fnp24_generator_cover.jpg

GENERATOR IN ATWOODOVO PADALO NA FESTIVALU NOVE NOVOMEŠKE GLASBE

dne 03. 08. 2024, 21:00

Lokacija: Glavni trg Novo mesto

Organizator: Zavod produkcijska hiša Inja

Na Glavnem trgu bomo v sodelovanju z Novomeškimi poletnimi večeri letos priredili tudi bienalni Festival nove novomeške glasbe, ki ga bomo otvorili z glasbeno umetniško uprizoritvijo Atwoodovo padalo, v nadaljevanju sobotnega večera pa nam bo kri po žilah pognala še novomeška električno-akustična indukcija Generator. Vstop je za obiskovalce brezplačen, v primeru dežja pa se koncerta preselita v klub Lokal Patriot.

GLASBENO-UMETNIŠKO PERFORMANS ATWOODOVO PADALO

“Umetnost je dinamo, ki pošilja milijon voltov skozi človeško dušo, da jo zgrabi, izmuči, preoblikuje!”

Atwoodovo padalo je glasbeno-umetniški performans, ki oživlja poezijo Antona Podbevška (1898−1981), enega začetnikov slovenske avantgarde. Idejna nosilca, Ambrož Pušnik in Matevž Šega, sta se pri izboru pesmi naslonila na pesniško zbirko Človek z bombami (1925), znanstveno-kritično izdajo Podbevškovega pesniškega opusa Moje ekstaze skulptura (M. Dović) in druge vire (M. Dović − Mož z bombami, M. Mušič − Novomeška pomlad). Izbrana besedila so ob spremljajoči avtorski glasbeni podlagi interpretirana skozi petje. Zajemajo tematiko eksistencialnih vprašanj, družbeno-kritičnih sporočil, vojne in ljubezni.

Po zgledu Podbevška, ki je spreminjal ustaljene vzorce takrat uveljavljenih pesniških oblik, Atwoodovo padalo išče nove slogovne poti izven konvencionalnega glasbenega izraza. Dokazuje, da pesniškim besedilom zgodovinskega pomena ni mesto le na papirju, temveč da lahko njihovo sporočilo prepričljivo zazveni tudi v svetu tukaj in zdaj.

https://youtu.be/Y6_5aE8psVc?feature=shared
 

GENERATOR MUZIKE

Generator je električno-akustična indukcija, ki pretvarja gibe v električne valove. Njihova zgodba se je začela na dan mladosti leta 2016, ko so se znašli sredi jam sessiona pod isto streho v avtonomni kulturni coni Sokolc v Novem mestu. Navkljub vsem zakonom fizike so s fuzijo postali ena velika družina. Roko na srce, polovica jih izvira iz istega genskega zapisa. Zasedbo sestavlja devet članov. Pevka Anina in njen angleški fant, mož njene mame, možev prijatelj, prijateljev sin, trije Turki in en fant iz Amsterdama. Žanrsko neomejeni se gibljejo v eklektičnem zlitju stilov, ki razkriva njihovo ekscentrično karakterno zmes ter se spogleduje z vprašanji identitete in brezpogojne ljubezni. Nekaj za vsakogar in nekdo za vse. Verjamejo v širjenje prave energije in ljubezni preko meja in generacij, mimo prostora in časa.

Trenutno so v pripravi materiala za novi album, ki bo izšel v letu 2025. V poletni sezoni se jim obeta nekaj koncertov, par singlov, predvsem pa bodo v prihodnjem letu osredotočeni na snemanje novega albuma.

Zasedba:

Anina Trobec − vokal

Joseph Wheba − klaviature in vokal

Maksim Špelko − bobni

Primož Špelko – bas kitara

Tomaž Zorko – ritem kitara

Marko Turk – glavna kitara

Mitja Turk − saksofon

Gregor Turk − pozavna

Dennis Androić − trobenta

Klara Klasinc – spremljevalni vokal

https://www.youtube.com/watch?v=rSP53XsALkA&ab_channel=Generator

 

https://novomesko-poletje.com/

nazaj
<jul avgust 2024 sep>
po to sr če pe so ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

prikaži vse dogodke