprehod po Župančičevem sprehajališču, ki je priljubljena sprehajalna in rekreacijska površina Novomeščanov.

Prijazno vabljeni!

 

nazaj