vodilna slika

Predaja pesniške zbirke Antona Podbevška Človek z bombami Novemu mestu

dne 05. 06. 2019

Lokacija: Knjižnica Mirana Jarca, prireditveni atrij

Ob prihajajoči 100. obletnici novomeške pomladi bo skupina TPV, ki v letošnjem letu obeležuje 30. obletnico svojega delovanja Novemu mestu poklonila avtorski izvod unikatne knjižne redkosti, pesniško zbirko Človek z bombami s Podbevškovimi opombami in tipkopisom popravljene izdaje, do katere ni nikoli prišlo.

Anton Podbevšek je s svojim opusom na slovensko literarno prizorišče vnesel radikalne novosti, zaradi česar ga umeščamo med avantgardiste. Bil je eden od vidnejših protagonistov novomeške pomladi, njegova pesniška zbirka Človek z bombami pa je ob izidu leta 1925 v strokovnih krogih in med bralci zbujala ogorčenje in posmeh. Njegova dela še danes burijo zanimanje raziskovalcev.

Na slovesnosti bo predstavnik TPV-ja mag. Marko Gorjup, predsednik – direktor TPV Group, knjižno dragocenost, skupaj še z nekaj redkostmi iz Podbevškove zapuščine, podaril prebivalcem Novega mesta. Sprejel jo bo župan Gregor Macedoni, svoj prostor pa bo na šla v posebnih zbirkah novomeške knjižnice.

Antona Podbevška in pesniško zbirko Človek z bombami bo predstavil dr. Marijan Dović iz Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU. Podbevškovo poezijo bo interpretiral Tomaž Koncilija ob glasbeni spremljavi violinistke Pije Vidmar. Dogodek, ki bo v sredo, 5. julija, ob 18. uri v atriju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, bo povezovala Carmen L. Oven.

Vljudno vabljeni.

nazaj