vodilna slika

Predavanje z razgovorom - Karma in partnerski odnos

dne 17. 04. 2019, 18:00

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca

Ena najpomembnejših vrednot, za katero stremi vsak posameznik, je ljubezen in z njo povezana potreba po bližini, sprejetosti in varnosti. To potrebo želimo največkrat uresničiti skozi partnerski odnos. Zanimivo pri tem je, da nam v vsej množici izbire za partnerstvo ustreza le točno določena oseba, ki nas na poseben način privlači in nagovarja.

Karma pri odnosih tako predstavlja določene pogoje oz. zakonitosti, pod katerimi se odnos razvija. V praksi se izkaže, da je pravi partner za nas prav tisti človek, s katerim smo v zvezi. Privlačnost se zgodi brez naše volje ali izbire, nanjo nimamo posebnega vpliva. Pravila karme tako presegajo naše zmožnosti določanja poteka dogodkov v prihodnosti.

Za današnji čas je značilno, da ima individualiziran posameznik zelo jasno izoblikovano sliko o tem, kakšen naj bi bil njegov partner. Gre za neke vrste idealizacijo, pri čemer se partnerski odnos težko razvije. Ideal o partnerju se na eni strani sreča s pomanjkljivostmi ljubljene osebe na drugi. To srečanje povzroči psihološki konflikt v lastni notranjosti in proces povezave je moten.

Če vzpostavitev povezave uspe, se skupna pot šele začne. Na tej poti pričnemo intenzivneje izkušati sladkosti in težave, ki jih partnerstvo prinaša. Za premostitev le-teh potrebujemo vrsto sposobnosti in veščin, da odnos lahko obdržimo. Ves ta proces spremlja kopica vprašanj.

Kaj hočem od partnerstva? Zakaj se moram prilagajati? Je partnerstvo ječa ali medsebojna pomoč? Kaj je njegov smisel?

Na predavanju bomo govorili o karmi, odnosih in krizah v partnerstvu. Pri tem krize razumemo kot težavna obdobja, ki pomenijo priložnost za učenje.

Organizator večera: http://www.lectorium.si/

FB: Mednarodna šola Zlatega rožnega križa – Vodnarjeva doba

Vstop je prost!

nazaj