vodilna slika

Otvoritev razstave: Nina Goropečnik, Rea Vogrinčič - Medpoteza

od 16. 07. 2021 do 07. 08. 2021, 20:00

Lokacija: Galerija Simulaker, Vrhovčeva 1, Novo mesto

Organizator: LokalPatriot

Nina Goropečnik, Rea Vogrinčič: Medpoteza
Prostorska postavitev
16. julij - 7. avgust 2021

odprtje razstave: petek, 16. julij 2021, ob 20. uri

Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič sta mladi umetnici, ki delujeta na področju sodobnih umetniških praks. Obe sta diplomantki ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, kjer trenutno tudi zaključujeta podiplomski študij kiparstva pri mentorju prof. Jožetu Baršiju. V letu 2020 sta se s skupnim delom Pita Projekt (pita-project.com) prijavili na letni poziv Galerije Simulaker – Prva priložnost – kjer sta dobili posebno pohvalo strokovne komisije, ter povabilo za skupno razstavo v letu 2021.

Razstava Medpoteza sopostavlja ustvarjalni praksi obeh umetnic, sinteza ene in druge pa predstavlja njuno sodelovanje. Slednje je lahko tu razumljeno na več načinov. Najsibo, da gre za soavtorstvo ali soustvarjanje skupnega dela ali pa gre preprosto za soobstoj v določenem prostoru in času. V tem pogledu razstava problematizira trenutne produkcijske pogoje oziroma pogoje ustvarjanja. Sodelovanje lahko tako vidimo kot eno izmed strategij znotraj umetnostnega sistema, saj omogoča večjo vidnost in spaja različne adute posameznih akterk ali akterjev v bolj participativne načine produciranja umetnin. Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič na ta način demistificirata navzven »prijazno« delujoč umetnostni sistem, ki je pod površino pogosto tekmovalno naravnan, ustvarjalke in ustvarjalci pa ustvarjajo pod prekarnimi pogoji.

Eno izmed presečišč umetniškega ustvarjanja avtoric predstavlja tudi zanimanje za prostor. Če smo natančni, gre tukaj za razmišljanja o tem, kako vzpostaviti avtonomne načine delovanja znotraj obstoječih sistemov, najsibo, da se to zgodi s prenosom, s prevzemanjem ali z aktivacijo prostora. Za kontrast zgoraj omenjenim prekarnim načinom dela, ki od umetnic in umetnikov zahtevajo prožnost in prilagodljivost njihovega delovanja, se tukaj zgodi zasuk – obstoječe (pogosto rigidne ali zastarele) ustanove postanejo prožne, s tem pa omogočajo možnost delovanja mladim.

Za mlajšo generacijo ustvarjalk in ustvarjalcev je značilno prehajanje med različnimi mediji in umetniškimi izrazi. V tem interdisciplinarnem prepletanju lahko razberemo tudi temeljne principe Nine Goropečnik in Ree Vogrinčič. Razvoj obeh umetnic je na ta način konsistenten prav zaradi razširjanja nabora umetniških jezikov, ki izvirajo iz performativnih umetniških praks, instalacijske umetnosti, zvočne umetnosti, videa in kuratorskih praks. Zato tudi ni nepričakovano, da deluje razstava Medpoteza kot svojevrsten medij, ki povezuje umetničini praksi v nerazdružljivo (formalno in vsebinsko) povezano celoto.

_______________________
Nina Goropečnik (1993) je leta 2017 diplomirala na oddelku za kiparstvo na ALUO pri mentorju prof. Jožetu Baršiju, kjer trenutno zaključuje podiplomski študij. Je predstavnica mlajše generacije umetnikov, ki delujejo na področju performansa. Samostojno je svoja dela razstavljala v galeriji DobraVaga (Ljubljana, 2021) in Galeriji DLUL (Ljubljana, 2020), sodelovala pa je tudi na več skupinskih razstavah, med drugim v Galeriji Škuc (Ljubljana, 2021), Verksmiðjan á Hjalteyri (Hjalteyri, Islandija, 2018) in v Layerjevi hiši (Kranj, 2018). Od leta 2019 je del kolektiva Galerije 7:069, ki se osredotoča na razstavljanje mlajše študentske produkcije.

Rea Vogrinčič (1994) je leta 2018 diplomirala na ALUO na oddelku za slikarstvo pri mentorju prof. Žigi Karižu, trenutno pa končuje podiplomski študij na kiparstvu pri mentorju prof. Jožetu Baršiju. V svoji praksi se trenutno ukvarja z zvokom. Razstavljala je na večih skupinskih razstavah, med drugim Galerija Equrna (2021), MediaNox, Maribor (2021), Knifer Gallery, Osijek (2020), Lauba, Zagreb (2019), Galerija Equrna (2018), Galerija Equrna (2017). Končala je Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje – Svet umetnosti. Je del kolektiva galerije DobraVaga, kjer skrbi za koordinacijo Odprtega ateljeja in kot mentorica delavnic sodeluje pri platformi za sodobno raziskovalno umetnost konS.

_______________________
Kurator razstave: Adrijan Praznik
Producent razstave: Galerija Simulaker / LokalPatriot
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Novo mesto

nazaj