vodilna slika

konS ≡ modul I pogled na sodobno raziskovalno umetnost

od 05. 07. 2021 do 24. 07. 2021, 20:00

Lokacija: mestno jedro, različne lokacije

Organizator: LokalPatriot

Novo mesto – različne lokacije
ponedeljek, 05. julij 2021 – sobota, 24. julij

V Novem mestu LokalPatriot pripravlja konS modul, pogled na sodobno raziskovalno umetnost, ki bo v prenovljenem mestnem jedru na odprtih javnih prostorih predstavil izbrane umetniške projekte. Razstavni del spremljajo intermedijske delavnice za različne starostne - in tudi interesne - skupine, prav tako pa je v sredo, 14. julija, v pripravi tudi omizje s predstavitvijo platforme in z možnostjo povezovanja zunanjih partnerjev.

Vsebine so osredinjene na umetniško produkcijo na presečišču umetnost-znanost-tehnologija, na razpiranje možnosti rabe in uporabe tehnologije, na prihodnost, ki je neznanka ter izpostavljajo različne načine vključevanja umetnosti v inovacije za prihodnost. Namen konS modula je širiti prepoznavnost delovanja mreže konS in k sodelovanju privabiti nove napredno misleče posameznike, podjetja in druge organizacije, predvsem pa izpostaviti umetniške produkcije, ki bi zmogle koristiti tehnološki napredek in vzpostavljati nove smernice art-thinkinga.

5. julija ob 20.00 modul odpiramo z zvočnim performansom Boštjana Perovška Zvočna prepletanja, vse do 24. julija pa bo na ogled njegov istoimenski projekt, ki raziskuje svet biotremologije – znanstvenega proučevanja vibracijskih signalov živali. Tritedensko dogajanje bo v razmislek ponudilo še druge projekte: Gallus Gallus Roboticus (Miranda Moss in Daniel Brownell, MKC Maribor), ki se ukvarja z za perutninsko industrijo »nedonosnimi« piščanci moškega spola in katerega končni cilj je razvoj odprtokodne UI, ki spol piščanca lahko zazna in ovo, Površina (Voranc Kumar, Društvo Ljudmila, Zavod Projekt Atol), ki se posveča odnosu med človeškim telesom in računalniško grafiko ter razstavo stripov Moramo se pogovoriti, UI (Aksioma, MKC Maribor), ki na atraktiven in duhovit način odstira težave in izzive, ki jih prinaša sodobna tehnologija.

Za pristen stik in pravi utrip bodo poskrbele avtorske delavnice za mladino in odrasle, ki se bodo zgodile v MC Oton: povsem nova in premierno izvedena delavnica beepblip: Tipalke za elektromagnetno polje, tridnevni sklop delavnic Lovrenc Košenina: MyCroft / AI-sistent, kjer bodo udeleženci ustvarili svojega osebnega AI asistenta in delavnica Tara Pattenden: TEENSYnth kjer bomo s pomočjo razvojne ploščice Teensy 3.2 sestavili preprosto elektronsko zvočilo. Za sodelovanje je potrebna prijava na info@lokalpatriot.si, vse delavnice pa so brezplačne.

Več informacij: www.lokalpatriot.si // www.kons-platforma.org

 

PROGRAM FESTIVALA:

ponedeljek, 5. julij ob 20.00 // otvoritveni zvočni performans

Boštjan Perovšek – Zvočna prepletanja / Glavni trg (pri Založbi Goga)

 

ponedeljek, 5. julij – sobota, 24. julij // predstavitve umetniških produkcij

Voranc Kumar – Površina / Rozmanova ulica 2

Miranda Moss in Daniel Brownell – Gallus Gallus Roboticus / Rozmanova ulica 22

dr. Julia Schneider in Lena Kadriye Ziyal – Moramo se pogovoriti, UI / Založba Goga

Boštjan Perovšek – Zvočna prepletanja / Glavni trg 5

 

ponedeljek, 12. julij ob 17.00 // delavnica za mladino in odrasle

beepblip – Tipalke za elektromagnetno polje / MC Oton, Župančičevo sprehajališče 1

 

sreda, 14. julij ob 20.00 // okrogla miza

konS – platforma za sodobno raziskovalno umetnost / Knjižnica Mirana Jarca

 

sreda, 14. julij – petek, 16. julij // delavnica za mladino in odrasle

Lovrenc Košenina – MyCroft / AI-sistent / MC Oton, Župančičevo sprehajališče 1

 

ponedeljek, 19. julij ob 17.00 // delavnica za mladino in odrasle

Tara Pattenden – TEENSYnth / MC Oton, Župančičevo sprehajališče 1

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Projekt konS -- Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

nazaj