vodilna slika

Boštjan Kavčič: KROG

od 20. 03. 2023 do 14. 04. 2023, 18:00

Lokacija: Galerija Kocka, KC Janeza Trdine, Novo mesto

Prijazno vabljeni na odprtje kiparske razstave BOŠTJANA KAVČIČA: Krog, v ponedeljek, 20. 3., ob 18. uri, v Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine, Novi trg 5, Novo mesto. Razstava bo odprta od 20. 3.–14. 4. 2023.  

Namen postavitve Kroga v Galeriji Kocka je simbolna oploditev kvadrata s krogom. Kompozicija izraža premik od linearne perspektive k cikličnemu dojemanju prostora in časa znotraj in zunaj nas ter ozaveščanju naše vpetosti med Nebom in Zemljo.  

Razstava z naslovom Krog obsega kamnita kiparska dela - ORGanizme, ki so nastali v zadnjem desetletju. ORGanizmi so kamnite skulpture - popkovine, ki povezujejo Nebo in Zemljo. V Galeriji Kocka so postavljeni tako, da poplesujejo v krogu in s tem ponazarjajo življenske cikle v sozvočju z letnimi časi. Čeprav krog nima začetka in ne konca, opišimo najprej Rusalke, ki predstavljajo pomladni vdih, ki se pravkar prebuja. Sile v naravi se spomladi izrazijo navzven, zato tudi Rusalke s poudarjeno vertikalo brstijo ter rastejo proti nebu. Pomladni utrip iz vertikale v horizontalo prevesi Polž, ki mu sledita Galaksiji, ki predstavljata vrhunec širitve in svetlobe poletja. Moment je izražen z nizanjem spiralnih črt na svetlem kraškem kamnu in ekspanzijo v maksimalno širino. Sledi jesenski izdih, sprostitev in čas, ko se narava začne obračati navznoter. Svetloba pojenja z vsakim Svečnikom posebej. Noč pridobiva svojo moč in se razbohoti v najtemnejšem delu leta, ko kraljuje Črna Boginja. Zima predstavlja dno diha, ki sem ga ponazoril z peščenim curkom v delu Memento mori. Kljub neusmiljenemu odtekanju časa, delo nosi v sebi zametek preporoda. Obiskovalci so namreč povabljeni, da sami pomagajo poroditi nov krog, s tem ko pesek zopet stresejo na vrh skulpture, da začne znova polzeti. V centru Kroga je skulptura, ki jo tvorita dva ORGanizma s skupnim naslovom Enost. Na višji oktavi kot jo predstavlja ples ORGanizmov na obodu, v centru ponazarjata princip manifestacije. Točka v centu jadra predstavlja idejo, ki se iz vakuuma preko vrtinčastih polj utelesi v materiji, ki jo tvori obod ali Svitek. Magnetizem med poloma ustvari napetost, ki kot iskra preskoči in ustvari tretjo energijo - nov krog - novo življenje.