Prerez_traku_2_-_Jurij_Kobe__Edo___kufca__Gregor_Macedoni__Marjan_Pipenbaher.jpg

Slovesno odprtje Julijine brvi med Loko in Kandijo

datum: 17. 10. 2023

Včeraj smo s slovesnostjo uradno obeležili odprtje novozgrajene brvi med Loko in Kandijo, ki smo jo poimenovali Julijina brv. Brv se nahaja v bližini novomeškega bivališča Prešernove muze Julije Primic in je navezana na večnamensko pot ob Težki vodi ter mestno jedro povezuje z Regrčo vasjo, s Šmihelom in z Gotno vasjo. Gradnja 122 metrov dolge in več kot 4 metre široke brvi za pešce in kolesarje je potekala dve leti, naložbo v vrednosti 2,9 milijona evrov sta v višini 1,17 milijona evrov podprla Evropski kohezijski sklad in država, preostanek pa je zagotovila naša občina.

Kot je na slovesnosti povedal župan  Gregor Macedoni, brv predstavlja še eno pomembno pridobitev za življenje ob reki Krki in tudi za širši novomeški prostor. »Nove povezave čez reko Krko so že nekaj časa ena izmed prioritet, ko gre za novomeško prostorsko načrtovanje in vesel sem, da ne ostajamo pri načrtovanju, ampak se letos že drugič srečujemo na odprtju tovrstnih objektov, za katere sem prepričan, da na novo osmišljajo naše vsakodnevne poti,« je še dodal župan.

Odprtje Julijine brvi

Julijina brv z razglediščem na novomeški mestni predel Breg je povezana z devetimi segmenti jeklene konstrukcije in težka nekaj več kot 200 ton. Zasnovali so jo kot enovito potezo preko Krke, ki se opira na edino oporo sredi rečne struge. Tudi ta most je s svojo ekipo sprojektiral eden največjih graditeljev mostov Marjan Pipenbaher, ki se je podpisal že pod Štukljevo brv v Irči vasi, v Novem mestu  pa si prizadevamo, da se udejanjita tudi njegova projekta za mostova v sklopu tretje razvojne osi – v Ločni in Srebrničah.

Brv Loka-Kandija (arhiv MONM)

nazaj