03-07-2024_S__PORTNEGA_DNE_ZA_SLEPE_IN_SLABOVIDNE-V_OLIMPIJSKEM_CENTRU_NOVO_MESTO_JernejKokol-WEB-58.jpg

Slepi in slabovidni otroci iz vse Slovenije na športnem dnevu v Olimpijskem centru Novo mesto

datum: 03. 07. 2024

Danes, 3. julija 2024, je s podporo evropskega projekta VARCITIES v Olimpijskem centru Novo mesto potekal športni dan za slepe in slabovidne otroke, ki v organizaciji Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije počitnikujejo na poletnem taboru v Okroglem pri Naklem. 19 otrok v starosti od 7 do 21 let in 10 spremljevalcev je raziskovalo gozd na čutni učni gozdni poti za slepe in slabovidne, se spoznavalo s konji v Konjeniškem šolskem športnem centru Češča vas in uživalo v aktivnostih na Bazenu Novo mesto.

»Vesela sem, da so otroci iz vse Slovenije prišli v Novo mesto, da v zelenju olimpijskega centra preživijo počitniški dan. Že od samega začetka vzpostavljanja olimpijskega centra poudarjamo, da gre za športno-rekreacijske površine, ki niso namenjene samo športnikom, temveč vsem, ki želijo kakovostno preživljati prosti čas in se sprostiti v naravnem okolju. Predvsem pa smo veseli, kadar raznolika in zelena infrastruktura centra h gibanju spodbudi otroke, mladino, starejše in druge ranljive skupine in kadar se uporablja v terapevtske namene,« je otroke nagovorila direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto dr. Jana Bolta Saje, ki se je na čutno pot ob pomoči udeležencev športnega dne podala s posebnimi očali, ki simulirajo okvare vida. 

Direktorica OU na dogodku

Mestni občini Novo mesto se je za pomembno pridobitev za slepe in slabovidne zahvalil podpredsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Damjan Goršek: »Hvaležni smo, kadar lokalne skupnosti prepoznajo potrebe slepih in slabovidnih in nam pomagajo izboljšati kakovost življenja. Marsikdaj občine na tem področju naredite več kot država,« je dejal.

Uroš Pleskovič iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto pa je poudaril, da čutna učno gozdno pot predstavlja posebno doživetje tako za slepe in slabovidne kot tudi za videče. »Pot, ki smo jo leta 2022 zasnovali skupaj z društvom Est=etika, uporablja vedno več ljudi. V letošnjem letu smo v našem društvu na sprehod po čutni učni gozdni poti popeljali dva razreda otrok iz Osnovne šole Šmarješke Toplice, v začetku junija so jo spoznavali udeleženci športnega dneva za priseljence, ki ga je organiziral DRPD,« je pojasnil. Udeležence je po čutni učni poti vodil član društva Matej Auguštin. 

Udeleženci na dogodku

Osebam z različnimi oviranostmi je v olimpijskem centru namenjena posebna pozornost. Bazen je bil že v osnovi zgrajen kot invalidom dostopen, od februarja pa je v njem s podporo projekta VARCITIES na voljo tudi dvigalo, ki gibalno oviranim osebam omogoča dostop v vodo.  Konjeniški šolski športni center Češča vas izvaja hipoterapijo, čutna učna gozdna  pot pa je prilagojena slepim in slabovidnim, a zanimivo izkušnjo ponuja vsem obiskovalcem. Opremljena je s tipnim zemljevidom za boljšo orientacijo in informativnimi tablami za osveščanje o slepoti in slabovidnosti. Na njej lahko preko dotika, vonja in zvoka raziskujete gozd, inovativno spoznavate naravo in krepite lastne čute. 

Slepi in slabovidni otroci na dogodku

Evropski projekt VARCITIES, v okviru katerega je Mestna občina Novo mesto za revitalizacijo športno-rekreacijskega centra v Češči vasi pridobila dobrih 510 tisoč evrov nepovratnih sredstev, v središče svoje vizije postavlja državljane in človeške skupnosti, v prepričanju, da bi morala v prihodnosti mesta postati popolnoma osredotočena na človeka. Prek prepleta sodobnih tehnoloških rešitev in naravnega okolja ter na naravi temelječih rešitvah si prizadeva oblikovati celostno ponudbo rekreacijskih in športnih programov za vse generacije in za vse skupine prebivalcev, s poudarkom na ranljivih skupinah.

Fotografije: Jernej Kokol

nazaj