Bralno_zna__ko_podelili_v_dru__bi_Cirila_Horjaka.JPG

Bralno značko za odrasle podelili v družbi ilustratorja Cirila Horjaka

datum: 14. 02. 2024

Ob kulturnem prazniku so v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto pripravili pogovor z letošnjim nagrajencem Prešernovega sklada, akademskim slikarjem, ilustratorjem in ustvarjalcem stripov Cirilom Horjakom – dr. Horowitzem ter zaključili že 15. bralno značko za odrasle. Vsak bralec je prejel nagrado, osebno unikatno kazalko z ilustracijo gosta večera in stenski koledar z ilustracijami iz slikanice Martin Krpan, ki so delo Hinka Smrekarja ter jih v svojih posebnih zbirkah hrani novomeška knjižnica.

Tudi v preteklem letu je po izboru knjižničarjev bralo veliko število bralcev, kar 187 pa jih je izpolnilo vse obveznosti in uspešno opravilo bralno značko za odrasle, ki je vsakič tematsko obarvana. S pomočjo literature so bralci tokrat pretresali svoja stališča, misli in vizije o naši skupni prihodnosti, okolju, družbi ter politiki. Nekatere knjige so jih nagovorile bolj, druge manj, nihče pa ni ostal ravnodušen. In prav to je čar literature in branja. Ne le, da nas sprosti, zabava in razvedri, temveč da nas preseneti ter opremi za soočanje z zahtevnejšimi in kompleksnejšimi sodbami, čustvi ter izzivi časa, v katerem živimo.

Ciril Horjak je s svojo živahno osebnostjo navdušil obiskovalce prireditve, na kateri je predstavil svoje ustvarjalne projekte zadnjih let ter presenetil zbrane s svojim, javnosti manj znanim, pesniškim talentom. Zaupal nam je nekaj podrobnosti o likovnem izrazu Hinka Smrekarja in mojstrstvu ilustracij Martina Krpana, ki sodijo v sam vrh slovenskega ilustratorstva. V svojem doktorskem študiju se namreč poglobljeno ukvarja prav s sekvenčnimi artikulacijami Hinka Smrekarja. Je odličen pedagog z izjemnim socialnim čutom, ki se aktivno udejstvuje tudi na področju vključevanja ranljivih skupin. Zasnoval je izobraževanje s pomočjo stripa, deluje kot teoretik in popularizator stripa ter je avtor prvega slovenskega učbenika stripa Najmanjša velika enciklopedija stripa. Redno že več kot 15 let tedensko skrbi za ilustracije v časniku Večer, kjer navdušuje s svojo angažirano in duhovito likovno pripovedjo. Objavljal je tudi v največjih svetovnih časopisih, kot so The Guardian, Le Mond, Die Zeit, Chicago Tribune.

 

 

nazaj