__ivi_zdravo._Potuj_trajnostno_cover_FB.png

Evropski teden mobilnosti 2021 v Novem mestu

datum: 31. 08. 2021

Leto je naokoli in spet se bliža Evropski teden mobilnosti, ki bo tudi letos potekal od 16. do 22. septembra 2021. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest in njihovih prebivalcev. Ker je trajnostna mobilnost eden vodilnih stebrov delovanja Mestne občine Novo mesto, se bomo tudi letos pridružili pozivom in ukrepom k spremembi mobilnostnih navad.

V okviru letošnjega ETM vas vabimo na številne izobraževalne, športne in družbeno zanimive aktivnosti z namenom spodbujanja spremembe mobilnostih navad, uvedbe in promocije trajnostnih prometnih ukrepov. Čeprav številna naša prizadevanja na tem področju potekajo vse leto, bo vrhunec dogajanja zopet v času ETM, ki se bo zaključil z Dnevom brez avtomobila na Glavnem trgu.

 

Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti je Živi zdravo. Potuj trajnostno. Načrtovane aktivnosti in dogodke smo letos še razširili, ter vključili različna lokalna društva, organizacije in posameznike, ki si prizadevajo za promocijo trajnostne mobilnosti. Vsi, ki bi se želeli pridružiti imate še vedno čas, da to storite, saj aktivnosti in dogodke vsakodnevno dodajamo in posodabljamo z informacijami. 

Spodaj si lahko ogledate letošnji zastavljen program, pri katerem pa so, kot omenjeno, še možne spremembe. O vsem dogajanju bomo pravočasno obveščali.

 

Vabljeni, da se nam pridružite v skupni nameri spodbujanja trajnostne mobilnosti in bolj zdravega načina življenja. 

vvvv

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2021

Novo mesto, 16. do 22. september

 

September 2021

  • BREZPLAČNA VOŽNJA Z MESTNIMI AVTOBUSI

Z namenom spodbujanja trajnostnih prometnih ukrepov tudi letos septembra v sklopu ETM tradicionalno omogočamo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi na vseh linijah. Vozni park, ki ima šest linij, tvorijo avtobusi, ki sledijo ekološkim zahtevam, cilj akcije pa je, da se občani za vsakodnevne potrebe po mestu odločijo za uporabo mestnega potniškega prometa.

 

  • KAMPANJA »S KOLESOM ALI PEŠ V SLUŽBO«

Letos nadaljujemo z lansko uspešno kampanjo "S kolesom ali peš v službo", s katero smo spodbudili novomeška podjetja, da od 13. do 24. septembra vodijo evidenco o številu zaposlenih, ki se za prihod v službo odločajo za čistejše načine mobilnosti. Zmagovalno podjetje bo prejelo stojalo za kolesa kot nagrado in trajni ukrep. Kampanja predstavlja nov primer sodelovanja lokalne skupnosti in uspešnega novomeškega gospodarstva pri širjenju koncepta trajnostne mobilnosti. Z različnimi ukrepi si tako prizadevamo zmanjšati uporabo avtomobila in spodbujati izbiro čistejših načinov mobilnosti. 

Podjetja se za sodelovanje prijavijo preko e-naslova: vanesa.gazvoda@novomesto.si.

 

  • KAMPANJA NOVOMEŠKIH SREDNJIH ŠOL »MI GREMO PEŠ!« 

Še ena novost, ki jo bomo izvedli v okviru letošnjega aktivnega načina odhoda v šolo bo, da bomo k sodelovanju povabili tudi srednje šole in pripravili posebno ozaveščevalno akcijo tudi zanje pod naslovom »Mi gremo peš!«. Po srednjih šolah nameravamo namreč izvesti kampanjo o prehojenih ali prevoženih kilometrih s kolesom, skirojem ali rolerji. Cilj kampanje je spodbuditi dijake k uporabi trajnostnih prevoznih sredstev. In zagotovo je hoja, poleg kolesarjenja, najbolj trajnostna. Dijak/dijakinja, ki bo osvojil/a največ prehojenih ali prevoženih kilometrov s trajnostnimi prevoznimi sredstvi prejme nagrado. 

Vsak posameznik lahko prispeva. Prehojeno razdaljo je enostavno vnesti. Vnesete jo na spletni strani www.europeanmile.com.

Kako vnesem kilometre: 

1. obiščemo spletno stran www.europeanmile.com

2. kliknemo na rumeni  gumb “DONATE MILES“

3. v okvirčku “CONTRIBUTE MILES” vnesemo število kilometrov

4. kliknemo na rumeni gumb “ADD MILES“

5. napišemo svoje ime in priimek oz. naziv šole (Naj bo vedno ETM NM: ime šole)

6. izberemo državo: SLOVENIJA

7. v okvirčku “CITY OR AREA” napišemo NOVO MESTO

8. na koncu kliknemo na rumeni gumb “ADD”

9. kilometri so oddani! Hvala za vaš doprinos!

 

Kampanja »Mi gremo peš!« bo potekala od 9. do 23. septembra 2021. Veseli bomo vaše vključitve.

 

  • LITERARNI NATEČAJ ZA OSNOVNE ŠOLE: ŽIVI ZDRAVO - POTUJ TRAJNOSTNO

Osrednjo temo letošnjega ETM povzema slogan »Živi zdravo. Potuj trajnostno«, ki smo ga povezali tudi z literarnim ustvarjanjem. V okviru letošnjega ETM bomo tako v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območno izpostavo Novo mesto spet organizirali literarni natečaj na temo trajnostne mobilnosti Živi zdravo - potuj trajnostno, ki bo potekal od 6. do 20. septembra 2021. Osnovnošolci imajo tako čas do 20. septembra, da pošljejo svoja literarna dela v obliki pesmi ali proznih besedil na e-naslov: oi.novo.mesto@jskd.si, ko bo gradivo pregledala strokovna komisija v sestavi Klavdija Kotar in Jadranka Matić Zupančič. Nagrade najboljšim bodo podeljene na srečanju mladih literatov, ki bo potekalo v sredo, 22. septembra 2021, od 10. do 12. ure na Glavnem trgu v Novem mestu.  

Priporočila učiteljem slovenskega jezika:

 - k sodelovanju vabimo učence od 1. do 9. razreda, da se preizkusijo v literarnem ustvarjanju;

 - od vsakega učenca nam lahko pošljete več pesmi ali proznih besedil;

 - natipkana dela naj bodo označena z imenom in priimkom avtorja in njegovega učitelja/mentorja, razredom, ki ga učenec obiskuje in imenom šole.

 

  • KNJIŽNI SEJEM NA TEMO TRAJNOSTNE MOBILNOSTI

V sklopu projekta Evropski teden mobilnosti 2021 (ETM) vas vabimo k ogledu razstave in posebnega knjižnega sejma z razstavo literature na temo trajnostne mobilnosti, pod naslovom Živi zdravo – potuj trajnostno. Letošnja tema ETM je posvečena težavam, s katerimi sta se Evropa in svet soočila zaradi pandemije COVID-19 in se hkrati osredotoča na priložnosti za spremembo, ki izhajajo iz te zdravstvene krize, ki v Evropi nima primere.  

Mesta in mestne administracije so se kreativno in prožno odzivale na pandemijo, zato letošnji ETM slavi prilagodljivost mest in njihove dosežke, hkrati pa želi ohraniti ta zagon. Trende, ki so se začeli lansko leto, na primer večja aktivna mobilnost in uporaba mobilnosti z nizko ali nično emisijo, je treba še dodatno spodbujati.

Morda ogled razstave tudi vas spodbudi k aktivni mobilnosti ter ohranjanju fizičnega in duševnega zdravja med raziskovanjem lepot svojega mesta, regije ali države, kakor tudi k izbiri trajnostnih potovalnih načinov, kot so hoja, kolesarjenje, uporaba javnega potniškega prometa ali drugih alternativnih oblik mobilnosti.

 

V knjižnici pa bodo prav tako zagotovili dostavo knjig občanom s kolesom na podlagi predhodnega naročila. Vabljeni k obisku. 

 

  • PROJEKT RIDE ME: VODENE TURE 'PO MESTU'

Pri projektu RideMe pripravljajo organizirane vodene ture ˝Po mestu˝ z električnimi kolesi, kjer bo poudarek na medgeneracijskem druženju, ko bodo stari starši vnuke peljali na 'en krog' okoli Novega mesta. Prav tako bodo na voljo vodeni ogledi z e-kolesi RideMe na Trško goro in po Rudolfovi poti. 

Kontakt: Jan Kastigar, jan@sitigang.si.

 

Četrtek, 16. september – sreda, 22. september

  • PEŠBUS 

Projekt organiziranega pešačenja v šolo Pešbus poteka že četrto leto zapored in je med novomeškimi otroki zelo priljubljen. Več kot 100 otrok je v spremstvu staršev in prostovoljcev Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) na Pešbusu pešačilo že lani v skladu z ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19, v času ETM 2021 pa se projekt nadaljuje na OŠ Grm, OŠ Center, OŠ Otočec in OŠ Šmihel.

Otrokom se pri pešačenju v šolo pridružujejo uspešni novomeški športniki in prostovoljci Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD NM), s čimer vnovič potrjujemo zavzemanje za pozitivne učinke na okolje in povezovanje lokalne skupnosti. 

 

  • RAZSTAVA NA TEMO TRAJNOSTNE MOBILNOSTI NA GLAVNEM TRGU 

V času ETM 2021 bomo na Glavni trg postavili velike razstavne panoje, ki bodo služili razstavi različnih umetniških del ter poskrbeli za promocijo in ozaveščanje o trajnostni mobilnosti. Na 3 panojih si bo tako mogoče ogledati ustvarjanje novomeških otrok na temo trajnostne mobilnosti. Otvoritev razstave bo potekala 16. septembra in bo na voljo do zaključka ETM 2021, tj. 22. septembra. Podobna promocija trajnostne mobilnosti se bo odvijala tudi preko projektorja na pročelju stavbe Glavni trg 2.

 

  • PARK(IRNI) DAN: SKUPNI PROSTOR

Društvo Est=etika bo tudi letos organiziralo Park(irni) dan, ko bo v času Evropskega tedna mobilnosti tri parkirne prostore na Novem trgu zasedlo z mobilnim urbanim pohištvom t.i. Urbanim kovčkom. Aktivnosti se bodo izvajale pod naslovom Naš prostor, dogodki pa bodo ponujali možnost dialoga s prebivalci na temo trajnostne mobilnosti, kakovosti življenja v mestu in aktualne prometne problematike. Urbano pohištvo bo na zazelenelem prostoru stalo kot intervencija in bo omogočalo samostojno alternativno rabo prostora (oddih, druženje itd.). Društvo bo organiziralo tudi poseben ulični koncert skupine Zoran & comp. in izvajalo tudi delavnice: izdelava grafita, saditev cvetja in zelenjave v korita, tisk različnih sloganov na ekološke vrečke. Poleg treh enkratnih dogodkov bo na lokaciji stalno prisoten program, za potrebe katerega se bodo člani povezali z lokalnimi nevladnimi organizacijami (Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Novomeška kolesarska mreža, Pešfolk, Zavod Zora). 

 

Četrtek, 16. september

  • OTVORITEV RAZSTAVE NA GLAVNEM TRGU NA TEMO TRAJNOSTNE MOBILNOSTI

Na 3 panojih si bo mogoče ogledati poglede novomeških otrok na vidik trajnostne mobilnosti. Otvoritev razstave bo potekala 16. septembra in bo na voljo do zaključka ETM 2021, tj. 22. septembra. 

 

  • KOLESARSKI IZLET ZA STAREJŠE S KOLESI GoNm

Glavni trg, ob 10. uri

Kolesa GoNm so med Novomeščani vse bolj priljubljena. Danes se vse več starejših odloča za izbiro koles, zato jim želimo še približati sistem izposoje GoNm in njegove uporabe. Tako bo predstavljen priljubljen sistem za izposojo koles GoNm, ki se je v treh letih razširil na že 15 postaj s kar 75 kolesi, od tega 45 električnih, ki omogočajo lažje premagovanje razdalj. Ob tem se bomo povezali tudi z Društvom upokojencev Novo mesto in z Razvojno-izobraževalnim centrom Novo mesto. Vabimo vas na voden kolesarski izlet z mestnimi kolesi GoNm po okolici Novega mesta, kjer boste lahko spoznali nove skrite kotičke in se seznanili s sistemom izposoje. Zaradi lažje organizacije in boljše varnosti je število udeležencev izleta omejeno na največ 15 udeležencev. Prav tako je zaželeno, da čelado, če jo imate ali si jo izposodite, vzamete s sabo. 

Kolesa za vse udeležence so zagotovljena. Zbirno mesto je ob 9.45 pred Rotovžem na Glavnem trgu.

Naredili bomo manjši krog okrog Novega mesta.

Zaželene so prijave pri Radu Trifkoviću na 040 469 283, radonevara@gmail.com do 15. septembra 2021 do 14. ure.

 

  • POHOD PO PORTOVALU

Rotovž, Glavni trg, ob 17. uri

 

Pohodniško društvo Novo mesto vas v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto ob Evropskem tednu mobilnosti vabi na popoldanski pohod. Zbor je pred Rotovžem na Glavnem trgu ob 17. uri.

Pohod bo potekal po Glavnem trgu, Župančičevem sprehajališču, Loki, lesenem mostu, pod teniškimi igrišči in Portovalu. Ob sproščujočem šumenju Krke bomo prehodili obrobne steze v gozdičku. Pot nas bo pripeljala nad Irčo vas, od koder bomo imeli zelo zanimiv, a večini manj poznan razgled na mesto. Med krajšimi postanki si bomo ogledali in izvedeli zanimivosti o gozdu. Daljši postanek pa bo namenjen malici iz nahrbtnika in igri.  Sledil bo le še spust ob stadionu in pot na Glavni trg, kjer bomo zaključili naše pohodniško druženje ob 19.30.

Potrebovali boste športna oblačila, dobro obutev, primerno  za hojo po makadamu, travi in gozdu. V nahrbtniku imejte pijačo in skromno malico.

Pohod je brezplačen.

Naše dejavnosti, pohode finančno podpira MO Novi mesto.

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se prijavite do srede,  15. septembra 2021.

Prijave zbirava:  Majda Markovič - 041 577 822 - majda@tomas.si in  Ajda Hudoklin – 031 463 144, ajda.hudoklin@gmail.com

 

Petek, 17. september

  • DAN ODPRTIH ATELJEJEV

V okviru letošnjega ETM vas v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območno izpostavo Novo mesto vabimo k sodelovanju na Dnevu odprtih ateljejev, ki bo v petek, 17. septembra, od 8. 30 do 10.00 (4 skupine) in od 11.00 do 12.30 (5 skupin).

 

Uvod in razdelitev v skupine bo potekalo pred Kulturnim centrom Janeza Trdine (Novi trg 5), nato pa se bo ustvarjanje po skupinah preselilo na različne lokacije;  pri mestni hiši na Glavnem trgu, pred Kulturnim centrom Janeza Trdine in v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca. Prijavite lahko različno število svojih učencev oz. razred. Število skupin je omejeno zato s prijavo pohitite. Otroci se bodo seznanili z različnimi slikarskimi tehnikami ter reciklažo papirja in uporabo le tega v uporabni umetnosti. Material zagotovi organizator.

 

Evropski teden mobilnosti vsako leto zaključimo z osrednjo prireditvijo Dan brez avtomobila, kjer bomo podelili priznanja in otvorili priložnostno razstavo.

Mentorji ateljejev bodo likovne ustvarjalke in pedagoginje Ana Hribar Lemovec, Satya Pene, Vesna Di Domenico, fotograf Boštjan Pucelj, tolkalistka Leticia Slapnik Yebuah, arhitektka Natalija Zanoški in oblikovalec Predrag Dobrijevič.

 

Rok za prijavo učencev/skupine je ponedeljek, 13. september 2021. Svojo prijavo pošljite na e-naslov: vanesa.gazvoda@novomesto.si.

 

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 07 39 39 233 (MO NM) ali 07 39 30 380, 040 210 626 (JSKD NM).

 

Ponedeljek, 20. september

  • ČLOVEK RAZGIBAJ SE

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), Območni enoti Novo mesto pripravljajo igralno podlago za igro Človek razgibaj se. Po vzoru igre Človek ne jezi se so igri dodali naloge, med katerimi tekmovalci izvajajo različne vaje, se razgibajo in  so za uspešno izvedeno nalogo nagrajeni s preskokom polj. Igra je primerna za osnovno šolo (predvsem za prvi dve triadi). Ker gre za tekmovanje, zmaga razred, ki ima največ končanih iger, prve tri se bo tudi nagradilo (s športnimi rekviziti) in razglasi na Dnevu brez avtomobila.  

Igra je nova, popolnoma naša - "dolenjska" in gre za primer dobre prakse v celotni JV regiji.

 

  • TEKMOVANJE V KOLESARSKIH VEŠČINAH 

Pump Track Novo mesto, ob 12. uri 

Prijave: Rado Trifković (radonevara@gmail.com, 040 469 283)

V sodelovanju s Kolesarskim društvom Raketa in Društvom Vezalka se bodo osnovnošolci lahko preizkusili v kolesarskih veščinah na priljubljenem Pump Tracku. Najboljša šola bo osvojila tudi simbolično nagrado. 

Zaželene so prijave pri Radu Trifkoviću na 040 469 283, radonevara@gmail.com.

 

  • POTEPANJE Z BABICO: Pozdrav soncu, sprehod po Marofu, dihalne vaje in vodena meditacija ob zvokih  gonga

 

Športna dvorana Marof, 17.30

 

Ko smo v harmoniji s seboj, oddajamo pozitivne vibracije, ko smo bolni, so naše frekvence "razglašene“. Gongi proizvajajo pesem našega duha v izvirni obliki. Nizki toni vplivajo bolj na nižje čakre, na primer na trebušno, medtem ko so višji toni bolj v sozvočju z višjimi čakrami. Z zvokom je povezano celotno življenje. Nobeno glasbilo pa nima tako velikega resonančnega razpona kakor gongi.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na potepanju z babico v ponedeljek, 20. septembra ob 17.30. Zbrali se bomo pred športno dvorano Marof. Najprej se bomo sprehodili po Kettejevem drevoredu Na travniku, od koder je čudovit pogled na Novo mesto, bomo ob sončnem zahodu nekajkrat globoko vdihnili, se sprostili in se prepustili vodeni meditaciji ob zvokih gonga. Z nami bo tudi Tomaž Udvanc, zvočni terapevt, ki nas bo z mističnim zvokom gonga popeljal v svet  sprostitve in harmonije. Delavnica bo vsebinsko in zvočno prilagojena otrokom in primerna za vse obiskovalce.  S seboj prinesite podlogo za sedenje, priporočamo pa tudi dekico ali toplejša, udobna oblačila.

 

Dogodek je za obiskovalce brezplačen, je pa potrebna obvezna prijava pri ge. Marjanci Trščinar Antić: junona.marjanca@gmail.com, 031 350 400 in na: https://www.facebook.com/potepanjezbabico

 

Torek, 21. september

  • POTEPANJE Z BABICO: Skrivnost steklenih jagod - Sprehod po starem mestnem jedru Novega mestai n obisk Dolenjskega muzeja

Glavni trg, 15.30                                           

Ali ste vedeli da je bilo na novomeškem arheološkem najdišču odkritih toliko steklenih jagod, ki so jih uporabljali za izdelavo nakita, da jih zaradi številčnosti ni bilo nikoli mogoče prešteti. Arheologi ocenjujejo: »Če sta bili v nekem drugem evropskem halštatskem grobu najdeni dve jagodi, jih je bilo v dolenjskem najdenih tisočkrat več«.

 

Potepanje z babico za dedke, babice, vnuke in vnukinje, če pa se nam bo pridružila tudi kakšna teta ali stric, mamica ali očka... tudi prav. V Evropskem tednu mobilnosti smo pripravili voden sprehod in spoznavanja Novega mesta, na katerega vas prav prisrčno vabimo. 

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na potepanju z babico v torek, 21. septembra, ob 15.30. Zbrali se bomo na Glavnem trgu pred Rotovžem in se podali na zanimivo raziskovanje Novega mesta. Med potepanjem po starem mestnem jedru Novega mesta bomo s skupnimi močmi reševali zanimive naloge in uganke in iskali izgubljene steklene jagode. Obiskali bomo tudi Dolenjski muzej. Pod vodstvom mentorice si bodo otroci na muzejski delavnici izdelali kopijo steklenih jagod in si naredili unikatno ogrlico, dedki in babice pa si boste med tem časom lahko ogledali izredno zanimivo in bogato arheološko zbirko. Potepanje bomo zaključili okoli 18.30. 

 

Čeprav je udeležba brezplačna, vas prosimo za obvezno prijavo pri ge. Marjanci Trščinar Antić: junona.marjanca@gmail.com, 031 350 400 ali Vanesi Gazvoda: vanesa.gazvoda@novomesto.si, 07 39 39 233. 

 

Več informacij na: in na: https://www.facebook.com/potepanjezbabico 

 

Sreda, 22. september

  • DAN BREZ AVTOMOBILA

Glavni trg, od 9. do 13. ure

Ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti načrtujemo izvedbo dogodka Dan brez avtomobila, ki je vsako leto odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost. Pri dogodku sodelujejo tudi gostinski ponudniki v mestnem jedru, ki bodo tudi letos zagotovili ugodnosti v času ETM, prav tako športne trgovine, društva, klube, organizacije in posamezniki, ki vsak na svojem področju skrbijo za spodbujanje trajnostne mobilnosti v naši občini in širše.

Za ogled bosta na voljo reševalno in gasilsko vozilo, obiskovalci boste lahko obnovili postopke oživljanja, se pri TIC NovoMesto seznanili z uporabo in izposojo koles GoNM ter opravili registracijo. Potekale bodo številne nagradne igre in animacije: med drugim bodo potekala tekmovanja v menjavi zračnic, v poznavanju prve pomoči in v gasilskih veščinah s PGD Šmihel. Posebna delavnica bo potekala v sodelovanju z MC Oton, ko se bo popolnoma prenovilo stojalo za kolesa.
Policijska postaja Novo mesto bo predstavila preventivne ukrepe na področju zlorabe drog, pridružili se nam bodo tudi policijski pes.
Tradicionalno se bo z ustvarjalnimi delavnicami dogajanju pridružilo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD), s predstavitvijo kolesarske opreme in nasveti pa bodo sodelovala številna kolesarska društva in podjetja (KK Adria Mobil Cycling, Trgovina Koles Smole, JB Center Novo mesto in JB team Novo mesto).
Člani Pohodniškega društva Novo mesto in PD Krka Novo mesto pa bodo vsem predstavili svoje dejavnosti v okviru različnih sekcij.
S svojimi aktivnostmi se bodo predstavili tudi Društvo Naturo, Skupna občinska uprava občin Dolenjske in Medobčinsko redarstvo, TPV Volley, Radio Krka, BrainoBrain, Rdeči Križ Novo mesto, Europe Direct Novo mesto ("spimpaj" svojo čelado, skiro ali kolo), prehospitalne enote Novo mesto in ostale organizacije.

Vsi dogodki in aktivnosti bodo potekali v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ukrepi za preprečevanje širjenja COVID-19.

Vse obiskovalce naprošamo, da se dogodka udeležijo ob izpolnjevanju enega od PCT pogojev.

Ker želimo zagotoviti kar se da varno okolje in tudi obisk vseh aktivnosti, vas vljudno prosimo, da nam sporočite, koliko oddelkov iz vaše šole bo obiskalo prireditev Dan brez avtomobila.

 

Okvirni program letošnjega Dneva brez avtomobila

8.30     prihod udeležencev

8.45     otvoritev prireditve, plesna animacija, pozdrav podžupana

9.00 - 12.30 obisk stojnic in nastop udeležencev literarnega natečaja ETM 2021

10.00   krajši kulturni program

10.30   tekmovanja v kolesarskih in gasilskih veščinah, tekmovanje v veščinah prve pomoči (potrebne prijave)

12.30   zaključek prireditve

 

Kaj se bo dogajalo

  • Predstavitev pohodništva in izdelava markacij
  • Ustvarjalne delavnice
  • Razstava izdelkov Dneva odprtih ateljejev
  • Nastop udeležencev literarnega natečaja ETM 2021
  • Predstavitev temeljnih postopkov oživljanja
  • Namizni tenis
  • Predstavitev borilnih veščin
  • Odbojka na trgu in mala šola športa
  • Računanje z abakusom
  • Kolesarske veščine
  • Gasilske veščine
  • Plesna delavnica
  • Velika igra: Človek razgibaj se
  • Odkrivajmo Evropo 
  • Predstavitev reševanja ponesrečenca iz avtomobila
  • Spoznajmo gozdne, učne in tematske poti
  • in še marsikaj zanimivega 

 

Tekmovanje v gasilskih in kolesarskih veščinah ter tekmovanje v veščinah prve pomoči

Mini tekmovanje bo izvedeno med ekipami v spodnjih kategorijah:

- tekmovanje v menjavi zračnic (1 igra) (3 tekmovalci)

- tekmovanje iz prve pomoči (1 igra) (4 tekmovalci)

- tekmovanje v gasilskih veščinah (igra) (4 tekmovalci)

 

Prijave zbira Rado Trifković do torka, 21. 9. 2021 do 15. ure. Prijave pošljite na: radonevara@gmail.com. Prav tako vam je na razpolago za vsa dodatna pojasnila.

 

Način obiska prireditve

Ker želimo, da udeleženci obiščejo čim več stojnic in da ne prihaja do mešanja skupin, bodo vse aktivnosti označene s številkami. Posamezen razred bo imel na voljo 15 min za obisk stojnice, nato stopi k naslednji stojnici. Zato so tudi potrebne prijave posameznih oddelkov, da vas lahko razporedimo. Razporeditev oddelkov po posameznih postajah vam pošljemo v torek, ko bo znano, koliko je prijavljenih šol oz oddelkov.

Primer prijave:

OŠ Grm

6 oddelkov (3a, 3b, 4a, 4b, 6a, 7.a)

Prijavljamo eno ekipo za tekmovanje v menjavi zračnic in dve ekipi za tekmovanje v gasilskih veščinah.

Organizatorji in sodelujoči pa bomo poskrbeli za ostale NIJZ ukrepe in priporočila.

 

Peter, 24. september

  • PEŠ V ŠOLO 

Glavni trg, ob 8. uri 

Dijaki Srednje strojne šole Novo mesto na čelu z ravnateljem se bodo že peto leto zapored podali peš v šolo. Na pot se bodo odpravili iz dveh smeri: iz Šentjerneja in iz Dolenjskih Toplic v zgodnjih jutranjih urah. Predvideni odhod je okrog 4. ure zjutraj. Skupina dijakov in profesorjev iz obeh smeri se bo predvidoma ob 8. uri združila na Glavnem trgu pred Rotovžem in nato skupaj krenila k pouku.

Prijave zbirata: Alenka Brežnjak (alenka.breznjak@sc-nm.si) in Rado Trifković (radonevara@gmail.com, 040 469 283), ki sta na voljo za več informacij.  

 

Sobota, 25. september

  • V SOBOTO GREMO NA GORJANCE

Glavni trg, ob 9.30 

 

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2021 se skupaj odpravljamo z e-kolesi na Trdinov Vrh. Greste z nami? Voden izlet z e-kolesi je namenjen vsem navdušencem teh koles. Dolžina ture bo 40 km, v koči na Gospodični bo na voljo malica, najvišja točka izleta pa bo Trdinov vrh. Po predhodnem dogovoru je možen tudi najem e-kolesa RideMe po akcijski ceni. 

 

Prijava, najem e-kolesa, ter več informacij: Jan Kastigar, 031 568 962 

info@care4climate.si
www.care4climate.si

LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

#trajnostnamobilnost #evropskitedenmobilnosti #samo1planet #care4climate #sptm

vv

 

vvv

 

v

nazaj