Srečanje z Maksom Starcem, Trdinovim nagrajencem

datum: 09. 04. 2021

Kljub trenutnim razmeram, so se člani Univerze za starejše RIC Novo mesto želeli srečati z Maksom Starcem, lanskoletnim dobitnikom Trdinovega priznanja, in podeliti veselje ob priznanju njegovega dela v kulturi. Že dolgo ga poznajo in z njim delijo vse lepe dogodke. Mnoge jim je pripravil tudi sam, ko je predstavljal svoje knjige: Odsev duše, Srečanje s seboj, Bili so hudi, a tudi lepi časi. Svojo pokrajino jim je predstavil kot vodja izleta. Zaradi njega, pravijo, da so njihova srečanja bogatejša in v pravem trenutku zna s svojim humorjem popestriti dogajanje.

7 (1)

Pogovor z njim je vodila Neži But, sošolka članov Univertze za starejše pri RIC-u, odlična kronistka dogodkov, prostovoljka, velika srčnica, ki zna prisluhniti in povedati vedno kaj zanimivega.

Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše pri RIC-u Novo mesto je tako zapisala: "Ponovili ali izvedeli smo, da Trdinovo priznanje delijo že od leta 1954. Lani jo je dobil naš sošolec, Maks Starc, letos 85-letnik. Iz njegovih že predstavljenih knjig, verjetno tudi prebranih, smo spoznali njegovo težko mladost in preizkušnje, ki so ga utrdile in naredile močnega. Smo generacija, ki pozna težke poti do izobrazbe in doma, ustvarjanje družine, a njegova pot do vsega tega je bila še težja. O tem govori brez obsojanja in vedno najde v tem svetle strani. Prav zato ga spoštujemo in imamo radi, ker je ostal človek, ki  ima rad ljudi. Zato polepša življenje vsakemu, ki ga pozna. Je tudi zgleden primer učitelja, ki se še vedno uči in uči tudi nas, da je življenja velika priložnost za nova spoznanja in uživanje v vsem novem in tudi starem znanju. Že od otroštva ga spremlja glasba, sam se je naučil igrati harmoniko in z njo je razveselil tudi nas. S petjem v Dolenjskem oktetu so dolgo let popestrili mnogo dogodkov. Veliko ljubezni je v njem in to ga je naučila mama, ki ima v njegovem življenju posebno mesto. Prav zato sta z ženo Marinko še vedno ljubeč par, ker sta našla drug v drugem oporo, podporo. Tako vsak po svoji želji ustvarja, ona riše, on piše. Skupaj pa sta vedno povsod. Rada sta skupaj v vsem, kar ju veseli in bogati. V prijetnem pogovoru smo ugotavljali, kako nam je lahko lepo tudi v tem času, če si dovolimo in privoščimo uživati življenje. Tako drug drugemu kažemo poti, da se nam dobro godi. Modra Neži, ki modrost deli že več kot 20 let skupini v Domu za starejše, je pogovor zaključila z zgodbo o Kitajcih in nahrbtnikih. Vsi jih nosimo, v njih so dobra in slaba dela. Da nas ne bi preveč težila, je v njem potrebna velika luknja, kamor odpadajo slaba dela. Tako so nahrbtniki lažji in nas ne težijo. Lepše se živi, če nahrbtnike polnimo z dobrim. Končali smo z glasbo, Maks harmonikar je delil z nami svoje veselje. Čestitkam vseh se je pridružil tudi direktor Razvojno izobraževalnega centra Novo mesto, Gregor Sepaher, ki se jima je s šopkoma zahvalil in čestital za vse. Tako obarvan dan, poln naklonjenosti in ljubezni, bo še dolgo v nas budil lepe spomine in načrte."

6 (1)

5
Fotografije: Anita Jakše, vodja univerze in Peter Cigler, član univerze.

nazaj