play-street-g09210e04e_1920.jpg

Medobčinsko redarstvo bo v septembru na šolskih poteh izvajalo nadzor hitrosti

datum: 30. 08. 2022

Poletje se počasi izteka in s tem tudi poletne šolske počitnice. Naše ceste bodo s septembrom zopet polne otrok, da bi bila pot otrok v šolo čim bolj varna pa bo do 9. septembra potekala nacionalna preventivna akcija »Začetek šolskega leta«. Tudi medobčinsko redarstvo in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Novo mesto bosta s svojimi aktivnostmi sodelovala v tej skupni akciji. Tako bodo bili redarji v prvih šolskih dneh prisotni v okolici šol in vrtcev ter opozarjali voznike na morebitne nepravilnosti v zvezi s prevozi otrok, uporabo varnostnega pasu in naprav za telefoniranje. Ob tej priložnosti, ko je v ospredju varnost otrok v prometu, smo se pogovarjali z vodjo Službe za medobčinsko redarstvo Skupne občinske uprave občin Dolenjske in predsednico Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Novo mesto Katarino Grmovšek.

Kaj je Svet za preventivo in varnost v cestnem prometu in kaj so njegove naloge v naši občini?

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP) ocenjuje stanje varnosti v cestnem prometu na lokalni ravni, predlaga organom lokalne skupnosti programe za varnost cestnega prometa in ustrezne ukrepe za njihovo izvajanje, koordinira izvajanje nalog na podlagi programov za varnost cestnega prometa na lokalni ravni, predvsem pa sodeluje pri izvajanju prometne vzgoje, dodatnem izobraževanju in obveščanju udeležencev cestnega prometa o ukrepih za doseganje prometne varnosti, koordinira izdajanje in razširjanje prometno vzgojnih publikacij in drugih gradiv, pomembnih za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na lokalni ravni. 

Kakšne aktivnosti za varnost v prometu pripravljate v letošnjem letu? Na kakšen način boste nagovorili mlade?

V okviru SPVCP smo organizirali tudi predavanje za obnovitev znanja voznikov starejše populacije ter sofinancirali vožnje z inštruktorji varne vožnje, organizirali smo občinsko tekmovanje »Kaj veš o prometu«, skupaj z medobčinskim redarstvom bomo v začetku šolskega leta izvedli akcijo »Hvala, ker voziš zmerno«, skupaj v sodelovanju s policijo, medobčinskim redarstvom in ZŠAM bomo prvi šolski dan varovali otroke v okolici šol. Do konca leta 2022 imamo planiranih tudi več akcij v sodelovanju z AVP, Policijo ter medobčinskim redarstvom. Izvedli smo razpis za sofinanciranje vzgojnih vsebin iz področja prometne varnosti za dijake 4. letnikov.

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2022 je v pripravi tudi likovni natečaj za predšolske otroke na temo prometne varnosti ter natečaj za dijake na temo trajnostne mobilnosti, pripravili pa bomo tudi predavanje za starše 2. in 3. triade osnovnih šol s strani Policije in medobčinskega redarstva.

Logo - ETM

Logo - sofinanc

 

Kaj bi položili na srce voznikom, ki morajo prevzeti skrb tudi za ostale, ranljivejše udeležence v prometu?

Otroci spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, saj v promet vstopajo s svojimi razvojnimi značilnostmi, kot so telesne sposobnosti, kognitivne sposobnosti, emocije in motivi, ki lahko velikokrat pripeljejo do napak v njihovem ravnanju in so zato bolj ogroženi. Ker so manjši, imajo ožje vidno polje kot odrasli in zato kasneje opazijo vozila z leve ali desne. Težje tudi določijo smer iz katere prihaja zvok vozila ter ne znajo dobro presoditi hitrosti vozil in razdalj. Prepričani so tudi, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.


V septembru bo Služba za medobčinsko redarstvo poostreno izvajala nadzor glede hitrosti v območju vseh šol ter na šolskih poteh, saj želimo umiriti promet na tistih odsekih ceste, po katerih dostopajo otroci v šolo. Predhodne meritve v območju šol so namreč pokazale, da vozniki ne upoštevajo najvišje dovoljene ali omejene hitrosti. Prav tako pa je nadzor pokazal kršitve glede uporabe naprav za telefoniranje in varnostnega pasu in neupoštevanja pravil glede prečkanja prehoda za pešce. Nadzor hitrosti se bo odvijal v mesecu septembru predvsem v času, ko otroci prihajajo v šolo ali se iz nje vračajo domov. Vse voznike zato opozarjamo, da v območju šol ter na šolskih poteh vozijo v skladu z omejitvijo hitrosti, da ne uporabljajo naprav za telefoniranje in ter da so strpni do otrok na cesti.

Zagotovimo šolarjem varno pot v šolo, zato vozniki – »previdno in počasi!«

nazaj