Prenovljena_cesta.jpg

Zaživela prenovljena prometnica, ki povezuje krajane pod Gorjanci

datum: 25. 03. 2024

Župan Gregor Macedoni, predsednik Sveta Krajevne skupnosti Gabrje Slavko Matko in predsednik Sveta Krajevne skupnosti Stopiče Janez Murn so s prerezom traku v petek, 22. marca 2024, namenu predali prenovljeni enokilometrski cestni odsek med Pangrč Grmom in Gabrjem. Prometnica, ki povezuje krajevne skupnosti Gabrje, Stopiče in Dolž, prečka dva nova mostova, za njeno izgradnjo pa smo namenili skoraj 1,3 milijona evrov.

Projekt je obsegal prenovo daljšega cestnega odseka z dvema mostovoma prek potokov Sovpat in Babni potok ter ureditev strug pod tema mostovoma, cestnega vodnega odtoka in prometne signalizacije. Z naložbo nadaljujemo nadgradnjo krajevne infrastrukture, ki je tudi izhodišče za dostop do Gorjancev, poskrbeli pa smo še za okrepitev prometne varnosti, saj je cesta Pangrč Grm–Gabrje pomembna šolska pot pod Gorjanci.

V zadnjih letih smo v Gabrju uredili vaško središče z avtobusnim obračališčem, tamkajšnji gasilci so se razveselili novozgrajenega prizidka gasilskega doma, za izletnike in pohodnike, ki se podajajo na Gorjance, pa smo pod cerkvijo zgradili avtomobilsko parkirišče. Lani smo vzpostavili tudi makadamsko šolsko pot med Jugorjem in Gabrjem, v prihodnje pa načrtujejmo še ureditev prostorov za otroški vrtec v stavbi gabrške stare šole.

Avtor fotografij z dogodka: Mihael Rukše

Prerez traku

nazaj