Teden_splo__nih_knji__nic.jpg

Moja knjižnica praznuje: prihaja Teden splošnih knjižnic

datum: 16. 11. 2023

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v prazničnem Tednu splošnih knjižnic uvaja družinsko članarino, ki bo do sredine decembra na voljo le za 9 EUR. V goste prihajata Esad Babačić in Nejc Gazvoda, vabijo pa tudi na delavnico Digitalni torek ter h glasovanju za izbor predmetov, ki jih bodo kupili za novomeško knjižnico reči.

Ob izteku leta praznujejo tudi splošne knjižnice. 20. novembra namreč obeležujemo dan slovenskih splošnih knjižnic in ves teden v knjižnicah po Sloveniji potekajo različni dogodki, namenjeni spodbujanju branja, ustvarjalnosti in aktivnega državljanstva. Tokratno praznovanje poteka pod sloganom Knjižnica, ključ do širokih obzorij. V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto ob tej priložnosti uvajajo novost – družinsko članarino, s katero želijo spodbuditi k obiskovanju knjižnice in branju vso družino ter hkrati zanje poenostaviti obisk knjižnice. V vse enote novomeške knjižnice se bodo lahko tako družine vse do 15. decembra 2023 vpisale le za 9 EUR.

V torek, 21. 11., ob 11. uri vabijo na delavnico Digitalni torek, kjer bodo obiskovalci izvedeli, kako s pomočjo spletnega servisa Cobiss+ in mCobiss najdemo želeno knjigo na polici v knjižnici ter preko spletne aplikacije Audibook poslušamo zvočne knjige. Prav tako jim bodo predstavili še druge spletne možnosti in storitve, ki vam lahko olajšajo uporabo knjižnice.

Isti dan ob 18. uri jih bo obiskal tudi Esad Babačić, pesnik, pisatelj in novinar, ki je doslej izdal 25 knjig poezije, proze in esejev v slovenščini, prevodi njegovih knjig pa so izšli v številnih tujih jezikih. V pogovoru, ki ga bo povezoval Igor Vidmar, bodo obiskovalci spoznali njegovo vsestransko ustvarjalnost, začinjeno z dvokulturno naravo, ki ji daje še dodaten čar.

V sredo, 22. 11., ob 18. uri se bodo obiskovalci lahko v sklopu zagovorniškega projekta Knjižničar za en dan po knjižnici sprehodili pod vodstvom novomeškega pisatelja, režiserja in scenarista Nejca Gazvode, tudi strastnega bralca ter zagovornika branja in knjižnic, ki jim bo hkrati predstavil svoj izbor kakovostnega branja.

K sooblikovanju bodo povabili tudi bodoče uporabnike Knjižnice reči Novo mesto, ki s pomočjo partnerjev nastaja v novomeški knjižnici. Knjižnica Mirana Jarca bo namreč namenila dodatna sredstva za nakup predmetov zanjo, obiskovalci pa bodo v tednu knjižnic lahko glasovali, kateri naj bodo ti predmeti.

 

 

nazaj