zlozenka.jpg

Novomeški simfoniki ob kulturnem prazniku s tradicionalnim koncertom

datum: 29. 01. 2024

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Matija Slak sta na današnji novinarski konferenci predstavila letošnjo izvedbo koncerta Novomeškega simfoničnega orkestra. Koncert bo tradicionalno na predvečer kulturnega praznika, 7. februarja 2024, ob 19. uri v Športni dvorani Marof, letošnja novost pa je, da bo vstop v dvorano mogoč samo z brezplačnimi vstopnicami. Prevzeti jih bo možno vsak delovni dan med 10. in 12. uro na blagajni Kulturnega centra Janeza Trdine in na dan dogodka med 17. in 19. uro pred gostinskim lokalom Marof.

Kot je povedal ravnatelj novomeške glasbene šole Matija Slak, se zavedajo, da koncert simfoničnega orkestra vsako leto privabi številčno publiko, ravno zaradi njih in zanje pa pripravijo vrhunski in pester program. Pod taktirko dirigenta Mira Sajeta bo orkester tako zaigral klasično in slovensko glasbo, v program bodo vključili tudi Abbine popevke. V vlogah solistk bodo nastopile nekdanje in sedanje učenke Glasbene šole Marjana Kozine, flavtistka Maja Špilar, sopranistki Eva Gorenc in Zoja Maksl ter mezzosopranistka Kristina Koračin, skupno pa bo koncert sooblikovalo več kot 140 nastopajočih, med njimi tudi mladinski pevski zbor glasbene šole. Ravnatelj Matija Slak se je za dolgoletno podporo pri delovanju orkestra, ki v Novem mestu že 34 let skrbi za glasbeno praznovanje osrednjega slovenskega kulturnega praznika, zahvalil ustanoviteljici Mestni občini Novo mesto in generalni pokroviteljici tovarni zdravil Krka.

Župan Gregor Macedoni je izpostavil kakovost Novomeškega simfoničnega orkestra, ki je v preteklih dneh pred več kot 14 tisoč glavo množico nastopil v Stožicah in znova dokazal svoje presežno delovanje tudi izven domačega okolja, ob tem pa pohvalil, da je kulturno ustvarjanje novomeških kulturnih zavodov in društev na visokem nivoju. Tudi slednje organizacije bodo za občane in občanke ob Prešernovem dnevu pripravile raznolik program. V torek, 6. februarja, bo ob 20. uri Anton Podbevšek Teater izpeljal predstavo Pena dni, enak program pripravljajo tudi v petek, 9. februarja. Na praznični 8. februar bo za številne aktivnosti poskrbel Dolenjski muzej Novo mesto, ki med 9. in 18. uro vabi na brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav v muzej in Jakčev dom, pripravljajo pa tudi delavnice in javna vodstva po razstavah Kam so se skrili škrati?, Življenje na tej in oni strani in Nismo stroji. V Jakčevem domu bodo ob 18. uri izvedli koncert slovenskih ljudskih pesmi, v Drgančevju pa si bo možno ogledati zbirko IMV in spremljati vodstvo po razstavi 50 let novomeške katrce. Z odprtjem razstave Janus v Galeriji Kocka , kjer bodo predstavljena dela Lenarta Merlina, bodo praznik v sodelovanju s Šolskim centrom Novo mesto obeležili v Zavodu Novo mesto. V petek, 9. februarja, bo za kulturni program poskrbela še Knjižnica Mirana Jarca, kamor vabijo na pogovorni večer z akademskim slikarjem Cirilom Horjakom, v njegovi družbi bodo zaključili tudi bralno značko za odrasle.

Koncert ob kulturnem prazniku - Novo mesto.pdf

Novinarska konferenca

nazaj